Objavljeno u Nacionalu br. 469, 2004-11-09

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Posvetite koje popodne Chaplinu

Treći i završni dio Chaplinove kolekcije, dosad najznačajnijeg DVD izdanja objavljenog na hrvatskom tržištu, zaokružio je broj diskova u ediciji na nevjerojatnih dvadeset

Dean ŠošaDean Šoša“Revija Chaplinovih filmova” donosi sedam kratkometražnih i srednjometražnih dragulja Charlesa Chaplina koje je snimio između 1918. i 1923. godine: “Pasji život”, “O desno rame”, “Useljenik”, Sunčana strana”, “Sretan dan”, “Dokoličar” i “Isplata”. Riječ je o trećem i završnom dijelu briljantne Chaplinove kolekcije, bez sumnje najznačajnijem DVD izdanju na hrvatskom tržištu. Prvi i drugi dio kolekcije sadržavali su, uz mnogo dodataka, sve Chaplinove dugometražne filmove osim “Grofice iz Hong Kong”. Nova dva DVD-a Chaplinove “Revije” zaokružuju ukupni broj diskova na nevjerojatnih 20!
Za života, Chaplin je bio sretniji od većine svojih kolega, a sreća ga mazi i dugo nakon smrti. Naime, dok je zbog zbrke s vlasničkim pravima ovakvo DVD izdanje filmova njegova najvećeg “konkurenta” Bustera Keatona gotovo nemoguće, Chaplinovi nasljednici imali su fino reguliranu situaciju i nije im bilo teško pravodobno reagirati na DVD boom. Sve rečeno za prethodne dijelove kolekcije vrijedi i za ovaj. Dodataka nema puno, no pravi su dragulji, poput materijala koji je Chaplin snimio zajedno s kolegom Harryjem Lauderom. Što reći o samim filmovima? Iako su neki malo bolji a neki lošiji, svi bez sumnje zaslužuju najvišu ocjenu. Charles Chaplin jednostavno je genij čija je ostvarenja uvredljivo prosuđivati prema kriterijima namijenjenim filmovima s tekućeg kino i video repertoara.
Glavni likovi Bertoluccijevih “Sanjara” u jednom trenutku raspravljaju o tome tko je bolji: Charles Chaplin ili Buster Keaton. Njihova spika svjedoči o vremenu u kojem su mnogi Keatona pretpostavili Chaplinu. Dvojba koja se pojavila 60-ih godina, kada su mnogi zbog svojedobnog zanemarivanja Keatona bili skloni omalovažavati Chaplina, više ne postoji – odavno je jasno kako su obojica bili genijalci.
Distributer zaslužan za “Chaplin kolekciju” i inače je najagilniji među domaćim izdavačima kad je riječ o filmskoj klasici. Prema najavama, do kraja godine očekuje nas i četverostruko izdanje filma “Zameo ih vjetar”, osam Elvisovih filmova, a kruna svega trebala bi biti raskošna kolekcija braće Marx. Klasika se kod nas slabo prodaje: videoteke su uglavnom nezainteresirane a kupovna moć većine filmofila još uvijek, nažalost, slaba. Ipak, Chaplin se prodaje odlično! Porast potražnje za ovakvim izdanjima jedan je od preduvjeta da ih bude što više. Dakle, u očekivanju filmova braće Marx, što bi prije 5-6 godina zvučalo kao znanstvena fantastika, svakako posvetite još koje popodne Charlesu Chaplinu.

DISTRIBUTER: ISSA
DVD+VHS
The Chaplin Revue: Dog’s Life, Shoulder Arms, The Pilgrim, A Day’s Pleasure, Sunnyside, The Iddle Class, Pay Day, am. kom., 1918.-1923.
R: Charles Chaplin
GL: Charles Chaplin, Edna Purviance

FILMOVI: 4
DVD: 4

KUĆA PIJESKA I MAGLE
Discovery
DVD+VHS

Četrdesetogodišnjem Vadimu Perelmana toliko se svidio roman Andrea Dubusa “Kuća pijeska i magle” da je uspio uvjeriti producente da mu povjere režiju njegove filmske adaptacije, iako prije toga nije snimio ni jedan igrani film. Potresnu priču o iranskim izbjeglicama u Americi, koji se sukobe s bivšom vlasnicom kuće u kojoj stanuju, Perelman je na kraju režirao vrlo dojmljivo, uzidavši u nju i ponešto od vlastitog iskustva izbjeglice iz Ukrajine. Kako su i glumci redom fantastični, od neumoljivog Bena Kinglseyja i predivne Jennifer Connelly do dražesne Shohreh Aghdashloo, tri nominacije za Oscara više su nego zaslužene. Najzanimljiviji dodatni prilog DVD izdanju je Perelmanov, Dubusov i Kingsleyjev audiokomentar.

House of Sand and Fog, am. drama, 2003. R: Vadim Perelman GL: Ben Kingsley, Jennifer Connelly, Shohreh Aghdashloo, Jonathan Ahdout, Ron Eldard
FILM: 3
DVD: 2

TAJNI PROZOR
Blitz
DVD+VHS

Prema prozi Stephena Kinga snimljeni su neki iznimni filmovi, poput De Palmine “Carrie” ili Darabontova “Iskupljenja u Shawshanku”, ali i brojni bezvrijedni filmići. Triler “Tajni prozor” uglednog scenarista i malo manje uglednog redatelja Davida Koeppa nije sasvim bezvrijedno djelce, no teško mu je pronaći osobitu kvalitetu. King reciklira samoga sebe – priča počinje u stilu Reinerova dragulja “Misery”, da bi potom odlutala na teritorij Romerove “Tamne polovice”, no sve skupa je prilično predvidljivo. Johnny Depp i John Turturro zaigrali su ovaj put na kartu rutine. Među dodacima solidnom DVD izdanju “Tajnog prozora” vrijedi izdvojiti redateljev audiokomentar, izbačene scene i jednosatni dokumentarac o snimanju filma.

Secret Window, am. triler; 2004. R: David Koepp GL: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton, Charles Dutton
FILM: 2
DVD: 2

MRAK FILM 3
UCD
DVD+VHS

Treći “Mrak film” ne razlikuje se bitno od svojih prethodnika a to mu baš i nije neka preporuka. Ipak, prvoloptaške dosjetke i prizemni humor rezultirali su i ovaj put solidnim uspjehom na kinoblagajnama, tako da nas 2005. čeka još jedan nastavak. Na meti autora “trojke” našli su se brojni filmovi, među ostalima “Misteriozni znakovi”, “Matrix”, “Krug” i “8 milja”. Poneka fora poput one da izvanzemaljci iz “Misterioznih znakova” dolaze na zemlju zbog vrpce iz “Kruga” nije nezanimljiva, no izostanak bilo kakve volje da se glupiranje poveže u imalo suvisliju filmsku cjelinu ipak djeluje otužno. Soldino DVD izdanje sadržava 25 minuta izbačenih scena, nekoliko featurettea i audiokomentar u kojem sudjeluje i redatelj David Zucker.

Scary Movie 3, am. komedija, 2003. R: David Zucker GL: Anna Faris, Charlie Sheen, Simon Rex, Regina Hall, Leslie Nielsen

FILM: 1
DVD: 2

ŽESTOKI POLICAJAC
Blitz
DVD

Nakon gledanja ”Žestokog policajca”, žalosno sinkroniziranog na engleski, uz prijevod koji bi, da kojim slučajem živimo u nekoj lingvističkoj tiraniji, rezultirao kaznenom prijavom, ostaje žaljenje što je posljednji hongkonški uradak Johna Wooa do nas konačno stigao u jednom ovakvom, opskurnom DVD izdanju. Ipak, slika je vrlo dobra, iako omotnica sugerira zloglasni 4:3 format! Film? Ljubitelji Johna Wooa i Chow Yun-Fata biti će oduševljeni. Ostalima se možda neće svidjeti stotine mrtvih, no uvijek mogu posuditi “Kuću pijeska i magle”.

Lashou shentan/Hard-Boiled, hongk. akcić, 1992. R: John Wo GL: Chow Yun-Fat, Tony Leung
FILM: 3
DVD: 0

JEDNOM LOPOV, UVIJEK LOPOV
Blitz
DVD

Sezonu Johna Wooa na DVD-u upotpunjuje izdanje njegove akcijske komedije “Jednom lopov, uvijek lopov”, snimljene neposredno uoči ”Žestokog policajca”. “Opušteno” djelce sadržava čak i pokoji ljubavni prizor a i mrtvih nema previše za Woove standarde, možda 30-ak. Francuske lokacije na kojima je “Lopov” snimljen daju mu dodatni sofisticirani pečat i bilo bi zanimljivo vidjeti rane Woove komedije, snimljene prije no što je postao slavan. Prema motivima ovog filma Woo je poslije u Kanadi režirao TV film i producirao seriju.

Zong heng si hai/Once a Thief, hongk. akc. komedija, 1990. R: John Woo GL: Chow Yun-Fat, Leslie Cheung
FILM: 3
DVD: 1

BOA PROTIV PITONA
Blitz
DVD+VHS

Golemi piton uvezen iz Afrike pobjegne na slobodu a jedini stvor koji ga može uloviti jest isto tako golema boa uzgojena u laboratorijima CIA-e. Oko prijevoda filma “Boa protiv pitona” distributeri su se možda mogli posavjetovati sa zoolozima, budući da je teško utvditi tko je u priči piton, tko boa a tko udav. Jedno je jasno: filmove poput ovoga nemamo često prilike vidjeti. Ipak, posve blesava priča, nevjerojatnih likova i još nevjerojatnijih efekata, mogla bi vam još biti i zabavna, ne spadate li među one koji sve shvaćaju mrtvo ozbiljno.
Boa vs. Python, am.akcić, 2004. R: David Flores GL: Jaime Bergman, David Hewlett
FILM: 0
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika