Objavljeno u Nacionalu br. 471, 2004-11-23

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Životna uloga Kurta Russella

Još jedan vrlo dobar film scenarista i redatelja Rona Sheltona koji bi zbog svojih filmova iz devedesetih zaslužio puno veći značaj od onog koji mu se daje u raspravama

Dean ŠošaDean ŠošaHollwoodski scenarist i redatelj Ron Shelton rijetko se spominje u raspravama o vodećim američkim filmašima posljednjih 15-ak godina. Njegova ostvarenja nikada nisu nagrađivana Oscarima niti uvrštavana u programe razvikanih filmskih festivala. Sheltonovi filmovi nikada nisu pratili trendove niti bili veliki hitovi. Ipak, osvrnemo li se na Hollywood 90-ih, malo se koji njegov kolega može pohvaliti tako koherentnom filmografijom. Od 1988. do 1996. Shelton je napisao i režirao četiri izvrsna filma – “Bull Durham”, “Guverner i striptizeta”, “Veliki hakleri” i “Tin Cup” te jedno remek-djelo – “Cobb”.

Sheltonu je u samo pet filmova pošlo za rukom nešto što većini filmaša ne uspije nikada: izgraditi prepoznatljiv autorski svijet. Njegovi su likovi, s iznimkom surovoga Cobba, simpatični osobenjaci i gubitnici koji se ne mogu dokraja prilagoditi “američkom snu”. Prvo blago razočaranje Shelton je priredio solidnim filmom “Udri do kosti”, da bi u “Hollywoodskim murjacima” potpuno podbacio. Kriminalističku dramu “Prljavi plavci” Shelton je snimio prije “Murjaka”, no zbog tko zna kojih razloga mi je u Hrvatskoj imamo priliku vidjeti tek sada, i to ne u kinima nego na DVD-u. Šteta, riječ je o vrlo dobrom filmu, prepunom Sheltonovih standardnih vrlina u kojem se njegov svijet susreće sa svijetom velikog pisca Jamesa Ellroya (“L.A. povjerljivo”), koji je napisao prvotni predložak za film. Poput Chandlera ili Hammetta, Ellroy je, naizgled pišući krimiće, usput ispisao neke od najboljih stranica američke proze 20. stoljeća. Ellroy se od konačne verzije filma, doduše, ogradio – scenarij je dovršio David Ayer, zaslužan za Fuquin “Dan obuke”. Ipak, Ellroyev se pečat itekako osjeća. Glavni junaci “Prljavih plavaca” žestoki su policajci, jedan razočarani veteran pred rastavom braka i drugi, novajlija kojem je već sada svega dosta. Zajedno s kolegama njih dvojica sudjeluju u podmetanju dokaza i likvidacijama pogrešnih lopova, sve dok istražujući pljačku korejske trgovine ne zaključe kako su stvari otišle predaleko. Prisutnost Ellroya i Ayera neke je navela da “Plavce” opišu kao susret filmova “L.A. povjerljivo” i “Dan obuke”. U tome ima neke istine, ali film nije ni Ellroyev ni Ayerov nego Sheltonov. Jezivu sliku poretka, života i društva, karakterističnu za Ellroyev autorski svijet, Shelton je ipak prilagodio svom umjerenom optimizmu, dajući priliku likovima da se iskupe i pravdi da pobijedi. Da je svršetak manje ishitren, ukupni bi dojam bio i bolji. U svakom slučaju, Kurt Russell odigrao je životnu ulogu, a nadajmo se da će Ellroy barem biti zadovoljan ekranizacijom njegove “Crne dalije” koju upravo priprema veliki Brian De Palma.

DISTRIBUTER: UCD
DVD+VHS
Dark Blue, am. krim. drama, 2002. R: Ron Shelton GL: Kurt Russell, Scott Speedman, Brendan Gleeson, Ving Rhames, Lolita Davidovich
FILM: 3
DVD: 1

SHREK 2
Blitz
DVD+VHS
Kako je krenulo, ‘Shrek’ bi mogao prerasti u jedan od dugovječnijih filmskih serijala. ‘Dvojka’ je, naime, u kinima zaradila više od 800 milijuna dolara a njeno je DVD izdanje samo u prvom tjednu prodaje financijerima navodno priskrbilo dodatnih 185 milijuna! Ostanu li autori ‘Shreka’ na sadašnjem stupnju kreativnosti, možemo samo poželjeti da ‘trojka’ najavljena za 2006. godinu ne bude posljednji nastavak sage o zelenom čudovištu: u ovom zabavnom, duhovitom i pametnom crtiću jednostavno je nemoguće ne uživati. Umjesto očekivanog dvostrukog DVD izdanja, pred nama je obično, jednostruko. Dodatnih je priloga mnogo, no izuzev audio-komentara svi su ponajprije namijenjeni djeci. Kako ‘Shrek’ gledaju i odrasli, s pravom se možemo osjećati zakinutima.

‘Shrek 2’; am.anim.film; 2004.
R: Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon
GL: (glasovi): Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Julie Andrews, John Cleese
FILM: 3
DVD: 3

PRAVE ŽENE IMAJU OBLINE
ISSA
DVD+VHS
Glavna junakinja filma ‘Prva žene imaju obline’ simpatična je i debeljuškasta Amerikanka meksičkog podrijetla koja bi rado studirala da je mama ne sili da ostane raditi u sestrinoj krojačnici. Humorna drama snimljena za svega 3 milijuna dolara donijela je talentiranoj redateljici Patriciji Cardoso nagradu publike u Sundanceu a ‘mami’ Lupe Ontiveros i ‘kćeri’ Americi Ferrera specijalno priznanje žirija. Posve zasluženo, osim što je film dobar već u naslovu sadrži jednu vrlo simpatičnu istinicu poručujući klinkama da ne vjeruju u ono u što ih godinama nastoje uvjeriti kojekakvi modni kreatori i slični smutljivci. Štoviše, zbog scene u kojoj America i ostale debeljuce ponosno pokažu svoje salo, film zaslužuje inače nedostižnu ‘trojku’.

‘Real Women Have Curves’; am.humorna drama; 2002.
R: Patricia Cardoso
GL: America Ferrera, Lupe Ontiveros, Ingrid Oliu, George Lopez, Brian Sites
FILM: 3
DVD: 2

DOMINO EFEKT
BLITZ
DVD+VHS

Prijatelji i suradnici Eric Bress i J.Mackye Gruber nisu htjeli prodati scenarij ‘Domino efekta’ dugo godina nikome, želeći ga jednoga dana sami režirati. Nakon što se glumac Ashton Kutcher prihvatio produkcije, trud im se ispatio: film težak skromnih 13 milijuna dolara samo je u američkim kinima zaradio 57 milijuna. Neobičnom djelcu koje se poziva na teoriju kaosa, kultna reputacija jednosatvno ne gine. Ipak, ima li u njemu baš pravoga štofa? Poput svih filmova koji svoj šarm grade na jednome štosu i ‘Domino efekt’ je na koncu više štos a manje film. Radnju vam ne smijemo prepričati jer onda ni štos ne bi više bio štos. Solidno DVD izdanje filma ne sadrži audio-komentar no Bress & Gruber svoje namjere objašnjavaju u nekoliko ‘featurettea’.

‘The Butterfly Effect’; am.triler; 2004.
R: Eric Bress, J.Mackye Gruber
GL: Ashton Kutcher, Melora Walters, Amy Smart, Elden Henson, William Lee Scott
FILM: 2
DVD: 1

MICHEL VAILLANT
UCD
DVD+VHS
Luc Besson (‘Nikita’) je nekoć bio dobar filmski redatelj. Kad bi se, pak, današnjeg Bessona pitalo, u ovoj bi se rubrici umjesto filmova vjerojatno predstavljale video-igrice. Poput zadnjih tko zna koliko zadnjih Bessonovih produkcija, i ekranizacija popularnog francuskog stripa ‘Michel Vaillant’ prije je video-igrica negoli film. Priča se, uđete li joj u trag, bavi glasovitom utrkom ‘24 sata Le Mansa’ no čini se da bi bilo kudikamo uzbudljivije gledati nemontirane snimke same utrke negoli ovaj nerežirani i nenapisani film.

‘Michel Vaillant’; franc.akcić; 2003.
R: Louis-Pascal Couvelaire
GL: Sagamore Stévenin, Diane Kruger
FILM: 1
DVD: 1

CALLAS ZAUVIJEK
MG FILM
DVD+VHS
U doba kada je snimljen film o velikoj opernoj divi Mariji Callas, ‘Callas zauvijek’, redatelju Francu Zeffirelliju je bilo 79 godina. Ipak, njegov je film sasvim solidan, ništa manje mrtviji i ‘akademskiji’ od onih koje je snimao u mladim danima. Fanny Ardant opernu divu glumi solidno a Jeremy Irons je, kao i uvijek, vrlo dobar u ulozi promotora koji potkraj života pokuša Callasicu nagovoriti na još jedan povratak. Među dodacima DVD izdanju možete pronaći i snimku nastupa prave Callasice koju je davno režirao upravo Zeffirelli.

‘Callas Forever’; talijan.franc.španj.-brit.-rum.drama; 2002.
R: Franco Zeffirelli
GL: Jeremy Irons, Fanny Ardant
FILM: 2
DVD: 1

LJUBAV NA TEŽI NAČIN
UCD
DVD+VHS
‘Oscar’ kojim je Adrien Brody nagrađen za ulogu u ‘Pijanistu’ i sve veća slava koju uživa, jamče nam da ćemo skoro na DVD-u vidjeti neke njegove filmove koji inače možda i ne bi. Nakon što se, tako, prije par tjedana na DVD-u pojavio Brodyjev beznačajni ‘Blesan’, pred nama je i drama ‘Ljubav na teži način’. Brody glumi sitnoga lopova i umišljenog pisca a Charlotte Ayanna dobru studenticu biologije. Činjenica da je on kreten zaljubljenoj maloj ne predstavlja nikakav problem no, cijeli film, nažalost, predstavlja veliki problem gledateljima.

‘Love the Hard Way’; njem.-am.drama; 2001.
R: Peter Sehr
GL: Adrien Brody, Charlotte Ayanna

FILM: 1
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika