15.03.2012. / 14:08

Autor: Hina

Vlada: Na Markov trg smije do 1500 prosvjednika

Izmjenama Zakona o javnom okupljanju, koje je s današnje sjednice Vlada uputila u saborsku proceduru, ponovno se omogućuje javno okupljanje na Trgu sv. Marka, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Hrvatskog sabora, Vlade i Ustavnoga suda.

Markov trg više neće biti nedostupanMarkov trg više neće biti nedostupanIzmjenama Zakona o javnom okupljanju, koje je s današnje sjednice Vlada uputila u saborsku proceduru, ponovno se omogućuje javno okupljanje na Trgu sv. Marka, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Hrvatskog sabora, Vlade i Ustavnoga suda.

Prema dosadašnjim zakonskim odredbama, okupljanje i javni prosvjedi na Trgu sv. Marka nisu se smjeli održavati najmanje 100 metara od tih objekata, što je osporio Ustavni sud ocjenjujući da se ta zabrana ne može opravdati ni interesom državne sigurnosti niti zaštitom prava i sloboda drugih.

Poštujući odluku Ustavnoga suda Vlada predlaže, kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, da se ta zabrana ukine i tako se svakome omogući pravo na javno okupljanje i javni prosvjed. "Time je ostvareno da se sačuva bit ustavnog prava na javno okupljanje", kazao je.

Mirno okupljanje i javni prosvjed ograničeni su na 10 metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnoga suda te po broju sudionika na 1500 osoba, a mogu se održavati između 8 i 22 sata. Skup se mora najaviti, kao i do sada, najkasnije 48 sati prije njegova održavanja.

Na taj je način, dodaje Ostojić, omogućeno pravo građana da poruke vezane uz politička, socijalna i nacionalna uvjerenja i ciljeve prenesu Saboru i Vladi, a istovremeno je omogućen nesmetan rad tih institucija.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je kako građani moraju imati pravo izražavanja nezadovoljstva te dodao kako to pred nekim vladinim zgradama u svijetu, poput Downing Streeta, nije moguće.

"A u Zagrebu je to, skoro pred ulazom u Vladu i Sabor, sada moguće", rekao je Milanović dodavši kako time vladajuća koalicija ispunjava još jedno predizborno obećanje. Smatramo da je to razumno i demokratsko rješenje, dodao je.

Vlada je danas odbila prijedlog Uprave HRT-a za povećanjem TV-pristojbe sa sadašnjih 80 kuna na 82 kune.

Mjesečna pristojba HRT-u iznosi 1,5 posto prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj, a ona je u prošloj godini, naveo je u svojem zahtjevu HRT, iznosila 5.441 kunu, pa 1,5 posto iznosi 81,61 kunu, zaokruženo 82 kune.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš kazao je kako se Ministarstvo kulture protivi tom povećanju nezadovoljno provedbom programskih obveza HRT-a.

Ministarstvo smatra da je program sve siromašniji nizom sadržaja koje je HRT dužan pružiti korisnicima, rekao je dodavši kako je povećanje neprihvatljivo i zbog gospodarske situacije.

"Gospodarska situacija u Hrvatskoj je izuzetno teška i opterećenje domaćinstava koja plaćaju pristojbu prešlo je granicu izdržljivosti, pa je neprihvatljivo da se povećava pristojba, a da pritom građanima nisu ponuđene nove usluge javne televizije", naglasio je Šipuš.

HRT je, primjerice, najavio pokretanje 3. i 4. specijaliziranog kanala, a o tome za sada nema nikakvih informacija u smislu konkretne provedbe, kaže Šipuš.

Premijer Milanović iznio je političko stajalište Vlade da bi povećanje pristojbe bilo štetno. "Iza ovakvog obrazloženja se ne skriva nego jasno stoji naš politički stav da bi u ovoj godini povećanje bilo pogrešno", rekao je.

Na sjednici su prihvaćene i izmjene Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori kojima se iz okvira djelatnosti Komore brišu kontrola mjera ruralnog razvoja i vođenje evidencije izravne prodaje za poljoprivredna gospodarstva - dvije djelatnosti koje su određene kao javne ovlasti.

Kontrolu mjera ruralnog razvoja obavlja Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a vođenje evidencije izravne prodaje obavljat će sama poljoprivredna gospodarstva.

Vlada je također donijela odluke o dodjeli novčanih nagrada osvajačima medalja na svjetskim prvenstvima u atletici, stolnom tenisu, kickboxingu, bodybuildingu, fitnessu i bodyfitnessu, te Europskom prvenstvu u stolnom tenisu u sveukupnom iznosu od 486.300 kuna.

Vlada je odredila i da referentni centar za more Agencije za zaštitu okoliša bude splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 15.03.12. 15:46

Nije mi jasno kome će prosvjedovati na Markovom trgu do 22 sata. Pa tamo poslije 14 sati osim stražmajstora i čistilica nema nikog.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika