19.03.2012. / 09:44

Autor: Hina

Amnesty poziva NATO da istraži smrt civila u Libiji

Amnesty International pozvao je u ponedjeljak NATO da istraži smrt "više desetaka civila" ubijenih greškom u njegovim zračnim napadima prošle godine u Libiji te da obešteti obitelji žrtava.

Amnesty International poziva na istraguAmnesty International poziva na istraguAmnesty International pozvao je u ponedjeljak NATO da istraži smrt "više desetaka civila" ubijenih greškom u njegovim zračnim napadima prošle godine u Libiji te da obešteti obitelji žrtava.

"Mora se provesti odgovarajuća istraga a žrtve i njihove obitelji moraju se u potpunosti obeštetiti", naglasila je u priopćenju organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

Amnesty navodi 55 slučajeva civila, među kojima 16 djece i 14 žena, ubijenih u zračnim napadima u Tripoliju, Zlitenu, Majeru, Sirti i Bregi, većinom u bombardiranju njihova doma, a da nijedan element ne upućuje na vojni karakter bombardiranih ciljeva u trenutku napada.

Nekoliko mjeseci nakon završetka operacija NATO-a u Libiji, ni Savez ni nove libijske vlasti nisu kontaktirale žrtve, osuđuje Amnesty pozivajući se na svjedočenja skupljena u siječnju i veljači.

"Duboko je razočaravajuće ustanoviti da četiri mjeseca nakon završetka vojne kampanje, žrtve i osobe bliske ubijenima u zračnim udarima NATO-a ne znaju još uvijek što se dogodilo i tko je odgovoran", rekla je Donatella Rovera, posebna savjetnica Amnesty Internationala.

NATO mora istražiti kako bi odredio je li smrt civila rezultat kršenja međunarodnog prava te u slučaju da jest privesti odgovorne pred lice pravde, tvrdi Amnesty.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika