15.03.2012. / 08:17

Autor: Hina

Stručnjak upozorava:

'Satiranje' domaćeg sjemena

"Za ozbiljnu i smislenu domaću proizvodnju sjemena imamo agrološke uvjete, dobre sjemenare i rasadničare, ali država nema strategiju za proizvodnju domaće zdrave hrane, pa ni za sjeme i sadni materijal na kojem i s kojim počinje proizvodnja hrane", ustvrdio je poznati hrvatski stručnjak za sjemenarstvo Ivan Kolak

IlustracijaIlustracijaOsim sjemena pšenice, soje i nešto kukuruza, nemamo gotovo ništa domaćeg sjemena povrća, cvijeća, krmnoga i industrijskog bilja, ljekovitih, aromatičnih i medonosnih kultivara, što je alarmantno i znak da gubimo sluh za svoje korijene, identitet i suverenitet, kao da ćemo u Europskoj uniji jesti EU-zrak, a ne svoju hranu, izjavio je poznati hrvatski stručnjak za sjemenarstvo Ivan Kolak odgovarajući na pitanje o tome što se događa s domaćom proizvodnjom sjemena budući da se u prodavaonicama može kupiti samo strano.

"Državni zavod za sjemenarstvo i Centar za poljoprivredu, hranu i selo iz Zagreba, koji su zajedno s ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva trebali poticati i razvijati nacionalno sjeme, znatno su dokinuli domaću proizvodnju sjemena povrća, cvijeća, krmnoga i industrijskog bilja, ljekovitih, aromatičnih, medonosnih i drugih vrsta, a žitarice su smanjili", izjavio je za Hinu redoviti profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivan Kolak.

Po njegovim riječima, nekad je Republika Hrvatska na godinu izvozila svoje sjeme svoje pameti u vrijednosti do 500 milijuna američkih dolara (samo hibridnog sjemena kukuruza do 350 milijuna dolara), a danas uvozimo oko 180 milijuna američkih dolara sjemena i sadnoga materijala.

"Za ozbiljnu i smislenu domaću proizvodnju sjemena imamo agrološke uvjete, dobre sjemenare i rasadničare, ali država nema strategiju za proizvodnju domaće zdrave hrane, pa ni za sjeme i sadni materijal na kojem i s kojim počinje proizvodnja hrane", ustvrdio je te upitao što bi naši i strani uvoznici sjemena i hrane radili kad bi Hrvati proizvodili svoje sjeme i hranu te ih izvozili u Europu i svijet.

Kolak tvrdi kako bez kvalitetnog sjemena nema ni naroda ni države jer je jedan narod suveren onoliko koliko proizvodi svojeg sjemena i svoje zdrave hrane.

"U svim europskim državama sjemenu i sadnome materijalu vlade i mjerodavna ministarstva pridaju najveću moguću pozornost jer znaju da - ako nisi posijao, nećeš ni žeti", izjavio je hrvatski stručnjak.

Po njegovu mišljenju, koliko se u nas sjemenu poklanja pozornosti, najbolje se vidi po tome da je naša vlada osmislila zakone i pravilnike za ekološku poljoprivredu, ali bez domaćeg ekološkog sjemena i sjemenarstva.

"Znate li da se izvorni varaždinski kupus više ne nalazi u Hrvatskoj, nego u europskim državama i privatnim bankama gena? A slično je s tisućama naših populacija kukuruza, krumpira (poluranjka), boba, slanutka i inih kultivara, lokalnih genotipova koji su othranili naše pretke i nas", ustvrdio je Kolak, ističući da sa suradnicima i sjemenarima više od 22 godine pokušava utjecati na hrvatsku vladu da se okrene svojem narodu i domaćoj kvaliteti sjemena i hrane barem kroz Hrvatsku banku biljnog sjemena za koju još nisu postavljeni temelji.

"Mi smo jedina država Europske unije koja ulazi u tu zajednicu bez hrvatske banke biljnih gena - sjemena i sadnog materijala. Javno pitam - kako je to moguće, a morali smo imati banku nacionalnog sjemena i trajno raditi na njoj od stvaranja samostalne Republike Hrvatske", izjavio je.

Podsjetio je kako je još hrvatski knez Trpimir 848. godine u Rižinicama benediktincima dao oranice za "biljevište i pokušalište boljeg sjemena", a kralj Zvonimir ledinu u Baškoj za proizvodnju boljeg sjemena.

Ivan Kolak nositelj je dodiplomskih i poslijediplomskih te doktorskih modula iz sjemenarstva, osnivač je Zavoda za sjemenarstvo te bivši predstojnik i zamjenik predstojnika Zavoda za sjemenarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Posebno se bavi sjemenarstvom ratarskih i krmnih kultura, ljekovitim i aromatičnim biljem te očuvanjem biljnih genetskih izvora Republike Hrvatske. Sam je ili kao suautor objavio više od stotinu znanstvenih radova, a među ostalim autor je knjiga "Pojmovnik sjemenarstva", "Sjemenarstvo ratarskih i krmnih kultura" i "Vučika".

Vezane vijesti

Neće biti prodaje šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta

Neće biti prodaje šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Varaždinu da je stav vlade da su šume, vode i poljoprivredno zemljište nacionalno… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 15.03.12. 08:38

Hm, zanimljiva tema.
Nisam znao da je stanje tako lose po pitanju sjemena.

Samo, svi nesto hoce od drzave, da ih pomogne ovdje ili ondje...

Ako je proizvodnja sjemena profitabilni posao, siguran sam da ce se naci netko tko bi uskocio u njega.. No, s obzirom na svjetsku hiperprodukciju pitanje je koliko doista proizvodjac sjemena moze opstati na trzistu.
Na kraju, samo najbolji opstaju.


registracija
9/3/10

nostradurus, 15.03.12. 23:32

@torpedo, strah nas je od GMO-a! Ako nemamo svoje sjeme, mogu nam podvaliti što žele. Tada nije bitna cijena sjemena, nego posljedica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika