20.03.2012. / 09:44

Autor: Hina

Bivši čelnici Kamenskog ponovno privedeni

Dalta je navodno povezana sa suvlasnikom Europapress holdinga (EPH) Ninoslavom Pavićem i da je bila ključna u preuzimanju Kamenskog koje je navodno namjerno uništeno radi vrijednog zemljišta i nekretnina

Ilustracija; Photo: Marko Lukunić/PIXSELL Ilustracija; Photo: Marko Lukunić/PIXSELL Posljednji direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane - najvećeg dioničara Kamenskog, jučer poslijepodne su privedeni u zagrebačku policiju na kriminalističko istraživanje zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić potvrdila je Hini da su Crlenjak, Vlajčević i još tri osobe privedene zbog zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja i pomaganja u tim zlouporabama. Pojedinosti nije željela otkriti, dodajući kako je slučaj u nadležnosti zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva i kako kriminalističko istraživanje još traje.

Neslužbeno se doznaje kako se petorku sumnjiči da su zlouporabama počinili štetu od oko 15 milijuna kuna.

Crlenjak i Vlajčević su već bili uhićeni krajem studenoga, no pušteni su na slobodu prije isteka 24 sata, koliko ih je policija imala pravo zadržati.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio je protiv njih kaznene prijave zbog zlouporabe i poticanje na zlouporabu u kupnji dionica Dalte. Policija sumnja da je Crlenjak u dogovoru s Vlajčevićem od njega kupio dionice Dalte po cijeni značajno većoj od stvarne vrijednosti, čime mu je pribavio imovinsku korist u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Time je, sumnja policija, pribavljena i imovinska korist tvrtki Vilinske poljane.

Nakon te prijave policija i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo dogovorili su nastavak izvida oko, kako je tada priopćeno, složenih financijskih transakcija u koje je uključen veći broj odgovornih osoba i trgovačkih društava. U tu svrhu je osnovan i poseban tim policijskih službenika i državnih odvjetnika.

Namjerno uništenje tvrtke

Crlenjakov odvjetnik Mate Matić sinoć nije bio dostupan, a u studenom je izjavio da njegov branjenik nije bio uhićen zbog Kamenskog nego zbog dionica tvrtke Dalta. Neki mediji tvrde da je Dalta povezana sa suvlasnikom Europapress holdinga (EPH) Ninoslavom Pavićem i da je bila ključna u preuzimanju Kamenskog koje je navodno namjerno uništeno radi vrijednog zemljišta i nekretnina.

EPH je u nekoliko navrata odbacio sumnje o umiješanosti Pavića u slučaj Kamensko.

Nagađa se da su sumnje istražitelja u dosadašnjoj predistrazi potvrdili iskazi direktora tvrtki preko kojih su obavljene sumnjive novčane transakcije nakon kojih je Kamensko na kraju propalo.

Radnice Kamenskog su krajem 2010. podnijele kaznenu prijavu protiv osoba odgovornih za namjerno uništavanje tvornice. Smatraju da iza Crlenjaka stoje bivši tajkun Miroslav Kutle, u čijoj je Globus grupi Crlenjak radio, Ninoslav Pavić te vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Radnice i udruge Pravo na grad i Zelena akcija sumnjaju da je uništavanje Kamenskog organizirao Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, te da su mu Pavić i Todorić pomogli preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaćeni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Radnice Kamenskog su na probleme te tvrtke i na svoje sumnje upozoravale javnost i nadležne prosvjedima, a 20 radnica je u rujnu 2010. štrajkalo glađu. Mjesec dana kasnije donijeta je odluka o stečaju Kamenskog.

Vezane vijesti

Utamničenja zbog rasturanja Kamenskog?

Utamničenja zbog rasturanja Kamenskog?

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istražni zatvor za bivše čelnike propale tekstilne tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka i Davora… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 20.03.12. 11:22

Kada ova farsa sa Kamenskim završi,hrvatsko pravosuđe može udariti nadgrobni spomenik državi Hrvatskoj.Za sada udaraju temelje na koje će postaviti nadgrobnu ploču.Na ploči će pisati ; Ovdje počiva lijepa naša kojoj je životni vijek završio prije nego je i počeo.Glavni udarac njenom ubojstvu smo izvršili mi,hrvatsko pravosuđe u "sadejstvu "sa političarima.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.03.12. 12:42

Ajmo Paviću.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika