15.03.2012. / 12:57

Autor: Hina , Nacional.hr

Milanović:

Brodogradnja će opstati

Milanović je sa sjednice poručio da će se kod nas i dalje proizvoditi veliki brodovi, pitanje je kojom dinamikom i na kojim lokacijama, no Hrvatska neće, kao neke države, potpuno ostati bez brodogradnje

ArhivaArhivaBrodogradnja će ostati u Hrvatskoj, na žalost ne u ovom opsegu i na ovakav način kao do sada, a Vlada će odluku o tome donijeti u slijedećim tjednima, odnosno u roku ne dužem od nekoliko mjeseci, najavio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Zoran Milanović.

Prije sjednice Banske dvore je posjetio potencijalni kupac triju brodogradilišta Danko Končar koji je razgovarao s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem.

Milanović je sa sjednice poručio da će se kod nas i dalje proizvoditi veliki brodovi, pitanje je kojom dinamikom i na kojim lokacijama, no Hrvatska neće, kao neke države, potpuno ostati bez brodogradnje.

Brodogradnja je sustav koji već 20 godina, pod patronatom više vlada, i desnih i lijevih, preživljava i stvara gubitke, a tako više ne možemo. Odluke koje su pred nama neće biti svima po volji i neće služiti dizanju vladina rejtinga, bar ne u dijelu populacije, rekao je Milanović.

Pred nama je zadatak da očuvamo hrvatski socijalni model i ono što je stvarano desetljećima. Mi smo vlada lijevog centra i očuvanje socijalne države i pravde naš je zadatak, i tu neće biti velikih kompromisa, kazao je Milanović.

Končar je nakon razgovora sa Čačićem izjavio novinarima ispred Banskih dvora da njegova Jadranska ulaganja čekaju vladinu odluku o privatizaciji brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Kraljevica već dvije godine.

Prvu ponudu za Brodotrogir podnijeli smo prije dvije godine, sve naše dosadašnje ponude Vlada je prihvaćala i u tim ponudama nema nikakvih izmjena, naglasio je Končar.

Što se tiče sumnji u kvalitetu njegovih jamstava, Končar je ustvrdio da nikada nije ni nudio bankarska jamstva nego korporativna jamstva.

U vezi otpuštanja radnika, o čemu se u javnosti polemiziralo proteklih dana, Končar je podsjetio da programi restrukturiranja brodogradilišta, koje su prihvatili Europska komisija, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, sindikati i uprave brodogradilišta, predviđaju zbrinjavanje, a ne otpuštanje nekih radnika, što bi trebala financirati država.

Također je ocijenio spornim iznos koncesije za pomorsko dobro, ustvrdivši da to škverovi jednostavno ne mogu plaćati.

Danas ima poslova, ali na svakom poslu, na svakom brodu ostvari se gubitak od recimo tridesetak posto, a tko će podnijeti takve gubitke, naglasio je Končar dodavši kako je glavni problem kako revitalizirati, rekonstruirati i potpuno srediti brodogradilišta da ne posluju s gubicima.

No, ministar financija Slavko Linić u svojoj je izjavi novinarima ponovno izrazio sumnju u Končarove namjere ustvrdivši kako on pokušava naknadno promijeniti pravila privatizacije.

Končarova Jadranska ulaganja sada ne žele preuzimati rizike brodogradnje, a kad su se javili na natječaj znali su koji su rizici, ustvrdio je Linić dodavši kako restrukturiranje brodogradilišta nije odnos prema tržištu nego prema postojećim neracionalnostima u brodogradnji.

Restrukturiranje znači prodaju neosnovnih djelatnosti koje ne trebaju biti u sastavu brodogradilišta. To je problem koji je utvrđen još prije dvije godine, a sada govoriti da se pod restrukturiranjem podrazumijeva problem što je u ovom trenutku brodogradnja u svijetu u krizi - to nije restrukturiranje.

Ovo što sada poručuju je promjena pravila ponašanja i zato su neodgovorni, rekao je Linić kojem je neprihvatljivo što Končar kao jamstvo nudi svoju kompaniju. "Govoriti o jamstvima i za jamstva ponuditi Jadranska ulaganja, onda nemam što komentirati", kazao je ministar financija.

Privatizaciju brodogradilišta komentirala je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je podsjetila da je to pitanje trebalo riješiti još 2006. godine, kada su bile naručene i plaćene studije o privatizaciji škverova. No, tadašnja Vlada nije napravila ništa iako je 2006. bila ekonomski puno povoljnija situacija. Tada je bila ekonomska ekspanzija i puno više potencijalnih kupaca, a sada su kriza i recesija, rekla je Pusić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.03.12. 16:01

Ma nije važna brodogradnja,važno je da opstane EPH,Agrokor i sl.
Naravno,i Sabor.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika