18.03.2012. / 11:48

Autor: Hina

Nehumana praksa brutalnog režima

Bjeloruski metak u potiljak

Belorusija je jedina država u Europi koja i dalje ima smrtnu kaznu. Ona se izvršava ispaljivanjem metka u potiljak osuđenika

Bjeloruske vlasti pogubile su obojicu muškaraca osuđenih na smrt za bombaški napad na metro u Minsku 2011. godine, objavila je državna televizija u nedjelju.

Obitelj jednog od osuđenika Vladislava Kovaljova u subotu je objavila da je od bjeloruskog vrhovnog suda dobila obavijest o izvršenoj presudi. Bjeloruska televizija danas je objavila da je pogubljen i drugi, Dmitri Konovalov.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbio ih je pomilovati iako su to tražile europske skupine za ljudska prava.

Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, obojica u dobi od 26 godina, osuđeni su u studenome na smrtnu kaznu. Njihovi odvjetnici tvrdili su da im na suđenju nije dokazana krivnja.

U terorističkom napadu na podzemnu željeznicu u Minsku 2011. godine poginulo je 15, a ranjeno je više od 200 ljudi.

Belorusija je jedina država u Europi koja i dalje ima smrtnu kaznu. Ona se izvršava ispaljivanjem metka u potiljak osuđenika. Mjesto i vrijeme pogubljenja uvijek su tajna, a obitelj nikada ne sazna gde je pokopano tijelo ubijenog.

Reuters piše kako će ova pogubljenja vjerojatno pogoršati ionako loše odnose između EU-a i bivše sovjetske republike Bjelorusije. EU-ovi su veleposlanici ovaj mjesec već otišli iz Minska zbog diplomatskoga spora potaknutog najnovijim EU-ovim sankcijama.

Vezane vijesti

SP u hokeju: Favoriti bez greške

SP u hokeju: Favoriti bez greške

U utorak su na hokejaškom Svjetskom prvenstvu odigrana četiri susreta u kojima su favoriti upisivali sigurne bodove protiv objektivno slabijih… Više

Komentari

registracija
14/4/07

sabo, 18.03.12. 14:02

.....poubijali i izranjavali tolike neduzne i da ga hrane i obezbedjuju 50 godina-apsurd!! Trebalo je metak u celo, jer su i oni znali i "gledali" svoje zrtve....


registracija
9/12/11

tot, 18.03.12. 14:08

sto je trulo u državi bjelorusiji , sve je tako dosadno, ljudi primaju placu, socijala zastićena , vjerojatno nitko nije gladan, budućnost im je izvjesna, skromno žive ali dostojanstveno kako priliči čovjeku, pa hajde da ih razjebemo, ajmo im uvesti demokraciju, omogućimo rotschildima da se obogate na resursima te države . dosadna je to država nema vijesti o ubijanjima i tajkunima, zaista je dosadna ta država bjelorusija, hoćemo li je razjebat ili nećemo, baš razmišljam o tom lukašenku, ušao je moj život i jako me nervira, stalno mi je pred očima, jednostavno ne mogu ga smislit , ajmo uvest "demokraciju" u "trulu" državu bjelorusiju tako je dosadna ništa se ne događa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika