16.03.2012. / 17:13

Autor: Martina Čizmić

Hrvati imaju sve predispozicije da postanu izvrsni u američkom nogometu

"Želja i igrači su tu, no potrebno je privući ljude na utakmice i osigurati pristojne stadione na kojima će se te utakmice igrati. Američki nogomet se sam prodaje. Ne pokušavamo se natjecati s europskim nogometom. Mi smo nešto potpuno drugačije. Mislim da bi američki nogomet mogao postati popularan u Hrvatskoj, samo treba osmisliti način kako privući ljude", ističe trener Mitchell

Kamp je održan u ZagrebuKamp je održan u ZagrebuPred sam početak nove sezone u američkom nogometu, hrvatski klubovi organizirali su dvodnevni kamp u Zagrebu. Kroz kamp koji je okupio trenere svih zagrebačkih klubova tijekom ta dva dana prošlo je više od 80 igrača. Neki su čak doputovali iz Splita kako bi mogli trenirati pod budnim okom američkih trenera Benjamina Jonesa i Jovona Williamsa iz Zagreb Thundera, Mikea Mitchella, Boba Hofmana, Jacoba Palaniuka i Johna Trana iz Zagreb Patriotsa te Joea Andersona i Damira Župana iz Zagreb Raidersa.

"Jako sam zadovoljan odazivom igrača. Ovaj kamp je pokazao da u Hrvatskoj ima dobrih talenta na svakoj poziciji američkog nogometa i da se mora raditi na poticaju tih talenta. To se može samo dovođenjem trenera iz inozemstva koji su sposobni tim igračima pružiti adekvatnu edukaciju.

Lijepo je bilo vidjeti da HSAN radi na ovakvom obrazovnom programu kao što je bio kamp. Nažalost, potrebno je puno više za potpun uspjeh ovakvog događaja. A tu su u pitanju financije. Trebalo bi se svim mladim sportašima omogućiti pristup maseru i fizioterapeutu, da se smanji rizik ozljede", istaknuo je nakon kampa glavni trener Zagreb Raidersa, Damir Župan.

Bob HoferBob HoferI američki treneri puni su hvale za hrvatske igrače. Prije svega iznenadila ih je spremnost igrača i želja za učenjem i usavršavanjem.

"Impresioniran sam razinom na kojoj se trenutno nalaze, pogotovo jer gotovo da i nisu imali američkih trenera. Sigurno postoji prostora za poboljšanje, ali zanimanje je tu, radna disciplina je tu", rekao je trener Zagreb Patriotsa, Mike Mitchell.

Svoje oduševljenje igračima ne skriva ni obrambeni trener Zagreb Patriotsa Bob Hofer. Iako će u Hrvatskoj biti samo mjesec dana, kako bi klub pripremio za novu sezonu, trener Hofer nada se povratku kasnije u sezoni.

"Razina na kojoj su ovi igrači nas je iznenadila. Stvarno su uložili vremena i truda u pripremu, gledali su snimke na internetu, čitali priručnike, učili o samoj igri. Ono što posebno iznenađuje je činjenica da su zaista mnogo igrali nogomet. Tako da je naš posao više mentoriranje, nego učenje o igri", rekao je trener Hofer.

John Osborne Anderson, obrambeni koordinator Zagreb Raidersa istaknuo je kako je kamp dobrodošao i trenerima jer im je omogućio da upoznaju igrače iz drugih klubova.

"Bilo je nevjerojatno vidjeti njihov pozitivan stav, želju i spremnost na rad. Posebno bi istaknuo igrače koji su došli iz Splita. Osim toga, surađujući s drugim trenerima i sam sam naučio neke stvari koje će mi pomoći da bolje prenosim svoje znanje o američkom nogometu", istaknuo je Anderson.

Posebno je pohvalio želju svih sudionika u kampu da napreduju u američkom nogometu, ali i da ga promoviraju kao sport koji ima budućnost u Hrvatskoj.

"U SAD-u karijera igrača završava krajem srednje škole ili na fakultetu i veoma mali broj igrača nastavlja s bavljenjem američkim nogometom nakon toga. U Hrvatskoj je sport još uvijek u povojima, ali se oslanja na duh Hrvata koji su spremni uzdići ga na nacionalnu razinu", naglasio je Anderson.

Slabom točkom treneri smatraju činjenicu da igračima nedostaje prakse i poznavanje taktike. Napominju kako, da bi određen potez bio dobro odigran tijekom utakmice, na treningu mora biti odigran i po nekoliko desetaka ili stotina puta.

Treneri u akcijiTreneri u akciji"Nedostaje im temelja. U Americi se nogometom bavimo od malih nogu, odrastamo s njim. Tako da mnogi, kada dođu u Europu zanemare činjenicu da treba krenuti od samog početka. Moramo ih učiti od osnova, temelja. Ali što se tiče strasti i želje za igrom - tako nešto još nisam vidio. Trenirao sam i u Poljskoj i u Finskoj i nisam još upoznao grupu igrača koji su kao ovdje - upijaju znanje kao spužve", pojasnio je igrač i trener Zagreb Thundera Benjamin Jones.

U usporedbi s drugim državama u Europi, Jones ističe, da Hrvati imaju sve predispozicije za uspjeh u američkom nogometu.

"U Finskoj imaju tehniku, jer igraju godinama, ali im nedostaje fizičke mase. S druge strane, u Poljskoj su ljudi jednostavno veliki. Jeste li vidjeli te ljude? Ogromni su! Ali njihova je tehnika na razini one u Hrvatskoj. No, zato što su veliki misle da su i jako dobri. A onda imate Hrvate koji su savršen spoj. Imaju veličinu i želju za učenjem, bez žalopojki. U usporedbi s drugim zemljama, igrači u Hrvatskoj su najotvoreniji za učenje, a da pritom nisu primadone", slikovito je opisao Jones.

Dakle, fizičke predispozicije i želja za učenjem su tu. No, zašto je onda američki nogomet u Hrvatskoj još uvijek tek "egzotičan sport" koji rijetki poznaju? Kada se pogledaju brojevi, to i nije baš tako točno. Naime, u Hrvatskoj je aktivno 11 klubova američkog nogometa, od toga čak tri u Zagrebu, a svakodnevno se pojavljuju inicijative za okupljanjem novih klubova diljem zemlje.

Mike MitchellMike Mitchell"Želja i igrači su tu, no potrebno je privući ljude na utakmice i osigurati pristojne stadione na kojima će se te utakmice igrati. Američki nogomet se sam prodaje. Ne pokušavamo se natjecati s europskim nogometom. Mi smo nešto potpuno drugačije. Mislim da bi američki nogomet mogao postati popularan u Hrvatskoj, samo treba osmisliti način kako privući ljude", ističe trener Mitchell.

Glavna predrasuda s kojom se igrači američkog nogometa suočavaju u Hrvatskoj je da će svojom igrom uništiti travu na terenu na kojem igraju. To zapravo nije točno, upozoravaju treneri i dodaju kako američki nogomet manje uništava teren od europskog.

Kako bi dodatno promovirali američki nogomet u Hrvatskoj, u Savezu američkog nogometa planiraju i formiranje hrvatske reprezentacije. Održavanje ovog kampa pomoglo je u stvaranju slike o potencijalnim reprezentativcima među igračima iz različitih klubova. Treneri su uvjereni kako bi se mogla stvoriti reprezentacija koja bi mogla ostaviti traga i u europskim razmjerima.

No, za stvaranje reprezentacije potrebna su i određena financijska sredstva pa iz Saveza poručuju kako im se mogu javiti svi koji su zainteresirani za promoviranje američkog nogometa u Hrvatskoj - CAFA / HSAN (Hrvatski savez američkog nogometa), Dane Duića 3, 10000 ZAGREB ili na Facebook stranici HSAN-a.

Treneri su pohvalili sve igrače koji su sudjelovali u kampu, no nekolicina se posebno istaknula.

Goran Marić
Vedran Hammer
Nail Hasanović
Dario Bilušić
Tomislav Katić
Hrvoje Kovač
Zvonimir Plivelić
Mario Penić
Tomislav Filipović

Posebno su pohvalili grupu od šest igrača iz Splita koji su došli na kamp u Zagreb.

Vezane vijesti

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniorski sastavi klubova američkog nogometa Zagreb Thunder i Celje Gold Diggers odigrati će u nedjelju, u 15 sati, na terenima ŠRC Svetice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika