19.03.2012. / 14:04

Autor: Hina

Ai Weiwei tvrdi da su mu cenzori s interneta skinuli blog

Slavni kineski umjetnik i disident Ai Weiwei uspio je u nedjelju voditi svoj mikroblog na twitteru gotovo dva sata, zbog čega su porasle nade da je kineska vlada ublažila stisak nad internetskim izražavanjem.

Ai WeiWeiAi WeiWeiSlavni kineski umjetnik i disident Ai Weiwei uspio je u nedjelju voditi svoj mikroblog na twitteru gotovo dva sata, zbog čega su porasle nade da je kineska vlada ublažila stisak nad internetskim izražavanjem.

Prvi je tekst glasio: "Proba. Ai Weiwei. 18. ožujka 2012." Njegov račun na Sini, operatoru najpopularnije kineske mikroblogerske platforme, u tom je kratkom razdoblju privukao 10.680 'sljedbenika', rekao je Ai za Reuters u ponedjeljak. Pojavio se i komentar: "Došao je i taj čas. Nebo se nad Kinom razvedrilo".

Vrlo brzo nakon toga račun više nije bio dostupan i čini se, piše Reuters, da su ga izbrisali državni cenzori.

Ai je utjecajan društveni kritičar, a lani je bez optužbe bio u pritvoru 81 dan. Uvjetno je pušten krajem lipnja.

Rekao je da je za otvaranje mikrobloga upotrijebio svoj broj socijalnog osiguranja jer je otkrio da mu, sasvim neočekivano, ime više nije blokirano.

"Kontrola je veoma snažna", rekao je Ai za Reuters. "(Vlasti) su veoma nesigurne, nisu spremne ni za kakvu promjenu".

Još se ne zna što je izazvalo pukotinu u 'velikom kineskom vatrozidu' jer inače Sina i ostali operatori mikroblogova u skladu s vladinim odredbama motre blogove i blokiraju i uklanjaju neprihvatljiv sadržaj.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika