16.03.2012. / 14:23

Autor: Hina

Preteške školske torbe uzrokuju bolove u leđima

Preteške školske torbe povezane su s jačim bolovima u leđima, pokazalo je istraživanje provedeno među španjolskim školarcima, te se preporučuje da težina torbe ne premašuje deset posto djetetove kilaže.

Torbe ne bi trebale težiti više od 10 posto djetetove težineTorbe ne bi trebale težiti više od 10 posto djetetove težinePreteške školske torbe povezane su s jačim bolovima u leđima, pokazalo je istraživanje provedeno među španjolskim školarcima, te se preporučuje da težina torbe ne premašuje deset posto djetetove kilaže.

Istraživanjem je utvrđeno da su školske torbe, čija je težina premašila deset posto djetetove težine djeteta, bile uzrok pojačane boli u leđima u dvije trećine od 1403 djece u dobi od 12 do 17 godina koja su bila obuhvaćena istraživanjem u sjevernoj Španjolskoj.

Uočeno je i da se skupina djece s najtežim torbama 50 posto više žalila na bolove u leđima nego djeca s najlakšim torbama.

Prema rezultatima istraživanja, djevojčicama je bol bila veći problem, a opasnost od bolova povećavala se s dobi, prenosi britanski BBC.

"Mnoga djeca nose iznimno teške torbe, što ne bi bilo dopušteno zaposlenicima", napisali su autori istraživanja u časopisu "Archives of Disease in Childhood" u kojem su objavljeni rezultati.

Prijašnja istraživanja pokazala su da djeca prosječno nose torbe čija je težina od 15 do 20 posto njihove težine te da ih često po navici nose na jednom ramenu umjesto na leđima.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika