16.03.2012. / 08:35

Autor: Hina

Mobitel može uzrokovati poremećaje u ponašanju potomaka

Rezultati, temeljeni na istraživanju na miševima, objavljeni su u ožujskom broju američkog znanstvenog časopisa Nature

IlustracijaIlustracijaIzloženost zračenju iz mobitela tijekom trudnoće utječe na razvoj mozga potomstva i potencijalno dovodi do hiperaktivnosti, otkrili su istraživači s Medicinskog fakulteta američkog sveučilišta Yale.

Rezultati, temeljeni na istraživanju na miševima, objavljeni su u ožujskom broju američkog znanstvenog časopisa Nature.

"To je prvi eksperimentalni dokaz da fetalna izloženost radiofrekvencijskom zračenju iz mobilnih telefona zapravo utječe na ponašanje odraslih", rekao je glavni autor studije dr. Hugh Taylor, profesor i šef odjela za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost na ginekološkom odjelu medicinskog fakulteta.

Taylor i koautori izložili su skotne miševe zračenju iz utišanih mobitela postavljenih iznad kaveza, koji su bili aktivni za telefonski poziv tijekom trajanja studije. Kontrolna skupina miševa držana je pod istim uvjetima s isključenim mobitelom.

Tim je mjerio električnu aktivnost mozga odraslih miševa koji su bili izloženi zračenju kao fetusi, provodeći psihološke testove i ispitivanje ponašanja. Otkrili su da miševi koji su bili izloženi zračenju više naginju hiperaktivnosti i imaju smanjeni kapacitet pamćenja. Taylor pripisuje promjene u ponašanju, djelovanju zračenja tijekom trudnoće na razvoj neurona u području prefrontalnog korteksa mozga.

Poremećaj smanjenja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), razvojni je poremećaj povezan s neuropatologijom lokaliziranom prvenstveno u istom području mozga, a karakterizira ga nepažnja i hiperaktivnost.

"Mi smo pokazali da su problemi u ponašanju miševa koji izgledaju kao ADHD uzrokovani izloženosti mobitelu u maternici", rekao je Taylor. "Porast poremećaja u ponašanju kod ljudske djece, mogu dijelom biti uzrokovani fetalnom izloženošću radijaciji mobitela", dodao je.

Taylor je rekao da su potrebna daljnja istraživanja kod ljudi, kako bi se bolje razumjeli mehanizmi koji stoje iza tih nalaza i ustanovile sigurne granice izloženosti za vrijeme trudnoće. Ipak se čini da je ograničena izloženost fetusa sigurna, rekao je Taylor.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika