Objavljeno u Nacionalu br. 470, 2004-11-15

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Svjedočanstvo karizme Brucea Leeja

'U zmajevu gnijezdu' naizgled je rijetko viđena trivijala: priča je samo izlika za neprekidnu tučnjavu, redatelj i scenarist bili su diletanti, scenografija je kičasta a dijalozi banalni

Dean ŠošaDean ŠošaLijepo je gledati kako domaći distributeri popravljaju neke svoje stare pogreške. Prošlog smo tjedna tako dočekali drugo hrvatsko izdanje filma “U zmajevu gnijezdu” nakon kojega prvo, krnje, slobodno možete nekome darovati. Raskošno dvostruko DVD izdanje najpoznatijeg filma Brucea Leeja bez sumnje zaslužuje uvrštenje među najbolja ovogodišnja DVD izdanja. Slika i zvuk su fantastični a dodatni prilozi uistinu iscrpni. Među njima su i dva dugometražna dokumentarca o Leeju, “Put ratnika” i “Prokletstvo zmaja”, koji zajedno traju tri sata.
“U zmajevu gnijezdu” možda nije najbolji, no zasigurno je najpoznatiji film “Maloga zmaja”. Iako bi činjenica da zajedno imamo više od 80 godina možda trebala sugerirati da prilikom naših susreta razgovaramo o ozbiljnijim stvarima od Brucea Leeja i kung fua, nekidan sam o posljednjem Leejevu dovršenom filmu popričao s kolegom Živoradom Tomićem, velikim ljubiteljem dalekoistočnih kinematografija i još većim štovateljem žanrovskog filma. Tomić me ipak u zafrkanciji optužio za nekritičko adoriranje “Zmajeva gnijezda” koje je, po njemu, ipak inferiorno ”Šaci bijesa” i “Velikom gazdi”, Leejevim filmovima koje je režirao Lo Wei i koji su, za razliku od ove kompilacije tučnjava, pravi filmovi.
Uistinu, “U zmajevu gnijezdu” je naizgled rijetko viđena trivijala. Priča o agentu koji stiže na otok bez oružja kako bi prikupio dokaze protiv kriminalnog bossa predstavlja izliku za neprekidnu tučnjavu. Pokojni redatelj Robert Clouse bio je teški diletant, baš kao i scenarist Michael Allin, scenografija je kičasta a dijalozi banalni. Pa ipak, “U zmajevu gnijezdu” je odličan film. Nemoguće ga je prosuđivati na način na koji prosuđujemo ostvarenja Forda, Ozua, Chabrola ili bilo kojeg drugog filmskog umjetnika. Njegova vrijednost nije toliko rezultat nečije namjere nego okolnosti na koje autori filma nisu mogli utjecati osim intuitivno. Zato ga, umjesto s “Tragačima”, “Vrtoglavicom” ili “Rashomonom”, prije valja usporediti s usmenom književnosti, “Hasanaginicom” ili prastarim antičkim mitovima, samo što ovu mitologiju nisu stvarali Rimljani ili Grci nego suvremeni američki i hongkonški primitivci. Film “U zmajevu gnijezdu” odlično bilježi rađanje jedne nove mitologije i jasnije od svega svjedoči o nevjerojatnoj karizmi koju je imao Bruce Lee, čovjek kojemu mladi Mostarci danas podižu spomenik i koji će u svijesti nekih novih generacija, nakon što se više ne bude znalo je li on bio stvarna ili fiktivna ličnost, možda imati mjesto kakvo su u našoj svijesti imali Odisej, Ahil i slični.

...DISTRIBUTER: ISSA
DVD
Enter the Dragon, hongk.-am. akc. film, 1973.
R: Robert Clouse
GL: Bruce Lee, John Saxon, Kien Shih, Ahna Capri, Jim Kelly, Bolo Yeung
FILM: 4
DVD: 4

BARBARSKE INVAZIJE
Blitz
DVD+VHS

Petnaest godina nakon “Pada američkog carstva” ugledni kanadski filmaš Denys Arcand vratio se likovima svoga kultnog filma snimivši svojevrsni nastavak, “Barbarske invazije”. Upravo je nevjerojatno koliko su “Barbarske invazije” zabavne iako je u središtu priče okupljanje uglavnom filozofski nastrojenih likova oko postelje nasmrt bolesnoga sveučilišnog profesora. Arcand ne štedi svoje likove i nema Bog zna kakvo mišljenje o ljudima i životu, no nije mizantrop i njegova drama u kojoj se sukob oca i sina vješto nadopunjuje sukobom dviju civilizacija na kraju prerasta u rijetko viđenu ljudsku priču, posve zasluženo nagrađenu s tri najvažnija Cesara i Oscarom za najbolji film s izvanengleskoga govornog područja.

Les Invasions barbares, kan.-franc. drama, 2003.
R: Denys Arcand
GL: Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Dorothée Berryman, Louise Portal, Dominique Michel
FILM: 4
DVD: 1

ČUDOVIŠTE
UCD
DVD+VHS

Uloga prostitutke Aileen Wuornos koja je 2002. smaknuta zbog ubojstva sedmero muškaraca, donijela je Južnoafrikanki Charlize Theron Oscara koji je izazvao brojne kontroverze. Charlize Theron se uistinu trudila i nije loša, baš kao ni film, osobito u trenucima posvećenima njenoj vezi s Christinom Ricci, no uvijek me hvata jeza kada vidim kako lijepe žene žele postati nesimpatične. Sve dive, od Ingrid Bergman ili Lauren Bacall do Jeanne Moreau ili bilo koje druge, bile su najbolje upravo onda kada su bile i najzgodnije i nisu im trebale transformacije u ružno pače da bi pokazale jesu li ozbiljne glumice ili nisu. DVD izdanje “Čudovišta” sadrži tek nekoliko rutinskih dodatnih priloga.

Monster, am.-njem. krim. drama, 2003.
R: Patty Jenkins
GL: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergensen, Pruitt Taylor Vince
FILM: 2
DVD: 1

ALI
Blitz
DVD+VHS

Michael Mann spada među moje najomiljenije redatelje i jedan je od tipova s najujednačenijim opusom u suvremenom filmu. Ukratko, nisam ni u snu očekivao da će potpisnik “Lovca na ljude”, “Posljednjeg Mohikanca”, “Vrućine” i “Probuđene savjesti” ikada snimiti film nalik “Aliju”. Mannov film nije bez kvaliteta, no solidnu biografiju Muhammada Alija moglo je režirati barem 50 drugih redatelja. Šteta, “žestoki redatelj” Mann jednostavno je morao o “žestokom momku” Aliju snimiti veliki film.
DVD izdanje “Alija” sadrži običnu verziju filma, kraću nekoliko minuta od redateljske, a izostaje i Mannov audiokomentar. U nekim drugim okolnostima mogli bismo žaliti, no film je ionako predug a ukupni dojam ne bi popravio ni komentar Mladena Delića.

Ali, am. biograf. drama, 2001.
R: Michael Mann
GL: Will Smith, John Voight, Jamie Foxx, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jada Pinkett Smith
FILM: 2
DVD: 1

TEKSAŠKI MASAKR MOTORNOM PILOM
Discovery
DVD+VHS

Remake kultnog filma Tobea Hoopera “Teksaški masakr motornom pilom” u režiji Marcusa Nispela zaradio je prošle godine na uloženih 10-ak milijuna dolara u američkim kinima 80 milijuna. Teško je, zapravo, reći remake jer Hooperov je film bio film, za razliku od Nispelova produljenog spota. Ništa čudno, imamo li na umu da je producent filma bio Michael Bay, omiljeni redatelj zloglasnog producenta Jerryja Bruckheimera. Po svemu sudeći sada smo dobili još jedan opaki duo u kojemu je Bay preuzeo ulogu Bruckheimera a Nispel Baya.

The Texas Chainsow Massacre, am. horor, 2003.
R: Marcus Nispel
GL: Jessica Biel, Andrew Bryniarski
FILM: 0
DVD: 1

SAHARA
Continental film
DVD

Hrvatska DVD izdanja dokumentarnih filmova prava su rijetkost. Ipak, s vremena na vrijeme distributeri nas počaste pokojim dokumentarcem. “Sahara” je mini serijal nekadašnjeg pythonovca Michaela Palina iz čijeg je naslova jasno gdje je Palin boravio 2002. Palin je posljednjih godina sve bolji dokumentarist. Drugim riječima, ima jedan od najboljih poslova koji se mogu zamisliti: putuje svijetom i snima ljude, nenametljivo i duhovito komentirajući prilike u kojima žive, i za to još dobiva vrlo pristojne honorare.

Sahara, brit. dok. TV serija, 2002.
R: John-Paul Davidson, Roger Mills
GL: Michael Palin
FILM: 3
DVD: 2

DUGI PRSTI
VTI
DVD+VHS

Drugog pythonovca Johna Cleesea posljednjih godina uglavnom možemo vidjeti u nezanimljivim epizodnim ulogama koje nalikuju jedna drugoj. Jednu od takvih odigrao je u kriminalističkoj komediji “Dugi prsti” nastavivši srozavati ugled jednog od najtalentiranijih suvremenih komičara. Ne osobito maštovitu priču o pljački, koja se nije uspjela dokopati američkih kinodvorana, donekle izvlače poznata glumačka imena, Woody Harrelson i Alicia Silverstone, no ukupni je dojam jedva prolazan.
Scorched, am. krim. komedija, 2003.
R: Gavin Grazer
GL: Woody Harrelson, Alicia Silverstone
FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika