18.03.2012. / 16:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović uvjerava:

Afera ZAMP ne (po)stoji

Predsjednik je kod Stankovića govorio i o aferi ZAMP, koja se stidljivo proširila nakon što je u pretprošloj Stankovićevoj emisiji Matija Babić prozvao Josipovića da je pogodovao tvrtki Emporion svoga prijatelja Marka Vojkovića, koji je u poslu sa ZAMP-om zaradio milijune kuna. Josipović je odbacio takve optužbe

Ivo Josipović (arhiva)Ivo Josipović (arhiva)Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas da je vlada premijera Zorana Milanovića postavila dobar temelj, smanjila proračun i otvorila prostor za pomake u gospodarstvu, no to smatra tek početkom, a konačna ocjena "ovisit će o tome hoće li biti novih radnih mjesta, investicija i manje nezaposlenih".

"Nova radna mjesta, investicije i manje nezaposlenih su ključ i kriterij za ocjenu rada vlade", rekao je Josipović gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva".

Drži da je vladina projekcija gospodarskog rasta od 0,8 posto BDP-a optimistična, ali i naglašava kako je optimizam nužan jer "nema društva koje napreduje, a da u sebi nema određenu dozu samopouzdanja".

Depresija

"Nažalost, mi dulje vrijeme tonemo u jednu depresiju za koju mislim da nije dobra", upozorio je.

Ključ uspjeha hrvatskog društva je, naglašava, prepoznati da država nema smisla ako nije socijalna tj. da potiče samopouzdanje i motivira građane na gospodarsku aktivnost i ulaganje, ali i osigura elementarnu socijalnu sigurnost, prekvalifikaciju, onima koji su, slijedom raznih okolnosti, došli u tešku situaciju, poput radnika Diokija.

"Danas smo na vrlo visokoj razini nezaposlenosti, gotovo 20 posto, i ključ uspjeha ili neuspjeha je da li će se ta brojka smanjiti", naglasio je Predsjednik.

Afera ZAMP

Predsjednik je govorio i o aferi ZAMP, koja se stidljivo proširila nakon što je u pretprošloj Stankovićevoj emisiji Matija Babić prozvao Josipovića da je pogodovao tvrtki Emporion svoga prijatelja Marka Vojkovića, koji je u poslu sa ZAMP-om zaradio milijune kuna. Josipović je odbacio takve optužbe.

"Matija Babić je ustvrdio sljedeće – Josipović je bio zastupnik pa je onda isforsirao Zakon o autorskom pravu pa je osnovao ZAMP i onda je poslove tog ZAMP-a dao svom prijatelju koji od toga ostvaruje dobit. Mahao je papirima i upitima, a pritom druge papire nije želio pokazati jer demantiraju njegovu tezu da je riječ o namještenom scenariju. ZAMP, naime, postoji od 1950. godine i sedam godina je stariji od mene, a Zakon o autorskim pravima postoji još iz vremena bivše Jugoslavije. Godine 2003, kada je donošen novi zakon, ja uopće nisam bio u Saboru i daleko od toga da sam mogao nametnuti taj zakon, a ugovor s tvrtkom koju je spominjao je zaključen desetak godina prije toga", pojasnio je predsjednik Josipović. Medijsko bavljenje ovom pričom, koju su objavili rijetki portali i tiskani mediji, Josipović je svrstao u 'domenu neprofesionalnog novinarstva'.

Zarada od nekoliko desetaka tisuća kuna

Stanković je primijetio kako se afera ZAMP među ostalim nije objavljivala u niti jednom izdanju EPH, pitavši predsjednika da prokomentira priče o tome kako uživa zaštitu vlasnika Ninoslava Pavića. Josipović je demantirao takve navode, ustvrdivši kako mu 'ne treba Pavićeva zaštita' te da spornu priču 'ne bi prenijele nijedne ozbiljne novine'.

Josipović je ustvrdio kako osobno nije imao koristi od prihoda Vojkovićeve tvrtke, dodajući pritom kako godišnje ostvaruje nekoliko desetaka tisuća kuna od autorskih prava. Riječ je, kaže, o cifri koja se kreće između 11 i 31 tisuće kuna godišnje, zbog čega je svrstan među deset najizvođenijih skladatelja suvremene i moderne glazbe.

Pod okriljem moći

Josipović je kazao kako ZAMP godišnje isplaćuje naknade za 80.000 ljudi, no veće svote dobiva samo nekoliko na estradi istaknutih autora. Broj autora koji zarađuju prosječnu plaću je 30-ak, a između minimalne i prosječne 113 autora. Na Josipovićevu tvrdnju da nitko od autora nije nezadovoljan, Stanković je ipak podsjetio da nezadovoljnih ipak ima, a među njima je navodno i supruga pokojnog Dine Dvornika, Danijela Dvornik, koja mjesečno na ime autorskih prava prima tek između 2.000 i 3.000 kuna, iako smatra da se Dinine pjesme mnogo češće izvode.

Zamoljen da prokomentira slučaj Branimira Štulića, koji je u nedavnom priopćenju ustvrdio kako mu ZAMP duguje milijune, Josipović je podsjetio kako je tomu tako jer Štulić nema hrvatsko državljanstvo kao ni članstvo u niti jednoj organizaciji, zbog čega nema pravo na naknadu za autorska prava.

Podobnost, a ne sposobnost

Upitan kako gleda na "kadroviranje nove vlasti" odnosno imenovanja u kojima je "glavna podobnost, a ne sposobnost", Josipović je kazao kako nije dobro ako je jedini kriterij "partijska pripadnost" jer, naglašava, kriterij mora biti i stručnost. "Kriterij stručnosti mora biti zadovoljen, a ako nije, onda nema drugog kriterija. Ali, ako je taj elementarni kriterij, stručnosti, zadovoljen, onda naravno da će politika na vlasti htjeti ljude koji će tu politiku provoditi", rekao je Josipović.

Na primjedbu novinara da je na čelno mjesto HEP-a imenovana osoba koja nikada nije radila u toj struci (Zlatko Koračević), a da je objašnjenje prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića bilo kako je to osoba kojoj vjeruje, Josipović je odgovorio kako bi on "uvijek inzistirao na stručnosti", a da Koračevića ne poznaje te ne može govoriti o njegovom radu.

Upitan kako gleda na događanja u HDZ-u pred kojim su izbori za novo vodstvo, Josipović je rekao kako je za hrvatsku političku scenu neizmjerno važno da HDZ te izbore obavi na demokratski način, uzorno i primjereno te da s novim vodstvom bude jaka oporba. Kazao je kako nema svog favorita i dodao da će novi predsjednik ili predsjednica morati HDZ učiniti demokratičnijim "jer ako ne otvore vrata unutarstranačkoj demokraciji imat će problem" te ocijenio kako se taj proces i događa.

Maskenbal

Josipović nema ništa protiv, u kontekstu prijedloga novog zakona o HRT-u, da se ravnatelja javne televizije bira u Saboru.

"Uz mehanizme koji će osigurati da politika ne utječe na dnevno uređivanje programa nemam ništa protiv", rekao je Josipović dodavši da u ovom trenutku postoji "kriptopolitički utjecaj" odnosno da političari ne biraju izravno vodstvo HRT-a, "ali biraju tijela koja biraju vodstvo". "Treba li nam taj maskenbal?" - upitao je.

Protiv pokroviteljstva Bleiburga

Upitan treba li Hrvatski sabor i dalje biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, Josipović je rekao da bi, da je bio saborski zastupnik, kad se o tome odlučivalo, glasovao protiv da Sabor bude pokrovitelj.

"Ali sam za to da se obilježi stradanje nevinih žrtava. Ne bih da se zaboravi da su na Bleiburgu pobijeni nevini ljudi", rekao je Josipović i podsjetio da je, zajedno s hrvatskim antifašistima, posjetio Bleiburg gdje, rekao je, nije išao podržati i odati počast ustaštvu, već se pokloniti nevinim žrtvama koje su tamo stradale.

Govoreći o 2. svjetskom ratu, naglasio je kako je njegov stav vrlo jasan - na pravoj strani, a to piše i u Ustavu, su bili hrvatski antifašisti. Nažalost, dodao je, bilo je događaja u kojima su i oni pogriješili.

Ponovio je svoj stav da revizija četničkog pokreta u Srbiji nije dobar potez kazavši kako je Draža Mihailovića ratni zločinac te da su četnici bili dio okupacijskog korpusa i da su, "ne samo u Hrvatskoj, ostavili tisuće žrtava". "Govoriti da su bili antifašistička formacija zasigurno ne stoji", naglasio je.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 18.03.12. 17:39

Koja dogovorena emisija Nedjeljom u 2 ! Nije bilo čan ni sms poruka a niti glavnog pitanja ili osrta na 'antologijski državnički govor predsjednika jedne države u Knesetu". Jadno, ali i očekivano.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 18.03.12. 17:58

Lažeš lignjo kao.....................


registracija
18/6/09

Papar, 18.03.12. 18:14

Nije bio uvjerljiv. Vidno umoran i iscrpljen. Stanković preskočio zicere poput pitanja o Sjevernoj Koreji.


registracija
17/12/10

zmaj, 18.03.12. 18:53

Ne sme niko da dira Iva, ipak je to loza... Emisija 0 bodova... Gdje li je samo nestala ona Stankovićeva bezobraština, direktnost, brutalnost?


registracija
30/11/10

jato, 18.03.12. 20:36

Lažljiva lignjo, još se u oči smiješ Rvatskome narodu,......nisi lignja nego lignjun


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.03.12. 20:47

Ovakvi predsjednički nastupi su karakteristika totalitarnih zemalja u kojima postoji egzaktan nedostatak pluralnosti i medijskih sloboda.

Nastup po principu "tko mi šta može!"


registracija
11/1/10

fluid, 18.03.12. 21:07

Predsjedniče,gdje je dosljednost ? Kažete kako postoji mogućnost da ima slika na kojima ste zajedno sa Pavićem ??? Da ste se sreli dva-tri (vjerujem više ipak) puta i to je sve.!?Kažete da ste Vi pokrenuli pitanje Kamenskog !? Govorite o Indeksu kao o lošim novinama a o vinovniku mnogih najvećih zala u hrvatskoj pretvorbi Paviću,se izražavate sa pijetetom ? Predsjedniče gubite kontrolu nad situacijom i ne prolazi Vam pokušaj uvjeravanja naroda u laži kojima nemožete sakriti umočenost.Ovaj narod je dogurao do kraja sa vjerom.Više ne vjeruje ni sebi a još manje političarima i lažima.Ne vjeruju više ni u drek da je bonbon,zbog celofana.Budi se zaspali narod jer više nema kud..Vama političarima letjeti će političke pozicije a neki će i lošije proći,kada se narodni gnjev nebude više mogao lažima držati na distanci.No sve to nije toliko bitno.Ono što Vas osobno želim pitati,kako se nosite sa istinom o sebi?Vi istinu zaista znadete u punom svjetlu.Je li to ono što ste mislili kada ste očekivali potporu naroda koga sada obmanjujete a žicu držite onima za koje ste obećavali da će te tražiti njihova raskrinkavanja.?Ništa od Vas Predsjeniče.Ništa od onoga što ste dobili na dar na izborima.Prevarili ste nas i Vi.Nije neobično ali je podlo.Znate Vi i bolje od ovoga ali Vas očigledno interesi i osobna zbrinutost,trenutno najviše zaokupljaju.Jeste li svjesni da ste pali u zamku posljednje oaze najgorih među najgorima?U Političku oazu kao posljednje utočište najgorih osoba ovoga podneblja-političari.


registracija
24/3/10

bagsy, 18.03.12. 21:48

Zanima me jel ivo plaća htv pretplatu


registracija
19/4/11

aircanada, 18.03.12. 22:31

najbolji dio je kad je rekao da ga je jutarnji list kritizirao, molim lijepo u kojem to broju???


registracija
31/1/10

STTony, 18.03.12. 23:45

Nažalost čini se da je i Ivo 2 drek, a toliko je bio obećavajući.

Ipak, opet bolje on nego Bandić, no moj glas opet neće dobiti.


registracija
13/10/09

branimir, 18.03.12. 23:48

@fluid
Dobiš pet !


registracija
26/1/08

Rampa, 18.03.12. 23:49

@STTony

A po čemu je Josipović to bolji od Bandića?

Bandić sve radi sirovo seljački, a Josipović to isto, samo u bijelim rukavicama!

Rezultat je na kraju isti!

Goni ih u materinu, obojicu!!


registracija
31/1/10

STTony, 18.03.12. 23:56

Ako ništa drugo smirio je malo tenzije sa Bosnom i Srbijom (iako to tzv. ustašama nimalo ne odgovara jer je ustaši najbolji prijatelj neprijateljski četnik i obrnuto) i promovira kulturu govora (nažalost ne i istine) u politiku.

ZAMP je jedna afera a siguran sam da bi ih Bandić imao bar 40.

Dakle, razočaran jesam jer definitivno nije ono za što se predstavljao, ali još uvijek je za 2 svjetnosne godine iznad Bandića i Hebranga.

Tužno je da smo još uvijek prisiljeni birati manje zlo, ali to zlo koje biramo ipak je (bar po dosad poznatim informacijama) puno manje od dosadašnjih 100%-tnih zala (uglavnom se svode na one što su izašli iz HDZa).


registracija
14/8/10

rubix, 19.03.12. 00:36

@fluid
Daj si uzmi tablete za smirenje. Tvoj omiljeni Matija Babić redovito večera s Milanovićem. Svi političari se poznaju sa svim novinarima, urednicima i vlasnicima, tako ti je to u cijelom svijetu. Ne znam zbog čega bi to bilo kriminalno?
I ne znam po čemu je index portal vrijedan spomena? Pa tamo se može pročitati čisto žutilo i trač. Moš mislit vrijednog portala koji je poznat jedino po Severininom porniću i ovoj Babićevoj blamaži sa zamp-om.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 19.03.12. 08:51

Pitanje za Ivu,i Ivine.....po čemu je Matija veći lopov od Pavića? Koliko ja znadem,vidim,čitam,slušam.....Pavić je teški kriminalac....a za Matiju nikad čuo da je tajkun,kriminalac....ratni profiter...pametnom dosta.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 19.03.12. 08:57

I još ovo da dodam,znade Ivo da se nije dobro zamjeriti kriminalcima tipa Pavić,Todorić..................jer bi mogli čaprkati po Ivinoj prošlosti.....kako je stekao 4 stana.....ZAMP..Dodik,Tadić...bolje je biti oportunista....narodu bacati prašinu u oči....i glumiti "pravedbnika",jer će u tom slučaju braća pomoći....neće pisati o škakljivim temama koje bi Ivu pokopale....


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.03.12. 09:02

ovaj LAZE ko SRBIN..he.he.he


registracija
11/1/10

fluid, 19.03.12. 09:33

rubix@ Pijem tablete i nesmijem zaboraviti ni jedan dan popiti terapiju.I to dok sam živ.Vidiš rubix,nikada nisam bio bolestan a nakon svega ovoga u Hrvatskoj ,spao sam na razinu tabletomanije.Tebi hvala što "brineš"za moje tablete no tvoje paralele su neumjesne i ,na žalost ,neusporedive.Pavić - Babić su dva potpuno različita pojma.To ti je pomalo Vlaisavljević objasnio.Ako su tebi njih dva samo slični,tada ti imaš problem sa logikom.Da je štampa u Hrvatskoj klasično žutilo,točno je.No u tom žutilu ima i istina.Opisuju se afere za aferom no problem je što se ništa ne događa.Tužiteljstvo ne smatra potrebnim da reagira na javne objede žutih ili plavih novina,svejedno.A to je već prvi znak na uzbunu da je netko podmićen.Ne po principu urote već po propadanju Hrvatske.Zato rubix malo logike i shvatit ćeš da ne branim Index ali da prozivam sa punim pravom,i Pavića i Josipovića u nečasnom dealu,to stoji.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 19.03.12. 15:22

fluid,daj molim te ne osvrći se na budale i hvala ti na komentaru.
Hrvatska je nakon hobotnice dobila i korupcijsku lignju.Jasno nam je,šjor Ivo.
Molim,šjor Pravednost, ne vrijeđati index.hr.
Što bismo mi da nam nije indexa i sličnih portala?EPH ništa ne objavljuje o Josipoviću i ZAMP-u.
Jer su to ozbiljne novine.
Računajući i Slobodnu Dalmaciju koja je i ozbiljno poklonjena i pokradena.
EPH,kao ozbiljna novina,također nije ni retka napisao u svim svojim izdanjima o slučaju Kamensko.
Neozbiljni index jest.


registracija
13/10/09

branimir, 20.03.12. 08:20

@STTony, na čemu si ti?
Gdje su te ustaše koje ti i Josipović vidite oko sebe?


registracija
15/8/09

vergilia, 21.03.12. 12:22

Predsjedniče, možeš ti i bolje! To što ZAMP postoji od prije i što ti nisi bio u Saboru kad je mijenjan zakon ne znači baš ništa. Već neko vrijeme si u poziciji djelovati, pa ako tu ima nešto što smrdi trebao si reagirati, to više jer i sam imaš određene prihode od toga, a direktor ti je postao prijateljem. Za posumnjati je da nisi reagirao iako si mogao i trebao - postojanje nečeg od prije ne znači da je to zabetonirano za sva vremena. Objašnjenje situacije mi nema vjerodostojnost - nema puno razlike u tome da li se kumovalo nečem da započne ili se kumuje nečem da traje.
Predlažem popravni ispit!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika