20.03.2012. / 16:43

Autor: Hina

Crlenjak i Vlajčević osumnjičeni za nenamjensko trošenje 14 milijuna kuna

Bivši čelnici propale tekstilne tvrtke "Kamensko" Antun Crlenjak i Davor Vlajčević nisu uhićeni zbog afere s tom tvrtkom, nego zbog sumnje da su s još tri osobe oštetili državni proračun jer su nenamjenski potrošili 14 milijuna kuna kredita koji je njihova tvrtka "Eko Grad" dobila od Fonda za razvoj i zapošljavanje za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Antun CrlenjakAntun CrlenjakBivši čelnici propale tekstilne tvrtke "Kamensko" Antun Crlenjak i Davor Vlajčević nisu uhićeni zbog afere s tom tvrtkom, nego zbog sumnje da su s još tri osobe oštetili državni proračun jer su nenamjenski potrošili 14 milijuna kuna kredita koji je njihova tvrtka "Eko Grad" dobila od Fonda za razvoj i zapošljavanje za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Uz Crlenjaka i Vlajčevića, osumnjičeni su bivši čelnik Fonda za razvoj i zapošljavanje Petar Tonković (42), bivši direktor odjela u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) Ivan Sabljo (50) te bivši direktor "Kamenskog" Damir Rihtarić (47).

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo danas je za svu petoricu zatražilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a za Crlenjaka, Sablju i Rihtarića i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Upravi odbor Fonda za razvoj i zapošljavanje početkom kolovoza 2008. odobrio je 14 milijuna kuna kredita vukovarskoj tvrtki "Eko Grad" koju je osnovao Vlajčević, a direktor je Crljenjak. Kredit za izgradnju farme trebao je biti isplaćen putem banke, no u državnom odvjetništvu sumnjaju da je prvoosumnjičeni Tonković 2008. na nagovor Crljenjaka i Vlajčevića dao nalog da se kredit doznači na račun HPB-a iako nisu bili ispunjeni svi prije dogovoreni uvjeti pa odluka o odobrenju kredita nije ni stupila na snagu.

U skaldu s dogovorim Tonkovića i Sablje, koji je, kažu u odvjetništvu, znao da odluka o odobrenju kredita nije na snazi, vukovarskoj tvrtki doznačeno je 14 milijuna kuna. Umjesto da se namjenski potroši za izgradnju zgrade za konje i kupnju kobila, novac je u konačnici raznim fiktivnim ugovorima doznačen tvrtki "Vilinske poljane" kojoj je na čelu Vlajčević, a koja je s "Eko Gradom" imala ugovor u poslovnoj suradnji u realizaciji projekta.

U državnom odvjetništvu tvrde da su "Vilinske poljane" novac trošile za svoja plaćanja, a dio novca pozajmile su "Kamenskom", u kojemu je tada Crljenjak bio predsjednik nadzornog odbora, a Vlajčević njegov član.

U to vrijeme direktor "Kamenskog" bio je Damir Rihtarić, kojega se tereti da je na Vlajčevićev nagovor u rujnu 2008. zaključio 260.000 kuna vrijedan ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice "Kamenskog" s ginekološkom ordinacijom majke prvooosumnjičenoga Tonkovića.

U zagrebačkome Županijskome državnom odvjetništvu sumnjaju da su ta petorica navedenim malverzacijama oštetila državni proračun za 14 milijuna kuna.

Kažu i da je u Fondu za razvoj i zapošljavanje proračunskim nadzorom Državne riznice otkriveno još nepravilnosti pa je od Državnog ureda za reviziju zatražen nadzor nad zakonitošću rada tog fonda i trošenjem novca iz proračuna.

Mediji su prije izvijestili da je Ministarstvo gospodarstva nakon izbijanja afere vezane uz "Kamensko" lani zatražilo od HPB-a da počne proces prisilne naplate cjelokupnog iznosa kredita, no kako u tome nije uspjelo, slučaj je predan državnom odvjetništvu.

Inače, po podatcima iz sudskog registra, vlasnički udio u "Vilinskim poljanama" ima i suvlasnik Europapress holdinga (EPH) Ninoslav Pavić, za kojega neki mediji nagađaju da je imao ulogu u namjernom uništavanju "Kamenskog" radi vrijednog zemljišta i nekretnina.

EPH je nekoliko puta opovrgavao sumnje o umiješanosti Pavića u slučaj "Kamensko".

Radnice te propale tekstilne tvornice podnijele su krajem 2010. kaznenu prijavu protiv osoba odgovornih za namjerno uništavanje tvornice. One smatraju da iza Crlenjaka stoje bivši tajkun Miroslav Kutle, u čijoj je "Globus grupi" Crlenjak radio, Ninoslav Pavić te vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić. Radnice, ali i udruge Pravo na grad i Zelena akcija sumnjaju da je propast tvornice organizirao Kutle kako bi se dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba te da su mu u tome pomogli Pavić i Todorić.

Radnice "Kamenskog" više su puta prosvjedima upozoravale javnost i mjerodavne na svoje sumnje, a njih 20 u rujnu 2010. štrajkalo je glađu. Mjesec dana poslije donesena je odluka o stečaju "Kamenskog".

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo danas je ponovo izvijestilo da su još u tijeku kriminalistička istraživanja koja su ranije zatražila od policije vezano uz slučaj "Kamensko".

Vezane vijesti

Eko Gradu i Pavićevim Vilinskim poljana blokirani računi

Eko Gradu i Pavićevim Vilinskim poljana blokirani računi

Nakon brojnih medijskih natpisa o aferi Kamensko i činjenici da su tvrtke koje polažu pravo na imovinu te tvrtke u vlasništvu medijskog mogula… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.03.12. 14:25

Uvjetno dvije godine i vraćanje novca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika