15.03.2012. / 18:31

Autor: Hina

Norveška policija ispričala se zbog Utoye

Norveška policija ispričala se u četvrtak zbog svoje spore reakcije tijekom pokolja 69 osoba u kampu laburističke mladeži na otoku Utoyi koji je prošlog ljeta počinio radikalni desničar Anders Breivik.

Norveška policija ispričala se zbog svoje reakcijeNorveška policija ispričala se zbog svoje reakcijeNorveška policija ispričala se u četvrtak zbog svoje spore reakcije tijekom pokolja 69 osoba u kampu laburističke mladeži na otoku Utoyi koji je prošlog ljeta počinio radikalni desničar Anders Breivik.

Najteži zločin u Norveškoj od završetka Drugog svjetskog rata šokirao je tu uglavnom mirnu zemlju od 4,8 milijuna stanovnika, a rodbina žrtava oštro je kritizirala policiju zbog sporog djelovanja.

Policija je tada tvrdila da je previše policajaca bilo na odmoru, te da nije imala nijedan helikopter na raspolaganju.

"U ime norveške policije ispričavam se jer nismo uspjeli ranije zaustaviti napadača", rekao je direktor policije Oeystein Maeland.

Dodao je da su glavni razlozi za sporu reakciju bili raspad komunikacijskog sustava, te činjenica da se policijsko plovilo napunilo vodom pošto se u njega ukrcalo previše policajaca.

Specijalnim postrojbama policije iz Osla trebalo je oko sat vremena da dođu do automobilima i brodom do 40 kilometara udaljenog otočića na kojem je počinjen masakr. Breivik se nakon pokolja sam predao policiji.

"Svaka minuta zakašnjenja bila je preduga", rekao je Maeland pošto je predstavio novi plan koji bi trebao ubrzati reakciju policije u izvanrednim situacijama.

"Težak je teret znati da su životi mogli biti spašeni da je napadač ranije zaustavljen", rekao je Maeland.

Anders Behring Breivik (33) priznao je da je u srpnju 2011. izveo bombaški napad na vladinu zgradu u Oslu i ubio osam ljudi, a zatim je vatrenim oružjem poubijao 69 ljudi na ljetnome kampu mladeži laburističke stranke.

Njegove su mete bili "izdajice" sklone imigrantima, rekao je na uvodnome sudskom saslušanju početkom ožujka.

Nagađalo se da će se Breiviku suditi zbog zločina protiv čovječnosti, a za to je kao maksimalna predviđena 30-godišnja zatvorska kazna, no pravni stručnjaci kažu kako po norveškome zakonu to podrazumijeva sveopće i sustavne strahote, a ne postupke pojedinaca.

Suđenje Breiviku trebalo bi početi 16. travnja.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika