19.03.2012. / 12:30

Autor: Hina

Nagodili se

Papeš Lončar i Dimić moraju vratiti 3,8 milijuna kuna

Na zagrebačkom Županijskom sudu jutros je počelo pripremno ročište u slučaju Fimi media, a iza zatvorenih vrata ostalo je dvoje optuženih Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić koji su se krajem prošlog tjedna nagodili s USKOK-om, dok će se ostali optuženici, među kojima i bivši premijer Ivo Sanader, na sudu morati pojaviti i sutra.

Anita Papeš Lončar (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Anita Papeš Lončar (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Na zagrebačkom Županijskom sudu jutros je počelo pripremno ročište u slučaju Fimi media, a iza zatvorenih vrata ostalo je dvoje optuženih Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić koji su se krajem prošlog tjedna nagodili s USKOK-om, dok će se ostali optuženici, među kojima i bivši premijer Ivo Sanader, na sudu morati pojaviti i sutra.

Krajem prošlog tjedna, zadnji radni dan uoči pripremnog ročišta USKOK je potpisao nagodbu s optuženom Anitom Lončar Papeš koja je u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačila novac za HDZ i Sanadera. Ona se nagodila na bezuvjetnu 11-mjesečnu zatvorsku kaznu uz koju će državi morati vratiti i dva milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama USKOK-a, "zaradila" u aferi, dok se Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida preko koje se također "izvlačio" novac, nagodio na šestomjesečnu zatvorsku kaznu i povrat 1,8 milijuna kuna državi.

Nakon izricanja presude, njihov je odvjetnik okupljenim novinarima rekao kako je to za njegove klijente bila jedina opcija.

Očekivano, odvjetnik Ive Sanadera, Čedo Prodanović najavio je da će tražiti provjeru vjerodostojnosti njihovih izjava, ali i dodao kako očekuje da ove dvije nagodbe neće biti jedine.

Najveća korupcijska afera

Na pripremno ročište jutros su u pratnji odvjetnika došli svi optuženici, kao i predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan koji će na sudu predstavljati prvu političku stranku optuženu za korupciju. Pripremno ročište u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi trajat će čak tri dana.

Na ročištu bi se, među ostalim, trebao odrediti datum početka suđenja zbog "izvlačenje" više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

Uz Sanadera i HDZ kao pravnu osobu u Fimi mediji su optuženi bivši dužnosnici te stranke - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević te vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

Odvjetnici bivšeg premijera, koji se prema optužnici osobno okoristio s 15 milijuna kuna, najavila je da obrana planira predložiti 50-ak svjedoka, što je bitno manje u odnosu na tužiteljstvo. Odvjetnici nisu željeli otkriti hoće li kao svjedokinja biti predložena i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Optužnica u slučaju "Fimi media" s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo" i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi.

Optužnicom nisu obuhvaćeni ministri i šefovi javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 19.03.12. 23:30

Na koliko rata i koliko će iznositi kamate?Idem se učlaniti u stranku i maznuti koji milijun.Kada me uhvate,ako me uhvate,vratim ukradeno,platim mizernu kamatu a dug vratim na rate.Hoću da mi u razlici još ostane dostatno za mene i moje nasljednike.Barem dvije generacije iza mene.Bravo hrvatsko pravosuđe i Josipovićeva pravednost.Ovo bi i Kaligulu rasplakalo.Iz prostog razloga što ni njegova pokvarenost nije dorasla,u rimskom pravu,te visine izokrenutih logika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika