18.03.2012. / 18:39

Autor: Hina , Nacional.hr

Sirija:

Nove žrtve sirijskog terora

"Grad Atareb, na granici pokrajine Idleba izložen je bombardiranju u zadnja 33 dana dok režim pokušava preuzeti nadzor nad Idlebom", rekao je Mohamad al-Halabi, glasnogovornik Mjesnih odbora aktivista u Alepu

ArhivaArhivaPostrojbe sirijskog režima vodile su u nedjelju vojne operacije u različitim dijelovima zemlje, gdje prosvjednici na ulici traže odlazak predsjednika Bašara al-Asada, javili su sirijski aktivisti i nevladina organizacija.

Vojska je pokrenula ofenzivu uz sudjelovanje tenkova i oklopnih transportera u Džabal al-Zaviji, u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, pretražujući kuće i uhićujući sumnjive osobe, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), dodajući da su u toj ofenzivi tri osobe ubijene, među kojima i četrnaestogodišnji dječak.

Na istom području, u selu Hirbet al-Džozehu, blizu turske granice, četvorica vojnika regularne vojske poginula su a 11 ih je ranjeno u borbama s dezerterima iz Slobodne sirijske vojske (FSA).

OSDH usto navodi da su održani veliki prosvjedi u mjestu Habitu, nedaleko od tog sela, na kojima su sudionici tražili Asadov odlazak.

U prosvjednoj povorci u Damasku u kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, sigurnosne snage i režimske milicije su fizički napale Mohameda Sajeda Rasasa, čelnika Koordinacijskog odbora za nacionalne i demokratske promjene, dodaje OSDH.

"Grad Atareb, na granici pokrajine Idleba izložen je bombardiranju u zadnja 33 dana dok režim pokušava preuzeti nadzor nad Idlebom", rekao je Mohamad al-Halabi, glasnogovornik Mjesnih odbora aktivista u Alepu.

Bombardira se i grad Azaz, koji je "strateško mjesto jer zbog blizine turske granice kroz njega prolazi velik broj civila i dezertera", istaknuo je.

U nedjelju su se u Deir Ezoru, na istoku, silovito sukobili režimska vojska i dezerteri iz Slobodne sirijske vojske (FSA), javio je OSDH.

U pokrajini Deri, na jugu, dezerteri su digli u zrak most u blizini Horbet al-Gazalea kako bi spriječili dopremu vojne opreme. Rušenje mosta državna je televizija nazvala "terorizmom".

U Siriji već godinu dana traje neviđena pobuna čije razmjere režim prikriva a nasilje u kojemu je ubijeno više od 9.000 ljudi, po podatcima nevladinih organizacija, pripisuje "naoružanim terorističkim bandama".

Vezane vijesti

Sirija: 14.100 žrtava

Sirija: 14.100 žrtava

Najmanje 14.115 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji otkako je sredinom ožujka izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada,… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 18.03.12. 23:16

Tesko ce ici ova "zamjena rezima" s "prijateljskim diktatorom" koji ce plesati po ritmu muzike iz Londona, Washingtona I Tel Aviva.
Jako puno ljudi ce izgubiti glavu a profitirati ce kao I uvijek prvo trgovci oruzjem a nakon toga bankari koji ce financirati "obnovu". Sruse li rezim biti ce I "privatizacije". Zvuci poznato?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika