18.03.2012. / 14:10

 

Odjeci Glodman Sachs skandala

Izuzmite pohlepu i ostaje samo pločnik

Bivši američki ministar rada Robert Reich smatra kako je kritika Grega Smitha, koji je izazvao šok u američkom financijskom establishmentu nakon što je u novinama objasnio zašto podnosi ostavku na direktorsko mjesto Goldman Sachsa - optužujući ih pritom da im je novac jedino važan, kao i Wall Streetu u cijelosti - preuska i nedovoljna ako se žele pojmiti istinski razmjeri suvremene bankarske pohlepe

IlustracijaIlustracijaGreg Smith, potpredsjednik Goldman Sachsa, prošle je srijede dao ostavku na svoj položaj putem bockavog prijekora upućenoj tvrtki na komentatorskoj stranici New York Timesa, optužujući je da više ne stavlja klijente ispred vlastitih novčanih interesa.

Ali ako g. Smith vjeruje da je njegovo iskustvo u Goldmanu nešto novo, ne poznaje povijest. 1928. godine Goldman Sachs i kompanija stvorili su investicijski fond Goldman Sachs Trading Corporationkoji je smjesta krenuo u špekulacijsko iživljavanje, mameći usput nevine ulagače. U Velikom slomu 1929. Goldmanovi su ulagači odnijeli gaće na štapu, ali Goldman je zadržao svoje masne plaće.

Potvrđivanje pravila

Ako g. Smith vjeruje da je takvo nepoštivanje ulagača svojstveno samo Goldmanu, ne poznaje ostatak Wall Streeta. Krajem 1920-ih godina Nacionalna gradska banka, koja će kasnije postati Citigroup, zamaskirala je loš latinoamerički dug kao nove vrijednosnice koje je zatim prodavala ulagačima ništa manje lakovjernima od onih Goldman Sachsa. Nakon Velikog sloma 1929.izvršni čelnici Nacionalne gradske poslužili su se preostalom imovinom banke u obliku beskamatnih zajmova, dok su njihovim investitorima i ulagačima ostali komadi papira čija je vrijednost iznosila tek sitan dio onoga što su za njih platili.

Problem nije u prekomjernoj pohlepi. Izvadite li pohlepu iz Wall Streeta, ostat će vam samo pločnik. Problem je u jedinstvenoj zloupotrebi moći i povjerenja. Kada se oblikuju baloni, sve osim najnaprednijih ulagača lako je nasamariti i uvjeriti ih da će se obogatiti stavljajući svoj novac u ruke investicijskih bankara s prepoznatljivim imenima.

Korporativni pljačkaši

Povrh toga, financije su postale toliko složene da ulagači čak ni ne znaju kada ih preveslavaju te nikako ne mogu poznatu banku držati odgovornom za svoje gubitke - ili dobitke koji su tek djelić onoga što bi inače mogli biti.

Zato imamo pravila. Nakon što su milijuni ulagača 1929. izgubili sve, federalna vlada priskočila je u pomoć sa Zakonima o vrijednosnicama iz 1933. i 1934. te Zakonom o bankama iz 1933., koje su sponzorirali senator Carter Glass i kongresnik Henry Steagall.

Ali Wall Street je, počevši od 1970-ih i 80-ih, osigurao da ova i druga pravila stvorena u sklopu njih budu postupno razvodnjena, što je doprinijelo skandalima s visokorizičnim obveznicama i zloupotrebom povlaštenih informacija iz 1980-ih, dot-com prijevarama kasnih 90-ih i početkom 21. stoljeća, volstritskim pomagačima Enrona i drugih korporativnih pljačkaša te svim divljačkim neumjerenostima koje su dovele do sloma 2008. godine.

Namještena igra

Nepodopštine na Wall Streetu uvjerile su većinu Amerike da je ekonomska igra namještena. A opet, kapitalizam ovisi o povjerenju. Ljudi bez povjerenja izbjegavaju čak i razumne ekonomske rizike. A kada misle da je igra namještena lak su plijen za političke demagoge s brzim jezicima i glupim idejama.

Wall Street može kriviti samo sebe. Trebao je pozdraviti novu financijsku regulaciju kao sredstvo vraćanja povjerenja javnosti. Umjesto toga je intenzivno lobirao protiv novog zakona Dodd-Frank i odbio uskrsnuti zakon Glass-Steagall.

Cijena takvog cinizma upila se duboko u Ameriku, pronašavši svoj izraz u pokretima Tea Party, Occupy i milijunima drugih koji misle da nas je Wall Street izdao.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Bankarska avet nad Europom

Bankarska avet nad Europom

Američka pravnica, književnica i predsjednica Instituta za javno bankarstvo Ellen Brown u članku za Truthout piše o kobnom financijskom udaru bivših… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 18.03.12. 17:13

Umro je general Imra Agotić o tome piši


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika