15.03.2012. / 15:37

Autor: Hina

Kosor:

Prijeti nam zabrana govora

„Time što se stalno najavljuju izmjene saborskog Poslovnika zapravo nam se prijeti pa možemo očekivati da će nam u nekom izmijenjenom poslovniku biti reducirana mogućnost da govorimo, a možda se donese i zabrana da se uopće javljamo za riječ“, rekla je Kosor

ArhivaArhivaPredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, nezadovoljna vođenjem današnje saborske sjednice, najavila je kako će Klub HDZ-a uložiti prosvjed predsjedništvu Hrvatskog sabora te zatražiti da se razmotri način vođenja sjednica i ponašanja predsjedavajućih, a posebno potpredsjednika Sabora Nenada Stazića.

„Time što se stalno najavljuju izmjene saborskog Poslovnika zapravo nam se prijeti pa možemo očekivati da će nam u nekom izmijenjenom poslovniku biti reducirana mogućnost da govorimo, a možda se donese i zabrana da se uopće javljamo za riječ“, rekla je Kosor na konferenciji za novinare.

Živimo u sustavu parlamentarne demokracije pa saborski zastupnici imaju pravo i moraju govoriti, podsjetila je čelnica HDZ-a dodavši kako pri tome nikoga ne smiju vrijeđati.

„Apsurdno je da gospodin Stazić koji je u prošlim mandatima prednjačio u vrijeđanju zastupnica, zastupnika i članova vlade HDZ-a danas tumači što bismo trebali, a što ne“, kazala je.

Posebno se usprotivila kako je rekla, naputku koji je vodeći današnju sjednicu izdao televizijama „jasno se postavivši kao urednik svih televizija“ jer je, po njezinom mišljenju, govorio što bi iz današnje rasprave trebali izabrati za svoj program.

„To se nije dogodilo slučajno“, mišljenja je Kosor o današnjoj Stazićevoj primjedbi na raspravu HDSSB-ovca Zorana Vinkovića koja je, kako je rekao Stazić, idealna prilika svim televizijama i njihovim urednicima da pokažu je li ozbiljne rasprave u Saboru ili neduhoviti performansi zaslužuju ući u njihove izvještaje.

Potpredsjednik Sabora Josip Leko trebalo bi, po njezinom mišljenju, zbog izjave za saborskom govornicom 'Što manji tić to veći krić', neposredno nakon govora HDZ-ovog Davorina Mlakara, kazniti po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

„Predlažem SDP-u, umjesto vikend kružoka i druženja po tulumima, da si ponesu tamo Poslovnik Hrvatskog sabora i prouče ga“, poručio je Josip Salapić pozvavši predsjednika Sabora da način vođenja sjednica uskladi s poslovnikom Hrvatskog sabora. Sabor se, po Salapićevim riječima, pretvorio u One Man Show.

Izmjene Zakona o državnim službenicima o kojima raspravlja danas Hrvatski sabor ponovno se donosi po hitnoj proceduri, podsjetila je Kosor poručivši kako vladajuća koalicija stvara dojam da je u Hrvatskoj izvanredno stanje jer su do sada svi zakoni doneseni po hitnoj proceduru.

Kosor se osvrnula i na promjene članova Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja nazvavši tu vladinu odluku protuzakonitim. „Vlada ne može mijenjati sve članove već može mijenjati i imenovati one koji predstavljaju vladu“, podsjetila je. Posebno ju je, rekla je, dirnula odluka da se iz Upravnog odbora makne Lucije Kober koja je na čelu Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja. „Za tu je odluku gospođa Kober saznala slušajući radio“, rekla je Kosor dodavši kako ju je ministar bar trebao pozvati na razgovor i reći da će biti smijenjena.

Upitana o vladinoj odluci o izmjeni Zakona o javnom okupljanju kojima se prosvjednicima omogućava povratak na Markov trg Kosor je rekla kako taj zakon neće biti provediv zapitavši se tko će „izbrojati“ 1500 ljudi koliko ih se najviše može okupiti i što će biti ako se oni u 22.30 ne raziđu .

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika