16.03.2012. / 15:25

Autor: Hina

Radnici Dine najavljuju napuštanje svojih radnih mjesta

Radnici omišaljske Dina Petrokemije, tvrtke iz sastava Dioki grupe, napustit će u utorak, 20. ožujka, u 18 sati svoja radna mjesta ako im se do tada ne isplati barem jedna od ukupno šest neisplaćenih plaća, kazao je danas predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević nakon sastanka sindikata te tvrke.

Foto: Pero Lovrović/Večernji list/PIXSELLFoto: Pero Lovrović/Večernji list/PIXSELLRadnici omišaljske Dina Petrokemije, tvrtke iz sastava Dioki grupe, napustit će u utorak, 20. ožujka, u 18 sati svoja radna mjesta ako im se do tada ne isplati barem jedna od ukupno šest neisplaćenih plaća, kazao je danas predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine i dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević nakon sastanka sindikata te tvrke.

Mihaljević je u izjavi za Hinu najavio i prosvjed radnika Dine koji će, s ciljem potpore i solidarnosti s radnicima Diokija, održati istoga dana u 10,30 sati ispred ulaza u Dinu u Omišlju na Krku.

Mihaljević se nada da do napuštanja pogona ipak neće doći i da će se plaće isplatiti iz bilo kojih izvora te ističe da radnike Dine, koji su se za rad u toj specifičnoj djelatnosti godinama specijalizirali, nije moguće zamijeniti drugima.

Obrazlažući razloge prosvjeda, Mihaljević je rekao da njime žele otkloniti manipulacije o odvajanju od radnika Diokija koje su se, kako je rekao, pojavile u javnosti.

No, rješenje za Dinu jest drugačije, jer su i problemi Dine drugačiji nego problemi Diokija, rekao je Mihaljević naglasivši da Dina ima uvjete za nastavak proizvodnje.

Radnici, kaže, žele da Dina počne s radom jer za to ima mogućnosti, odnosno poslovni je partner, koji je i potencijalni strateški partner, pripravan uplatiti novac za nastavak proizvodnje i isplatu plaća.

Naglasio je da bi to bilo moguće jer su tvrtke vjerovnici skinule blokade s poslovnog računa Dine, ali je račun sada, kako tvrdi, blokirala tvrtka Siemens Hrvatska.

Vlada i državne institucije napravile su sve da se račun deblokira, što je i učinjeno, a sada je račun blokirao Siemens Hrvatska, kaže Mihaljević.

Istaknuo je da radnici ne žele tražiti krivca za nastalu situaciju, ali da se čini da iza svega stoje interesi u vezi s lokacijom za LNG terminal.

Mihaljević je potvrdio da je Sindikat radnika Dine, koji je većinski sindikat u toj tvrtki, jučer Ministarstvu gospodarstva i prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću uputio pismo u kojem je najavljena mogućnost kolektivnog otkaza ugovora o radu svih radnika Dine početkom sljedećeg tjedna.

Radnici Dine tako bi, smatraju u sindikatu, ostvarili svoja prava, prije svega na novčanu naknadu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U pismu su upozorili da se u spremnicima Dine na otoku Krku nalazi više stotina otrovnih i eksplozivnih tvari te da radnici više ne žele čuvati ničiju imovinu bez plaće, jer da to nisu obvezni činiti.

Ako se problem ne riješi, Dina će ostati bez ljudskog nadzora, naveli su iz sindikata dodavši da su o svemu obavijestili primorsko-goranski županijski stožer za zaštitu i spašavanje.

Mihaljević je rekao i da su predstavnici Sindikata radnika Dine jučer razgovarali s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i upoznali ga sa stanjem u tvrtki te da su se najavili i da čekaju termin za razgovor kod ministra Čačića.

Ministarstvo zaštite okoliša upozorava na potencijalnu opasnu situaciju

"Vezano za aktualna događanja u pogonu DINA-Petrokemija u Omišlju, te najavu moguće sigurnosno nestabilne situacije u slučaju eventualnog ostavljanja postrojenja bez stalnog nadzora radnika, koji su najavili napuštanje pogona, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH obavještava javnost da je u rješavanje navedene situacije aktivno uključena Inspekcija zaštite okoliša koja će u okviru svoje nadležnosti postupiti i provesti inspekcijski nadzor te odrediti mjere za otklanjanje mogućih neželjenih posljedica. U svrhu učinkovitijeg postupanja Inspekcija je u rješavanje nastale situacije uključila i inspekcijska tijela drugih nadležnih službi", priopćili su iz Ministarstva.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika