20.03.2012. / 11:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Utamničenja zbog rasturanja Kamenskog?

Neslužbeno se doznaje kako se petorka sumnjiči za štetu od 15 milijuna kuna, no službenih informacija o cijelom slučaju za sada nema

Antun Crlenjak snimljen tijekom štrajka radnica Kamensko; Photo: Željko Hladika/PIXSELLAntun Crlenjak snimljen tijekom štrajka radnica Kamensko; Photo: Željko Hladika/PIXSELLZagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istražni zatvor za bivše čelnike propale tekstilne tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka i Davora Vlajčevića te još tri osobe osumnjičene za zlouporabu položaja i ovlast te poticanje i pomaganja u zlouporabama.

Posljednji direktor propale tekstilne tvrtke Crlenjak i Vlajčević, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane - najvećeg dioničara Kamenskog, uhićeni su jučer poslijepodne, a uz njih su na kriminalističko istraživanje privedeni bivši direktor Kamenskog Damir Rihtarić te Davor Blažević i Petar Tonković.

Šteta od 15 milijuna kuna

Za sve njih je zatražen jednomjesečni istražni zatvor o čemu će danas odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Od Crlenjakovog branitelja Mate Matića doznaje se da je petorka privedena zbog istog slučaja kao i krajem studenog prošle godine kada su Crljenjak i Vlajčević također uhićeni ali i ubrzo pušteni na slobodu. Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) je potom protiv njih digao kaznene prijave zbog zlouporabe i poticanje na zlouporabu u kupnji dionica tvrtke Dalta.

Policija sumnja da je Crlenjak u dogovoru s Vlajčevićem od njega kupio dionice Dalte po cijeni značajno većoj od stvarne vrijednosti, čime mu je pribavio imovinsku korist u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Time je, sumnja policija, pribavljena i imovinska korist tvrtki Vilinske poljane.

Neslužbeno se doznaje kako se petorka sumnjiči za štetu od 15 milijuna kuna, no službenih informacija o cijelom slučaju za sada nema.

Uništavanje zbog vrijednog zemljišta

Neki mediji tvrde da je Dalta povezana sa suvlasnikom Europapress holdinga (EPH) Ninoslavom Pavićem i da je bila ključna u preuzimanju Kamenskog koje je navodno namjerno uništeno radi vrijednog zemljišta i nekretnina.

EPH je u nekoliko navrata odbacio sumnje o umiješanosti Pavića u slučaj Kamensko.

Radnice Kamenskog su krajem 2010. podnijele kaznenu prijavu protiv osoba odgovornih za namjerno uništavanje tvornice. Smatraju da iza Crlenjaka stoje bivši tajkun Miroslav Kutle, u čijoj je Globus grupi Crlenjak radio, Ninoslav Pavić te vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Radnice i udruge Pravo na grad i Zelena akcija sumnjaju da je uništavanje Kamenskog organizirao Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba, te da su mu Pavić i Todorić pomogli preko kupovine fiktivne tvrtke Dalta, za koju su Kutli isplaćeni milijuni iako je zapravo bezvrijedna.

Radnice Kamenskog su na probleme te tvrtke i na svoje sumnje upozoravale javnost i nadležne prosvjedima, a 20 radnica je u rujnu 2010. štrajkalo glađu. Mjesec dana kasnije donijeta je odluka o stečaju Kamenskog.

Vezane vijesti

Bivši čelnici Kamenskog ponovno privedeni

Bivši čelnici Kamenskog ponovno privedeni

Posljednji direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnik tvrtke… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.03.12. 12:41

Zašto Vlajčević,a ne i Pavić?U čemu je poanta?


registracija
5/1/07

james, 20.03.12. 13:30

Za sve je to sada kasno. Strojevi sigurno razvučeni, radnici se razišli kojekuda. Zbog neodržavanja sve je već sigurno pod dobrim slojem hrđe.
Prošla maca.
Zgrade se budu srušile i na kraju će oni koji za propast kamenskog krivi ipak trljati rukice.
A šljakerima k...


registracija
22/3/11

hm2011, 20.03.12. 14:12

@ lolobrigita
Poanta je da se velika i dobro isplanirana pljačkaška operacija razdvoji na niz malih optužnica zato da se izbjegne optužnica za zločinačko udruživanje.
Kad bi bila podignuta takva optužnica trebalo bi istražiti glavne planere i financijere a to bi dovelo do ispitivanja čudne umreženosti najvećih hrvatskih tajkuna.


registracija
26/12/06

capica, 20.03.12. 14:22

Obiteljima mojih roditelja trebalo je 5 (slovima: pet) generacija da stvore osrednje imanje u Turopolju , mali obrt u Zagrebu i dva stana u Zagrebu. Pet generacija!!!


registracija
19/4/11

aircanada, 20.03.12. 14:25

kad će nino i ivica u buksu??? kad ovo ne bude banana država


registracija
11/1/10

fluid, 20.03.12. 14:33

Reče jednom davno Martin Špegelj; Rat u Hrvatskoj će odnijeti oko 10 do 15 tisuća života i bit će gotov za 6 mjeseci ! To je bila procjena Zapovjednika-.profesionalca 5.armijske oblasti u Jugoslaviji.Odmah je smjenjen a rat je potrajao 6 godina(manje-više).Zašto ? Pa iz istih razloga kao i u svezi Kamenskog. VRIJEME ! Vrijeme je potrebno da se sve "ozakoni"i sprovede u skladu sa zakonima. Tako je i popljačkana cijela Hrvatska- uz pomoć vremena.Nije lako sve to popljačkati ali ako se sve dobro pripremi,vrijeme će učiniti svoje.Odvratiti će pogled od subjekta koji se žele pokrasti a protokom vremena će otupiti oštricu onih kojih više neće ni biti da išta pitaju o svojem dobru sa kojim su raspolagali.I tako pretvorba na hrvatski način ide dalje.Živjeli najveći nitkovi ove zemlje-političari i pravosudnici te lopovi preko kojih se svi obogatiše dok ostali propadoše.Što se branitelja tiče,vrijedi ona Bore-čorbe; "Za ideale poginuše budale" ! I znate što je najgore danas ? Svi znamo,i narod i političari-pljačkaši,da se sve zna.U detalje.No oni se čak više ni ne boje nastaviti sa pljačkom na isti način.Zašto ? Pa nemaju se koga bojati ! Narod kao ovce,pravosuđe promjenjeno i korumpirano... i tko da im sudi ili da ih prozove za nemoralnost i pljačku ? Dovršiti će započeto bez pardona.Tuđmanova doktrina o 200 bogatih obitelji je temelj ove države.I zaživjeti će.Još samo mali korak do zaokruženja te idiotske doktrine.Očekivati kako će biti bolje u Europi,je utopija. Pa oni trebaju pravo i zaštitu ali svojega kapitala koji eventualno žele plasirati.Unitarnji načini prelaska iz socijalizma u kapitalizam,uopće ih ne zanima.Deklarativno da no u suštini ne.Malo će rogoboriti protiv mita i korupcije te zakidanja prava građana,no to je sve.I to je ono što su skužili naši lopovi kojima ništa nije sveto.Čista džungla i zakon jačega.Pa kad je tako,neka se vidi tko je jači.Narode vi odlučujete.


registracija
11/1/10

fluid, 20.03.12. 14:39

Još bih nadodao da nam je nedavno bivši premijer Sanader,u brk rekao istinu koju Hrvati ne žele vidjeti i shvatiti.Rekao je staru izreku ; "Psi laju a karavane prolaze" ! Točno . Mi smo psi koji lajemo bez ikakvog efekta.Razjedinjeni po svim načelima,narod je postao neformalna skupina i korpus koji apsolutno ništa nemože učiniti.Karavane,to jest njihova rabota pljačke,ide dalje.Zato je Sanader točno rekao ali malo tko se uopće osvrnuo.Citira se ta njegova "mudrolija"ali poanta je ostala nebitna.A ona i je najbitnija u svemu tome.Zato psi lajmo i dalje jer karavane će svakako proći.A pasa će biti sve manje i manje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika