19.03.2012. / 13:19

Autor: Hina

Učeničke torbe preteške, ali bez ozbiljnijih posljedica

Niz studija pokazao je da učeničke torbe teže između 4 i 7,7 kilograma što je između 10 i 17 posto težine učenika u dobi između 12 i 14 godina, zbog čega se djeca znaju žaliti na bolove u leđima, piše britanski list Guardian, dodajući da teške torbe ipak ne uzrokuju trajnije probleme s leđima u kasnijoj dobi.

Foto: Marijan Susenj/PIXSELLFoto: Marijan Susenj/PIXSELLNiz studija pokazao je da učeničke torbe teže između 4 i 7,7 kilograma što je između 10 i 17 posto težine učenika u dobi između 12 i 14 godina, zbog čega se djeca znaju žaliti na bolove u leđima, piše britanski list Guardian, dodajući da teške torbe ipak ne uzrokuju trajnije probleme s leđima u kasnijoj dobi.

Bilježnice i radne bilježnice, knjige, pernice, gableci, sportska i likovna oprema - sve to ostaje u torbama učenika najčešće čitav školski dan.

Znanstvenici su u najnovijoj studiji provedenoj na 1.403 španjolske djece u dobi između 12 i 17 godina, objavljenoj prošloga tjedna u Archives of Disease in Childhood, pokazali da 61 posto torbi prelazi 10 posto učeničke težine i da se ta djeca češće žale na bolove u leđima od djece koja nose lakše torbe.

Međutim, iako teške torbe utječu na način na koji djeca hodaju, jer primjerice mijenjaju kut između glave i vrata, ramena postaju asimetrična i mijenja se način hoda - nema dokaza da uzrokuju bilo kakve trajnije deformitete poput skolioze.

Postoje neki dokazi da ljudi koji imaju bolove u leđima kada su mladi imaju povećan rizik i u odrasloj dobi. Međutim, mladi teško definiraju bolove u leđima, a nekad su u igri i emocionalni čimbenici - ako dijete nije sretno u školi, težinu torbe osjećaju većom.

Osim toga, mladi često osjećaju bolove u leđima i zbog sjedilačkog načina života, pred računalima i televizorom, uz premalo kretanja.

U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se nepotrebne stvari iz torbi izvade, da mladi nose torbe na leđima s remenima koji se mogu prilagoditi, a još je bolje da imaju i remen oko kukova. Torbe koje se nose preko ramena uzrokuju više bolova. Pri pakiranju treba voditi računa da su najteži predmeti u torbi smješteni uz sama leđa, dodaje se u članku u Guardianu.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika