Objavljeno u Nacionalu br. 853, 2012-03-20

Autor: Marko Biočina

Birokrati na crno pod okriljem države

Milanka Opačić nelegalno zapošljava djelatnike Ministarstva socijalne politike i mladih

Milanka Opačić; Photo: Dominik Grguric/PIXSELL Milanka Opačić; Photo: Dominik Grguric/PIXSELL Hrvatski zakoni već odavno predviđaju oštre kazne za one poslodavce koji zapošljavaju radnike "na crno", no što ako je počinitelj tog djela onaj koji je te kazne i propisao - sama država? Postoje osnovane sumnje kako se upravo to proteklih tjedana događalo u Ministarstvu socijalne politike i mladih koji vodi potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. U tom ministarstvu navodno već duže od dva mjeseca na poziciji načelnice sektora za djecu i podršku obitelji radi Dubravka Marušić, inače voditeljica dječjeg doma u zagrebačkoj četvrti Dugave. Problem je što po važećem zakonu ona ne može biti imenovana na tu poziciju.

Naime, prema Zakonu o državnim službenicima poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici, a slobodna radna mjesta utvrđena pravilnikom o unutarnjem redu u državnim tijelima popunjavaju se putem javnog natječaja, internog oglasa, napredovanja, premještaja ili rasporeda državnog službenika. Iznimno službenik iz javnih službi može biti premješten na radno mjesto u državnu službu, no u slučaju Dubravke Marušić situacija je drukčija. Kako tvrde u sindikatima, ona je i dalje zaposlena na svom radnom mjestu u dječjem domu, no ne radi tamo već u ministarstvu. U pravnom smislu slučaj je jasan.

Dubravka Marušić nema rješenje za svoj novi posao, jer Pravilnik o unutarnjem radu ministarstva još nije donesen, a na svoj pravi posao ne dolazi, pa bi trebala dobiti izvanredni otkaz, jer je duže od 5 dana neopravdano izostala s posla. Sindikati upozoravaju kako se radi o iznimno lošoj praksi. "Prema Zakonu o državnim službenicima poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici a, koliko nam je poznato, gospođa Marušić ne spada ni u jednu od tih kategorija. Ovakvom 'dobrom praksom' Vlada i njezini ministri jasno pokazuju koliko drže do pravne države i njezinih zakona. Sindikat će zatražiti upravni nadzor nad Ministarstvom socijalne politike i mladih", kaže Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Vezane vijesti

Gospodarska kriza posebno pogodila djecu

Gospodarska kriza posebno pogodila djecu

Najnovija „Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj“ koju su napravili stručnjaci Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a koja je danas… Više

Komentari

registracija
21/9/11

nikip, 20.03.12. 06:37

Milanka Opacic jedina prava u vladi ...ona svih uvazava svima ce DATI i na crno i na bijelo.....da nam je vise takvih ..Hrvatska raj za neozenjene


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 20.03.12. 08:35

pa vi trcite na izbore.hehehe


registracija
15/8/09

vergilia, 20.03.12. 08:59

Hja, zašto ustvari taj dječji dom nije dao otkaz djelatnici koja ne dolazi na posao????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika