Objavljeno u Nacionalu br. 853, 2012-03-20

Autor: Marko Biočina

Šampion u kategoriji 'Stranačko uhljebljenje'?

Smijenjeni član Uprave HAC-a za svaki mjesec proveden u tvrtki dobit će tri plaće otpremnine

Photo: Zarko Basic/PIXSELL (ilustracija)Photo: Zarko Basic/PIXSELL (ilustracija)Koja je najbolja definicija "stranačkog uhljebljivanja"? Evo jednog prijedloga. Manja stranka u vladajućoj koaliciji svoju potporu većem partneru uvjetuje time da se njezinog člana imenuje u upravu jednog velikog javnog poduzeća, inače poznatog po milijunskim pronevjerama državnog novca. Iako se to događa tek šest mjeseci prije izbora, a čovjek nema naročite reference za taj posao, resorni ministar pristaje pa, kao jedini član skupštine javnog poduzeća, bez javnog natječaja imenuje stranačkog čovjeka u upravu. Novi član uprave dobiva bogat ugovor, plaćen stan u Zagrebu, službeni automobil, karticu, plaćenu policu osiguranja, 30 dana godišnjeg odmora, plaćenu edukaciju i visoku plaću.

Štoviše, kako je u to vrijeme Vlada zbog štednje ograničila maksimalne plaće direktora u javnim tvrtkama, spomenuti dobiva ugovor s plaćom od 23 tisuće kuna, ali uz klauzulu da će se prvih šest mjeseci zbog Vladinog ograničenja isplaćivati plaća od 16 tisuća kuna. To je bitno, jer u slučaju otkaza spomenuti stručnjak ima pravo na otkazni rok od šest mjeseci i 12 punih plaća otpremnine. Onih od 23 tisuće kuna. Kako je izgledno da su njegovi strančki šefovi kad su ga postavili u upravu mogli naslutiti da će izgubiti izbore, za vjerovati je da su mogli naslutiti i što će se dogoditi s njihovim pulenom u HAC-u.

A dogodilo se sljedeće. HSS je izgubio izbore, a kao što se može očekivati, nova vlast je odlučila svoje ljude postaviti na čelo Hrvatskih autocesta. Nakon nepunih šest mjeseci u HAC-ovoj upravi, od čega je vjerojatno jedan puni mjesec proveo na plaćenom godišnjem odmoru, HSS-ovac Željko Tomljanović bit će smijenjen. Vjerojatno će i napustiti tvrtku, ali će pritom, zahvaljujući ugovoru koji su mu njegovi stranački kolege priuštili, imati pravo na ukupno 18 plaća, što otkaznog roka, što otpremnine.

Pojednostavljeno, tri plaće za svaku koju je zaradio u HAC-u - a u apsolutnom iznosu i znatno više jer će sad primati pune plaće, a ne one umanjene. Ipak, to nije sve. Moći će preuzeti i policu životnog osiguranja koju mu je tvrtka uplaćivala, ali i - eto najveće bizarnosti - policu osiguranja od štete koju je tvrtka uplatila da se osigura od eventualne štete koju bi počinio on sam.

Kako štete nije ni bilo - Tomljanović nije ni proveo dovoljno vremena u tvrtki da bi počinio neku štetu - pripasti će mu dodatnih 8 tisuća eura. Sindikati sada prijete kaznenom prijavom, a građanima ostaje zgodna priča koje će se prisjetiti svaki put kad će svojoj djeci morati objasniti zašto nije pametno umjesto na fakultet upisati se u neku političku stranku.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 20.03.12. 08:21

Goli otok sad već fali do bola!
Odmah nam Bože vrati Goli - molimo Te!!
Amen!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 20.03.12. 08:26

Nadam se da ce hrvatski covjek uvidjeti kakva je to bila strancica zvana HSS.Odgovor su vec dobili na nedavnim izborima j jskreno se nadam da se vise nikada,nikada nece oporaviti jer takvi nam ne trebaju.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 20.03.12. 10:38

sramota i samo sramota. A koliko samo ima takvih koji su državu jedino vidjeli kao svoju kravu muzaru. Moralni kompas je kod nas totalno izgubljen, a povijest nas uči da je put do boljitka za takva društva dugačak i trnovit.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 11:39

HSS je vec 20 godina smijurija...rade iste gluposti kao i druge stranke ali na seljački način.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.03.12. 12:45

Vjera u Boga i hrvatska sloga.


registracija
12/1/11

siziff, 20.03.12. 13:14

Druže Tito mi ti se kunemo mi ti se kuneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeemo !


registracija
22/3/11

hm2011, 20.03.12. 14:29

U normalnoj zemlji, ovaj i oni koji su ga postavili bi bili u zatvoru.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 15:13

interesatno je da predsjednik PRAVDA i svi onih 20 minisara u vladi, i 150+ saborskih zastupnika ne zna kako spriječiti i liječiti ovakvo smeče.

nije mene strah jovana već hrvatskih govana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika