19.03.2012. / 07:37

Autor: Hina

Irak diverzificira izvoz nafte zbog moguće krize u Hormuzu

Irak je u nedjelju donio niz mjera za diverzifikaciju izvoza svoje nafte, želeći ublažiti posljedice mogućeg zatvaranja Hormuškog tjesnaca, ističe iračka vlada u priopćenju.

Irak traži druga tržišta za svoju naftuIrak traži druga tržišta za svoju naftuIrak je u nedjelju donio niz mjera za diverzifikaciju izvoza svoje nafte, želeći ublažiti posljedice mogućeg zatvaranja Hormuškog tjesnaca, ističe iračka vlada u priopćenju.

Mjere koje su predložila i utvrdila vladina povjerenstva za energiju i gospodarstvo, predviđaju povećanje izvoza nafte koja se naftovodom doprema u Tursku i nafte koja se prevozi cisternama, te "hitnu" obnovu naftovoda koji su trenutačno izvan funkcije, rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabag.

Preporuke je u nedjelju prihvatilo ministarsko vijeće, istaknuo je.

Tako se spominje mogućnost ponovnog otvaranja dvaju naftovoda, prema Siriji i Libanonu (Banijas-Tripoli) koji je zatvoren 1990. i prema Saudijskoj Arabiji koji je također zatvoren već niz godina.

Povjerenstva su usto ocijenila da bi zatvaranje Hormuškog tjesnaca naštetilo svjetskom gospodarstvu, napose zemljama u Perzijskom zaljevu.

Irak trenutačno crpi oko tri milijuna barela nafte na dan, od čega izvozi više od polovice, uglavnom tankerima kroz Hormuški tjesnac. Ostatak isporučuje naftovodom koji ide iz Kirkuka na sjeveru Iraka do Ceyhana u Turskoj ili cisternama u Jordan.

Teheran koji je pod zapadnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa, zaprijetio je koncem prosinca da će zatvoriti Hormuški tjesnac kojim prolazi 35 posto svjetske nafte koja se prevozi morskim putem.

Irak ove godine planira povećati proizvodnju na 3,4 milijuna barela na dan od čega će izvoziti 2,6 milijuna. S tim će prihodima obnoviti infrastrukturu uništenu u ratu.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika