15.03.2012. / 15:31

Autor: Hina

SAD: na Papa-test jedanput u tri godine

Preporuka koju je u srijedu objavio američki "Preventive Services Task Force" (USPSTF) u skladu je s preporukama koje su isti dan objavile tri velike američke udruge za borbu protiv raka

IlustracijaIlustracijaŽene bi trebale obaviti Papa-test samo jedanput u tri godine radi ranog otkrivanja raka grlića maternice i ne trebaju mu se podvrgavati prije 21. godine ni ako su seksualno aktivne, nova je preporuka odbora američke vlade.

Preporuka koju je u srijedu objavio američki "Preventive Services Task Force" (USPSTF) u skladu je s preporukama koje su isti dan objavile tri velike američke udruge za borbu protiv raka.

USPSTF smatra da žene nakon 30. godine Papa-test trebaju obaviti jedanput u pet godina pod uvjetom da se on radi zajedno s testom na ljudski papiloma virus.

"Ono što je važno jest da preporučujemo redovite preglede", kaže voditeljica USPSTF-a dr. Virginia Moyer.

Preporuka da se testiranje obavlja svake tri godine temelji se na činjenici da rak grlića maternice relativno sporo napreduje pa je malo vjerojatno da bi se u nekoliko godina od negativnog testa mogao razviti do uznapredovale faze.

"Žene koje obolijevaju od raka raka grlića maternice i umiru od njega su one koje uopće nisu bile na testiranjima", rekla je Moyer i dodala kako "nije problem žena koja pretragu nije obavila unutar nekoliko godina".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika