17.03.2012. / 17:30

Autor: Hina

SDP-ova izborna konvencija 2. lipnja

Upitan može li se dogoditi da se, bude li samo jedan kandidat za predsjednika ili predsjednicu stranke, i ti izbori priključe konvenciji, Leko je odgovorio kako će se SDP držati svojih visokih izbornih standarda te čelnika stranke birati neposredno

Photo: Anto Magzan/PIXSELL (arhiva)Photo: Anto Magzan/PIXSELL (arhiva)SDP će unutarstranačku izbornu konvenciju održati 2. lipnja, odlučio je danas Glavni odbor stranke, koji je donio i odluku o raspisivanju neposrednih i tajnih izbora za predsjednika ili predsjednicu SDP-a za 12. svibnja.

Nakon završetka sjednice, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko novinare je izvijestio da će, sukladno SDP-ovim statutarnim pravilima, svi članovi stranke 12. svibnja neposredno birati predsjednika ili predsjednicu stranke po načelu "jedan član - jedan glas".

Na izbornoj konvenciji 2. lipnja će, pak, oko 2300 stranačkih delegata birati potpredsjednike SDP-a te Predsjedništvo, novi sastav Glavnog odbora i nadzorno tijelo.

Glavni odbor danas je u tom smislu osnovao Središnju izbornu komisiju, te donio zaključak kojim od stranačkog Predsjedništva traži da izvrši analizu postoji li potreba da se promijeni SDP-ov Statut, s obzirom na okolnost da SDP više nije u oporbi, već je stranka na vlasti.

Tim će izmjenama Statuta, rekao je Leko, biti reguliran broj potpredsjednika SDP-a i članova Predsjedništva, a to će, najavio je, razmatrati Predsjedništvo stranke na svojoj sjednici idući tjedan.

Odluči li mijenjati Statut, stranka će odlučiti i koliko će ubuduće imati potpredsjednika - dva kako je sada ili četiri - te koliko će biti članova Predsjedništva.

Upitan hoće li netko u vodstvo stranke biti delegiran automatski, odnosno po položaju, Leko je istaknuo kako u SDP-u nema nikakve automatike.

"Svi članovi su u bubnju, osim onih koji nisu platili članarinu, oni ne mogu biti kandidati za funkcije unutar SDP-a, niti u lokalnim predstavničkim tijelima, ni u Saboru", kazao je.

Na pitanje hoće li se i sam kandidirati na neku od funkcija, odgovorio je kako po SDP-ovoj proceduri od danas traje "sedam dana kušnje" kada svaki član ima pravo razmisliti hoće li se kandidirati ili neće.

Svoju kandidaturu, dodao je, svatko treba najaviti Središnjoj izbornoj komisiji, a nakon toga dobiva upute za prikupljanje potpisa potpore.

Na izbornoj konvenciji će novi sastav vodstva SDP-a, izuzev predsjednika kojega će članovi birati neposredno, birati 2300 članova, od kojih će njih oko 700 biti delegirani po položaju (sadašnje vodstvo stranke, čelnici općinskih, gradskih i županijskih organizacija, članovi Glavnog odbora), a o 1600 delegata odlučit će članstvo neposrednim delegiranjem.

Upitan može li se dogoditi da se, bude li samo jedan kandidat za predsjednika ili predsjednicu stranke, i ti izbori priključe konvenciji, Leko je odgovorio kako će se SDP držati svojih visokih izbornih standarda te čelnika stranke birati neposredno.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika