15.03.2012. / 08:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Otvaranje 'Pandorine kutije'?

Istraga svećeničke pedofilije u Hrvatskoj

Slučaj je pokrenut nakon što je jedan od zlostavljanih Josip Lisica gostujući na HTV-u u emisiji 8. kat ispričao svoje svjedočanstvo. Iako tada nije spomenuo ni mjesto, ni ime svećenika njegovo svjedočanstvo u javnosti je odjeknulo te potaknulo i druge zlostavljane koji su se počeli javljati

IlustracijaIlustracijaTemeljem iskaza nekolicine muškaraca koji svjedoče da ih je bibinjski župnik Nedjeljko Ivanov prije 30 godina kao djecu seksualno zlostavljao, zadarski nadbiskup Želimir Puljić pokrenuo je istragu protiv umirovljenog 72-godišnjeg župnika.

Vijest je objavio Zadarski list, nakon čega je Zadarska nadbiskupija objavila priopćenje za javnost u kojem je potvrđeno da su svjedočanstva poslana u Vatikan.

"Nije uobičajeno ulaziti u detalje procesa koji traje, niti davati priopćenja o slučaju koji se vodi pred crkvenim sudištem. Ipak, budući da su se u medijima javili sami svjedoci i progovorili o tome, Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije priopćuje da je njihova svjedočanstva zadarski nadbiskup Puljić dostavio Kongregaciji za nauk vjere koja je nadležna za takve slučajeve, navodi se u priopćenju. Također se ističe da su stranke upozorene na težinu i odgovornost svjedočenja.

O postupku pred Kongregacijom upoznat je i svećenik Nedjeljko Ivanov kojemu je nadbiskup Puljić još 20. veljače izdao dekret kojim mu "zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe" dok proces traje, stoji u priopćenju Zadarske nadbiskupije.

Crkva nije prijavila policiji

U PU zadarskoj se doznaje da nitko iz Crkve i oštećenih do danas nije prijavo taj slučaj. Međutim, kako je rekao glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, policija je temeljem današnjeg napisa u medijima po službenoj dužnosti pokrenula istragu.

Jučer je u sjemeništu Zmajević u Zadru održan redoviti mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije na kojem ih je zadarski nadbiskup Puljić obavijestio o tom slučaju i, kako stoji u priopćenju, zamolio ih je da u svoje molitve uključe i brata po svetome redu. Posebice ih je potaknuo da budu ljudski i kršćanski blizu onima koji se tuže da još pate od zadobivenih trauma iz djetinjstva. Kao pastir zadarske Crkve ponovio je da oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio i izrazio duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, a posebno za one koji su počinili svećenici, stoji u današnjem priopćenju Tiskovnog ureda zadarske nadbiskupije.

Slučaj je pokrenut nakon što je jedan od zlostavljanih Josip Lisica gostujući na HTV-u u emisiji 8. kat ispričao svoje svjedočanstvo. Iako tada nije spomenuo ni mjesto, ni ime svećenika njegovo svjedočanstvo u javnosti je odjeknulo te potaknulo i druge zlostavljane koji su se počeli javljati.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 15.03.12. 10:54

PU zadarska treba isto tako, po istoj toj dužnosti, pokrenuti istragu protiv svih onih koji su to znali a nisu prijavili. Prijavom Inkviziciji (Kongregacjii za nauk vjere) umjesto PU zadarskoj , zadarski crkveni CEO se sam inkriminirao.

Crkva ima interne akte koji reguliraju takve situacije. U njima se precizira da je prvenstveno potrebno učiniti sve da se sanira marketinška šteta, dakle negativni učinci koji štete prođi njihove robe. To najčešće konkretno znači akcije protiv žrtve te relativizaciju krivnje bolesnog pedofila i njegovo zbrinjavanje.

Crimen sollicitationis je vrlo interesantno štivo. I u domaćim se tiskovinama da naći koja riječ o tome:
http://www.jutarnji.hr/je-li-papa-tjerao-na-sutnju-o-pedofiliji-/156754/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika