Objavljeno u Nacionalu br. 853, 2012-03-20

Autor: Marko Biočina

Osoba tjedna - Ivan Turudić

Suđenje je već pretvorio u svoj osobni šou, zašto bi presuda bila drukčija

"Ponašajte se pristojno. Niste u Saboru", poručio je bivšem šefu hrvatskog parlamenta sudac Ivan Turudić. "Morate me poštovati", uzvratio je bivši predsjednik Sabora jednako autoritativnim tonom. Taj verbalni okršaj bio bi posve beznačajan da obojica tih visokih dužnosnika u tom trenutku nisu izgledali kao loše kopije arogantnog čovjeka koji ih je na te pozicije i postavio. A on je - eto slučajnosti - sjedio tek nekoliko metara dalje na optuženičkoj klupi. Taj sudski teatar apsurda u kojem se sudac i svjedok nadmeću tko će biti sličniji optuženiku zapravo je dobra metafora hrvatskog društvenog razvoja. A taj razvoj sadržan je u maksimi da "prilika čini lopova". Po tom principu Glavaš i Šeks su od drugorazrednog diplomata stvorili Sanadera, a onda on od provincijskog pravnika Turudića - prvog suca u državi.

Sada taj Turudić, poput nekog malog pravosudnog Sanadera, vedri i oblači hrvatskim sudnicama. Kako bi dramski doživljaj bio potpun, sudi i svom karijernom ocu te se pritom licemjerno čudi iskazima svjedoka o tome da je Sanader u Vladi sve odlučivao sam - kao da bi u suprotnom Turudić bio tu gdje je. Ponaša se pritom kao Sanaderov karikaturalni duplikat - arogantni pravosudni šerif s manirima seoskog đilkoša. Ipak, kako i najbolja kopija nikad nije dobra kao original, tako i Turudić ima jedan feler - umjesto da ga se boje, ljudi mu se smiju. Strog, a smiješan - ambiciozan, a podoban - takav čovjek sutra bi trebao donijeti najvažniju presudu od hrvatske neovisnosti. To možda nije dobro, ali je sigurno prikladno. Suđenje je već pretvorio u svoj osobni šou, zašto bi presuda bila drukčija.

Vezane vijesti

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Suđenje Ivi Sanaderu za slučaj Ina-MOL dobilo je nesvakidašnji zaokret kada su mađarski članovi Nadzornog odbora Ine dopisom pokušali utjecati na… Više

Komentari

registracija
25/6/10

vidra, 20.03.12. 06:27

Sud bi morao biti primjer pravde i između ostalog kulturnog ponašanja,što Turudiću očito nije urođeno. Istog je kalibra onih koje sudi.
Previše si dozvoljava svojim egzibicijama u sudnici. Nekulturno, vrlo nekulturno! Ružno, vrlo ružno! Iako smatram da sud mora imati autoritet i čuvati dignitet, od ovih blagoglagoljivih političara, kriminalaca, lopova i inih, ali ovo je malo previše. Ima i drugih načina da ušutka svoje sugovornike, što je za sada nepoznanica Turudiću.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 20.03.12. 08:33

Bravo Tuduricu za izrecenu istinu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.03.12. 08:38

Dajte, najte, a ko je u tom našem "sudstvu" ozbiljan i kompetentan?
A ko je u našoj "politici" ozbiljan i kompetentan?
Pa to su sve klaunovi i to nebi bilo ni loše kad nebi ovoj jadnoj zemlji nanosili toliku štetu!
A ovo preseravanje i pokazivanje "neovisnog sudstva" na primjeru najvećeg lopova u hrvatskoj povijesti je obična bljuvotina koju građani RH debelo plačaju!
Pa kome nije jasno da je sanader govno nad govnima i lopov nad lopovima?
Kaj se tu ima suditi - metak u čelo i amen, a peneze zadržati u proračunu!!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.03.12. 14:41

ja Bebića ne poštujem ni milimetra, taj čovijek je totalna sramota.


registracija
11/12/07

time, 20.03.12. 15:44

Turudić je sramota hrvatskog pravosudja. Dio kriminalne mafije kojoj sada tobože sudi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika