20.03.2012. / 17:26

Autor: Hina

Castro propustio spriječiti Kennedyjevo umorstvo

Kubanski vođa Fidel Castro bio je obaviješten o planiranom atentatu na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i nije ga pokušao spriječiti, piše u svojoj knjizi bivši analitičar američke središnje obavještajne agencije (CIA) Brian Latell, a prenosi u utorak list Miami Herald.

Fidel CastroFidel CastroKubanski vođa Fidel Castro bio je obaviješten o planiranom atentatu na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i nije ga pokušao spriječiti, piše u svojoj knjizi bivši analitičar američke središnje obavještajne agencije (CIA) Brian Latell, a prenosi u utorak list Miami Herald.

U knjizi "Castro’s Secrets: The CIA and Cuba’s Intelligence Machine" (Castrove tajne: CIA-ine i kubanske obavještajne službe), Latell, bivši časnik CIA-e za Latinsku Ameriku, piše da je Kennedyjev ubojica Lee Harvey Oswald upozorio kubanske službe o svome naumu.

"Fidel (Castro) je znao za Oswaldove nakane - i nije učinio ništa da to spriječi", piše Latell.

Gorljivi Castrov pristaša Oswald je bio ogorčen što su mu dužnosnici u kubanskom veleposlanstvu odbili izdati vizu za Kubu te je obećao ubiti Kennedyja kako bi dokazao predanost kubanskoj revoluciji.

Latell tvrdi da se njegova knjiga temelji na dokumentima i povjerljivim izjavama.

"Tu doslovce nema spekulacije. Ne kažem da je Fidel Castro naredio umorstvo", ali na pitanje "Je li Fidel želio mrtvog Kennedyja", odgovaram "Da", rekao je Latell za dnevnik i objasnio: "Bojao se Kennedyja. I znao je da ga je Kennedy želio skinuti. U Fidelovoj glavi, on je vjerojatno djelovao u samoobrani".

Knjiga je prva važna studija rada kubanskih obavještajaca nastala na temelju intervjua s kubanskim špijunima koji su prebjegli i dokumenata CIA-e, FBI-ja, Pentagona s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Otkrića o atentatu povjerio je CIA-i bivši pripadnik kubanske obavještajne službe koji je prebjegao u Sjedinjene Države.

Knjiga opisuje dramatične događaje iz 1960-ih godina kada je SAD prestrašen pobjedom kubanskih komunista podržao krvavu invaziju proturevolucionara u Zaljevu svinja na Kubi. Sovjeti su počeli slati nuklearne projektile na Kubu i svijet je bio na rubu nuklearnog rata dok SSSR nije pristao povući rakete u zamjenu za američko obećanje da neće napasti Kubu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 20.03.12. 17:54

Koji masni burek. Lee Harvey Oswald uopće nije pucao u predsjednika, bio je samo žrtveno janje da se pravi atentatori lakše izvuku. Kao da je Fidela netko tada nešto pitao.....


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.03.12. 21:20

Je, mi bi sad trebali biti budaletine i poverovati CIA - i.
Pa ta CIA laže kad zine, manipulira svim kaj joj se najde pri ruci i služi američkom imperijalizmu na svaki mogući način!


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 21.03.12. 00:36

Citiram Brian Latella: "Ne kažem da je Fidel Castro naredio umorstvo", ali na pitanje "Je li Fidel želio mrtvog Kennedyja", odgovaram "Da"

To je isto kao kad bij ja rekao: "Ne kazem da sam posto-poto kanio jebati Merlin Morlo, ali na pitanje "Je li bi je zelio jebati da mi je dala". odgovor je "Da"


registracija
2/6/11

stereo, 21.03.12. 07:01

Ovo je prvi puta u povjesti USA da štiti nečije interese i to Kubanske. Zašto onda CIA i FBI ne otvore taj dosije i kažu eto stvarno ga je koknuo Kastro a izvršitelj je bio Osvald.
Ako je to tako onda Kastro ima veliki utjecaj na CIA-u jer je uspio iznenada skrenuti kolonu vozila sa glave ceste tako da prilazi uz 'Trvnati brežuljak'.
Ovo mogu samo Ameri popljugati.


registracija
9/3/10

nostradurus, 21.03.12. 11:03

Čini se da bi Ameri mogli napasti Kubu da svrgu režim koji podržava terorizam - što sugerora članak.
Umobolna izmišljotina za naivce.

Tko je spasio GADAFIJA? A svi su znali da je raspisana nagrada i to javno od ovih istih koji sada šire laži.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika