19.03.2012. / 07:32

Autor: Hina

Lavrov: NATO mora ostati u Afganistanu dok ne uspostavi sigurnost

Rusija želi da NATO-ove postrojbe ostanu u Afganistanu sve dok ta zemlja ne bude kadra sama jamčiti svoju sigurnost, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za afganistansku informativnu mrežu Tolo News.

Sergej LavrovSergej LavrovRusija želi da NATO-ove postrojbe ostanu u Afganistanu sve dok ta zemlja ne bude kadra sama jamčiti svoju sigurnost, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za afganistansku informativnu mrežu Tolo News.

"Nazočnost međunarodnih stabilizacijskih snaga u Afganistanu uređena je mandatom UN-ova Vijeća sigurnosti. Taj je mandat veoma izričit (...). Svima je jasno da nakon povlačenja (tih snaga) afganistanska vlada mora biti kadra osigurati red i mir i sučeliti se sa svim sigurnosnim problemima u zemlji", rekao je Lavrov.

"S pravom možemo tražiti da se taj mandat, u kojemu sudjelujemo, ispuni dok se operacija ne završi", dodao je, pozivajući se na "međunarodno pravo".

Nakon desetogodišnje nazočnosti u Afganistanu, NATO-ove vojne snage koje podupiru vladu u Kabulu, još nisu uspjele do kraja poraziti pubunjenike, mahom talibane, premda na terenu imaju 130.000 ljudi.

Kako ne bi zaglibila u Afganistanu, koalicija koju predvodi SAD, odlučila je povući svoje borbene snage do kraja 2014. Koalicija sada obučava afganistanske sigurnosne snage kako bi svoju sudbinu mogle uzeti u ruke nakon odlaska međunarodnih vojnika.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika