Objavljeno u Nacionalu br. 853, 2012-03-20

Autor: Dragan Đurić

Kosor eliminirala Stiera

Kako je Jadranka Kosor izbacila Davora Stiera s popisa izaslanika u EU parlament

Davor Stier je pune dvije godine bio najbliži suradnik Jadranke Kosor. Više nijeDavor Stier je pune dvije godine bio najbliži suradnik Jadranke Kosor. Više nijeDavor Stier, jedan od ključnih savjetnika iz kabineta bivše premijerke Jadranke Kosor, eliminiran je s popisa tročlanog HDZ-ovog tima u budućem saborskom izaslanstvu u Europskom parlamentu. U tom će izaslanstvu biti ukupno 12 saborskih zastupnika, a tri su mjesta pripala HDZ-u. Premda Stier nije krio ambicije da se želi ponovo otisnuti u Bruxelles, gdje je već bio na četvorogodišnjem mandatu kao diplomat u hrvatskoj misiji pri NATO-u, Jadranka Kosor ga nije stavila na prestižnu listu saborskih putnika za Europski parlament.

Nije to učinila, unatoč činjenici što uopće nije bilo sumnje da je upravo Davor Stier bio jedan od najzaslužnijih ljudi za operativno privođenju kraju pregovora s Europskom unijom u lipnju prošle godine. Pritom je jednako predano pripremao i potpisivanje pristupnog ugovora 9. prosinca 2012. godine. U HDZ-ovoj parlamentarnoj bruxelleskoj ekipi bit će Davor Božinović, bivši ministar obrane, Andrej Plenković, bivši državni tajnik za europske integracije, ali ne i Davor Stier. Umjesto Stiera u zrakoplov za Bruxelles uskočio je Frano Matošić, zaslužan čovjek iz neposrednog političkog okruženja aktualne predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor. Sigurno je, međutim, da Matošić, unatoč činjenici što je vodio saborski Odbor za vanjsku politiku, ne raspolaže stručnim iskustvom Davora Stiera. Stier ne samo što već poznaje Bruxelles, nego je bio i najneposrednije angažiran u hrvatskom pregovaračkom procesu.

Sam Davor Stier je na upit kako tumači činjenicu da je eliminiran iz sastava saborskih putnika za Bruxelles rekao da sva trojica budućih predstavnika HDZ-a u europskom parlamentu apsolutno zaslužuju povjerenje. Priznao je, doduše, da je i on istakao svoju kandidaturu. Novinarsku primjedbu da ga je predsjednica stranke eliminirala zato što više nije među gorljvim podupirateljima Jadranke Kosor u unutarstranačkim izborima, nije želio komentirati. Ako izbor Božinovića i Plenkovića nikome ne može biti upitan, Matoševićevo uskakanje je bilo iznenađenje.

Naime, i Božinović i Plenković u svom dosadašnjem profesionalnom radu u hrvatskoj diplomaciji su boravili u Bruxellesu. Plenković kao drugi čovjek u diplomatskom predstavništvu pri EU, a Davor Božinović bio je i veleposlanik u Bruxellesu, premda ne pri Europskoj uniji, nego pri NATO-u. Matošić se, međutim, ne može pohvaliti takvim životopisom, pa je eliminacija Stiera u HDZ-u shvaćena kao jasna poruka svima onima koji se imaju namjeru distancirati od Jadranke Kosor na predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Vezane vijesti

HDZ-u je potrebna demokršćanska revolucija, ali ne s Jadrankom Kosor

HDZ-u je potrebna demokršćanska revolucija, ali ne s Jadrankom Kosor

S Davorom Stierom, 40-godišnjim glavnim savjetnikom bivše premijerke Jadranke Kosor, razgovarali smo o predstojećem izbornom saboru HDZ-a na kojem on… Više

Komentari

registracija
21/9/11

nikip, 20.03.12. 06:34

sad se vidi ona stara sto gluplji seljak veci krumpir ili sto si gluplji u politici daleko ces dogurat ....NAS FRANO IDE ALI GA IDE


registracija
11/1/10

fluid, 20.03.12. 10:41

"Tko sa vragom tikve sadi,o glavu će mu se odbiti"- kad-tad !


registracija
24/7/11

mrvek, 20.03.12. 11:51

Ide Frano da tamo svira vergl ili orgulje kao za vrijeme domovinskog rata. Europo, Frane ti se vraća, instrumenta se laća!!!
Povedi Hazua umjesto majmuna da ti drži šalicu za novčiće. Nemoj ga stavljati na rame jer je težak. Za njega treba viza jer je Bosanac.


registracija
14/7/11

Trinity, 20.03.12. 13:05

Glupa glupa zločesta umišljena krava!!!! Koja si zaozbiljno umišlja da će ponovo biti premijerka i predsjednica hdza, bolesnica!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika