14.03.2012. / 17:03

Autor: Hina

Cirkus na završnim riječima

Šešelj: haaška zavjera, kvislinški režimi i američka konjica

Šešelj je ustvrdio svašta pa i da je 'zločin u Srebrenici podmetnut Srbima te da su ga osmislili francuski i američki obavještajci kako bi se stvorio povod za bombardiranje Srba'

ArhivaArhivaVođa srpskih radikala Vojislav Šešelj u srijedu je pred Haaškim sudom počeo iznositi završne riječi u kojima je optužio ICTY da je instrument obavještajnih službi zapadnih sila te poručio da je jedini cilj optužnice kojom mu se na teret stavljaju ratni zločini u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata ukloniti njega i njegovu stranku iz političkog života u Srbiji.

Šešelj je u srijedu započeo iznositi završne riječi za koje je dobio četiri radna dana koja će biti raspoređena na sljedeća dva tjedna.

Haaško je tužiteljstvo prošli tjedan u završnim riječima zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te vojvođanskih Hrvata.

Šešelj je ponovio svoj uobičajeni repertoar tvrdnji da je haaški sud plod zavjere SAD, Njemačke, Francuske, Britanije i Vatikana koji nastoje nametnuti svoja rješenja na jugoistoku Europe uključujući i "izdajnički", "kvislinški" režim koji je na vlasti u Beogradu od 2000. godine te da obavještajne službe tih zemalja 'atakiraju' na njegovo zdravlje u pritvoru.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) Šešelj je proglasio instrumentom američke hegemonije "koji zamjenjuje američku konjicu a čak i američku VI. flotu" u borbi protiv Srba.

On je završne riječi trebao početi iznositi u ponedjeljak no zbog iznenadne hospitalizacije u petak, u kojoj mu je zamijenjen potkožni defibrilator, njihovo izvođenje pomaknuto je na srijedu.

Šešelj je početak završnih riječi iskoristio za obračun i diskreditaciju političkih protivnika u Srbiji kako bivših kolega iz vlastite stranke poput Tome Nikolića i Aleksandra Vučića tako i drugih aktera na političkoj sceni u Srbiji.

Šešelj je ustvrdio i da je tužiteljski predmet protiv njega doživio fijasko jer su svjedok za svjedokom u sudnici doživljavali "knock-out" u njegovu protuispitivanju, pa su potom suci i tužitelji po uputama stranih obavještajnih službi počeli pribjegavati drugim taktikama poput otezanja postupka i ugrožavanja njegova zdravlja.

"Vašoj presudi ljudi će se smijati", kazao je sucima koji su stpljivo slušali njegovo izlaganje dodajući da je "zadovoljan onime što je postignuo" jer će za povijest ostati istina zapisana u transkriptima s njegova suđenja.

"Za to je vrijedilo živjeti", rekao je Šešelj.

On je u završnim riječima ustvrdio i kako mu je tužieljstvo željelo predložiti nagodbu o priznanju krivnje u zamjenu za desetogodišnju kaznu zatvora.

Vođa srpskih radikala u završnim riječima ponovio je i svoju tezu kako su nacistički zločinci poput Hermana Goeringa i Rudolf Hoessea imali više prava tijekom svoga suđenja iako se radilo o prijekom vojnom sudu osnovanom kako bi se sudilo poraženoj strani nego što je on imao jer mu je bilo uskraćeno pravo da se brani sam i bira odvjetnika po vlastitu izboru.

Šešelj je ustvrdio i da je zločin u Srebrenici podmetnut Srbima te da su ga osmislili francuski i američki obavještajci kako bi se stvorio povod za bombardiranje Srba.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 14.03.12. 21:06

Potrebna mu je ljecnicki pomoc


registracija
21/4/11

spBN, 14.03.12. 21:29

@csiki, Sutra moze bit i tebi potrebna ljecnicka pomoc.Imas li dovoljno kuna za platit ljecnika?


registracija
9/11/09

superhik, 14.03.12. 23:14

Malo je pobrkao loncice o svojoj ulozi u raspadu bivse Juge, ali inace nije daleko od istine.


registracija
9/4/10

imela, 15.03.12. 09:18

FBI i CIA su krivi za poraz Srba u Kosovskoj bitci,
da nije billo pokvarenih Eskima Benkovac jos uvije bio Srbija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika