15.03.2012. / 12:58

Autor: Nacional.hr

Vlada predložila ukidanje Zakona o ništetnosti

Vlada smatra da osporeni Zakon predstavlja organski zakon, te je kao takav trebao biti donesen većinom svih glasova zastupnika

Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Vlada se na zatvorenom dijelu sjednice očitovala o zahtjevu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije (Narodne novine, broj 124/2011.).

Kako su priopćili iz Vlade, Ustavnom su sudu predložili da donese odluku kojom se utvrđuje neustavnost ovog Zakona te da se Zakon ukine u cjelini. Vlada smatra da osporeni Zakon ne predstavlja nikakvu dodanu vrijednost u odnosu na važeće ugovore koji reguliraju međunarodnu pravnu pomoć u kaznenim stvarima u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a postojeći pravni okvir čini suvišnom primjenu odredbi osporenog zakona.

Jednako tako, Vlada smatra da osporeni Zakon predstavlja organski zakon, te je kao takav trebao biti donesen većinom svih glasova zastupnika sukladno odredbi članka 83. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske. Naime, saziv Hrvatskoga sabora iz 2008. godine imao je 153 zastupnika, što znači da većinu glasova svih zastupnika čini 77 glasova, a usvojen je sa 72 glasova za, 5 suzdržanih i 0 protiv.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.03.12. 16:45

Kladim se da će Đakić biti protiv ukidanja tog zakona . Njegovom domoljublju nema kraja a odgovornost za branitelje,je njegovo teško breme koje odgovorno nosi na svojim plećima.


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.03.12. 17:22

Zaključak?
Ne isplati se uzeti pušku u ruke i braniti Hrvatsku!

Zašto?
Zato što je zločin braniti svoju zemlju!

Kako to?
Tako kaže Haag, Carla del Ponte, Serge Brammertz, Josipović, Mesić, Kukurikavci, Bajić i Snežana Malović!

I šta nam je sad činiti?
Svi u Beograd dokazivati svoju nevinost, kao Ante Gotovina, Mladen Markač, Veljko Marić, Petar Janjić - Tromblon, Mihajlo Hrastov, Slobodan Praljak, Đuro Brodarac!

Pa to nikada u povijesti nije bio slučaj?
Istina, nikada u povijesti jednom zemljom nisu vladali ljudi koji nisu bili za njenu samostalnost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika