Objavljeno u Nacionalu br. 853, 2012-03-20

Autor: Tanja Simić

Kraj trgovačkog eldorada

Ikea zbog pada potrošnje Hrvata u Zagrebu ulaže tri puta manje od planiranog

Umjesto 300 milijuna, IKEA će u Zagrebu investirati 100 milijuna euraUmjesto 300 milijuna, IKEA će u Zagrebu investirati 100 milijuna euraAustrijski list Standard prošli je tjedan objavio članak u kojem stoji da Ikea, prema informacijama iz hrvatskih i austrijskih građevinskih krugova, odustaje od gradnje trgovačkog centra koji se u skladu s projektom trebao nalaziti uz Ikein centar. "Ikein projekt od gotovo 300 milijuna eura, 140.000 četvornih metara prodajne površine, 300 trgovačkih podružnica i 2000 zaposlenih značajno je smanjen", stoji u Standardu, zbog prezasićenosti tržišta šoping-centrima.

"Zagreb ima veću koncentraciju trgovačkih centara od Beča, na 1000 stanovnika ide čak 600 četvornih metara trgovačkih centara. Istovremeno je kriza teško pogodila Hrvatsku, a kupovna moć Hrvata pada", piše Standard potkrepljujući time glasine o odustajanju Ikee od izgradnje trgovačkog centra. Igor Štefanac, Ikein glasnogovornik, to demantira: "Od šoping-centra se nije odustalo, njegova izgradnja je odgođena za 2015. godinu. Poznata je situacija na tržištu šoping-centara u Hrvatskoj, situacija se promijenila od kada je projekt pokrenut i sada se čeka da se vidi kako će tržište izgledati za nekoliko godina. Primarni cilj nam je robna kuća Ikea i odlučeno je da se na to u potpunosti koncentriramo." Što se Ikee tiče, kaže, ništa se ne mijenja. Radovi bi trebali početi ove godine, otvorenju se nadaju do kraja 2013. Štefanac demantira još jednu stvar koju je spomenuo Standard, a to je odustajanje od izgradnje Ikeina centra u Rugvici i preseljenje na zapad u centar Westgate - o čemu se već dugo piše: "Ne znam od kuda dolaze te priče, svakih šest mjeseci me netko pita je li to istina. Očito nekome u Austriji gori pod petama. No ta priča nema smisla, Ikein centar će biti tamo gdje je i planirano. Doduše, istina je da nam je Westgate to bio ponudio, ali smo odbili."

Na pitanje može li Ikea imati problema ako na kraju u potpunosti odustane od izgradnje šoping-centra, budući da je tvrtka određene dozvole i ustupke poput pomicanja naplatnih kućica na autocesti dobila na temelju veličine i vrijednosti projekta, Štefanac kaže: "Kad otvorimo Ikeu, bit će i dalje riječ o projektu koji vrijedi 100 milijuna eura - što nije malo. Pritom sami financiramo najveći dio infrastrukture vrijedne više od 200 milijuna kuna, koja neće biti u Ikeinu vlasništvu. Što se naplatnih kućica tiče, one se ne pomiču samo zbog Ikee - aktivni planovi o njihovu premještanju postoje još iz 2005. godine i očito je da je za to bilo i drugih razloga. Mi smo to samo ubrzali." Cijela je investicija, uključujući i šoping-centar uz onaj Ikein, procijenjena na 250 milijuna eura, a izgradnja Ikee u Rugvici kraj Zagreba trebala je, prema prvotnim planovima, biti gotova još krajem prošle godine.

Vezane vijesti

Unosna suradnja klasnih neprijatelja

Unosna suradnja klasnih neprijatelja

Početkom svibnja (2.5.2012.) švedska televizijska postaja SVT je izvjestila da su namještaj svjetski poznatog švedskog koncerna Ikea godinama… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 20.03.12. 13:23

........."Zagreb ima veču koncentraciju trgovačkih centara od Beča".........

Sigurno da ima, i to 95% stranih, koji vole Lijepu Našu Opljačkanu, pa sav novac koji zarade, minimalno oporezovan, jer su udosluhu sa turbo rodoljubima, ostavljaju u Lijepoj Našoj Opljačkanoj, kako bi popravili trenutno stanje.
Šta se tu ima više za reći, svaka riječ preko toga je suvišna.
Sposoban narod, svi nam zavide !


registracija
25/6/11

livio, 20.03.12. 15:13

U "lijepoj nasoj" investira samo drzava uzimajuci od poreznih obveznika sto se uzeti moze. Megalomanski projekti od raznoraznih sportskih objekata, autocesta, aerodroma, izmisljenih rivijera koje nitko netreba, itd. Zaduzni do grla s neproizvodnim resursima znaci za kojun godinu samonas jos "konop okovrata" spasiti moze.


registracija
14/4/07

sabo, 22.03.12. 17:53

...... lepo kaze narodna:-ko trazi vece izgubi i ono iz vrece;-potvrdjeno jevrejskom kletvom, da Bogda imao pa nemao!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika