15.03.2012. / 12:47

Autor: Hina

Mubarakovi suradnici nude državni novac u zamjenu za slobodu

Nekadašnji bliski suradnici svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zatvoreni zbog korupcije ponudili su svoju imovinu, za koju se sumnja da su je nezakonito stekli, u zamjenu za slobodu, piše u četvrtak službeni tisak.

Hosni MubarakHosni MubarakNekadašnji bliski suradnici svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zatvoreni zbog korupcije ponudili su svoju imovinu, za koju se sumnja da su je nezakonito stekli, u zamjenu za slobodu, piše u četvrtak službeni tisak.

Vlada ističe da još proučava tu ponudu koja bi pomogla da se u jeku gospodarske krize popuni državna blagajna, ali bi ujedno mogla izazvati bijes prosvjednika koji se organiziraju kako bi nagnali vlasti da pokrenu sudski progon više desetaka članova i bliskih suradnika bivše vlade.

Ministar financija Momtaz Sajid, kako prenosi list Al-Ahram, kaže da su neki bliski suradnici svrgnute vlade protiv kojih se vodi sudski postupak ili su osuđeni, ponudili povrat nezakonito stečena novca i imovine u zamjenu za izlazak iz zatvora Tore, južno od Kaira.

"Uzeti novac od onih koji su u Tori bilo bi u interesu Egipta, s obzirom na teško razdoblje kroz koje zemlja prolazi", kazao je misleći na sve veći proračunski manjak i nagli pad deviznih rezerva u zadnjih godinu dana.

"Kao ministar financija, mislim da je u interesu zemlje da pregovara, čim zakon više ne bude zabranjivao takve nagodbe u slučajevima financijske korupcije", dodao je.

Po snimkama državne televizije, najmanje dvojica visokih dužnosnika, ministar stanogradnje Ahmed Magrabi i industrijski magnat i čelnik bivše predsjedničke stranke Ahmad Ez iznijeli su ponude u tom smislu.

Zasad nema informacija hoće li se to odnositi i na dvojicu Mubarakovih sinova, Alu i Džamala, kojima se sudi za korupciju.

"Egiptu je ukradeno 225 milijarda dolara", ističe Al-Ahram, ne navodeći podatke o broju umiješanih osoba, načinu kako je novac otuđen i u kojem razdoblju.

Sam bivši predsjednik optužen je za korupciju i za ubojstvo prosvjednika tijekom pobune koja se završila njegovim odlaskom s vlasti u veljači 2011. Mubaraku će se presuda izreći 2. lipnja.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika