15.03.2012. / 11:14

Autor: Hina

Oporba protiv zakonskih izmjena

Da je HDZ donosio ovakve zakone, SDP bi vrištao

Riječ je o službenicima koji bi dolazili i odlazili s mandatom ministra, premijera ili potpredsjednika vlade. Oporba je uputila žestoke kritike na račun Vlade

Photo: Robert Anić/PIXSELLPhoto: Robert Anić/PIXSELLIzmjenama Zakona o državnim službenicima, o kojima danas raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru uvodi se, među ostalim, kategorija službenika koji bi "dolazili i odlazili s ministrima".

Riječ je o službenicima koji bi dolazili i odlazili s mandatom ministra, premijera ili potpredsjednika vlade, pojasnio je zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan.

Ministrima bi se dala mogućnost da ih zapošljavaju u svojim kabinetima te oni ne bi mogli biti raspoređeni na druga radna mjesta u državnoj upravi.

„Ministrima treba dati mogućnost da stručno ojačaju svoje kabinete“, mišljenja je Pičuljan.

Potreba za premještanjem

U praksi često postoji potreba za premještajem državnih službenika po potrebi službe, a sadašnje zakonske odredbe ne omogućavaju premještaj na radna mjesta više ili niže kategorije od kategorije u kojoj je utvrđeno radno mjesto na koje je pojedini državni službenik raspoređen. Stoga bi se predloženim zakonskim izmjenama takav premještaj omogućio.

Sindikalni povjerenici u državnim tijelima uživaju posebnu zaštitu, rekao je Pičuljan. Dodao je kako obzirom da je za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti protiv sindikalnog povjerenika potrebna suglasnost sindikata, a ta suglasnost se često uskraćuje, zakonskim se izmjenama predlaže utvrditi mogućnost traženja suglasnosti za vođenje postupka od nadležnog upravnog suda.

Pičuljan je kazao kako sve dosadašnje intervencije u Zakon o državnim službenicima ukazuju na sustavnu potrebu preispitivanja materiju državnih službenika te načiniti daljnji korak prema njihovoj profesionalizaciji.

Oporba protiv

Hrvatski laburisti protive se ovakvom prijedlogu. Njihov zastupnik Mladen Novak kazao je kako oni smatraju da se na takav način omogućuju da se bez objašnjenja državnog službenika može otpremiti na neko drugom mjesto unutar službe, zapravo skriva namjera da se unutar službe uhljebe politički kadrovi.

HDSSB-ovac Zoran Vinković ilustrirao je svoje neslaganje s Vladom koristeći mobitel. Naime, preko njega je svom poznaniku objašnjavao kako će funkcionirati ove izmjene zakona.

'Halo kume, imam mjesto u ministarstvu za istraživanje ruda i gubljenje vremena. Samo se upiši u SDP', rekao je Vinković, prozvavši Kukuriku koaliciju za licemjerje.

"Da je ovo napisala vlada HDZ-a ova strana koja se nekad zvala socijaldemokratska vjerojatno bi vrištala, ali danas će uredno dići ruku za ovaj skandalozan zakon koji nas vraća u socijalizam i jednoumlje", zaključio je Vinković, dok je HDZ-ov Davorin Mlakar kazao kako vladajući stvaraju novu vrstu ugovornih službenika koji dolaze po volji Duha Svetoga ili velikog monarha i po njegovoj volji odlaze. "Nemojte ih stavljati u kategoriju državnih službenika, nego njihov status regulirajte posebnim zakonom", kazao je Mlakar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 15.03.12. 14:21

Tako je! Živija zastupnik hrvackog demokrackog sabora slavonije i baranje (komunista) ...Kao ono socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista)


registracija
30/9/09

davor12345, 15.03.12. 15:21

Jeba te, je se ovaj od komunjare transformira u pravog (nekrivog) desničara. Svaka mu je na mistu!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 15.03.12. 18:18

Ako se prihvati
(a stranački dizači ruku u Saboru buju prihvatili!)
ovaj zakon da se
bez javnog natječaja
kod ministara uhljebljuju "najbolji prijatelji stručnjaci - Ferenčak javi se!" -
onda bu se fest smanjila nezaposlenost u Hrvatskoj.
Službenike koji buju dolazili i odlazili
sa šefom
začas
buju izabirali i župani, gradonačelnici, selski načelnici, ravnatelji agencija, izvršni direktor Dinama Mamić, moja punica, zubari.
Gazimir Čačić
biral bu uz pomoć Milanovića sud koji ga bu oslobodil za smrt dvoje mađarskih građana.
---------------------------------------------------------------------
Tako primitivan ali političkim moćnicima prihvatljiv Zakon
jedino bi uz Čačića mogao izmisliti Zvonko - Nino Raspudić.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika