20.03.2012. / 19:09

Autor: Hina

Izrael gasi civilni nuklearni reaktor do 2018. godine

Izrael će do 2018. godine ugasiti svoj civilni nuklearni reaktor u koji je puštao strane inspektore dok je drugi reaktor u pustinjskom gradu Dimoni na jugu zemlje, za koji se vjeruje da proizvodi atomske bombe, izvan dosega stranim stručnjacima, najavljeno je u utorak u Izraelu.

Izrael gasi svoj nuklearni reaktorIzrael gasi svoj nuklearni reaktorIzrael će do 2018. godine ugasiti svoj civilni nuklearni reaktor u koji je puštao strane inspektore dok je drugi reaktor u pustinjskom gradu Dimoni na jugu zemlje, za koji se vjeruje da proizvodi atomske bombe, izvan dosega stranim stručnjacima, najavljeno je u utorak u Izraelu.

Malo postrojenje u Sorequ, nedaleko Tel Aviva, koje je započelo radom 1960. uz pomoć visoko obogaćenog urana iz SAD-a, bit će zamijenjeno do 2017. ili 2018. godine ubrzivačem čestica koji ispunjava mnoge od istraživačkih i medicinskih funkcija civilnog nuklearnog reaktora.

"Izrael nije potpisao ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) pa će sa zatvaranjem Soreqa prestati inspekcije", kazao je David Danieli, zamjenik direktora izraelske komisije za atomsku energiju.

Danieli je objasnio da je razlog zatvaranja Soreqa starost postrojenja i potrošene zalihe visoko obogaćenog urana jer Izrael, kao zemlja koja nije potpisnica NPT-ija, ne smije uvoziti nove količine visoko obogaćenog urana.

Smatra se da Izrael, kao jedina država na području Bliskog istoka, ima atomsko oružje no to ne želi ni potvrditi, niti zanijekati.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 21.03.12. 02:13

Mi cemo vam dozvoliti pregledati onaj mali reaktor koji koristimo da bi zamazali oci budalama, dok onaj u kojem neprijavljeno proizvodimo oruzje ne dolazi u obzir. Sada trazimo da pregledamo rektum svakome muslimanu jer tamo sakrivaju nuklearno gorivo koje ispustaju u obliku prdjenja. Ako odbiju moramo ih napasti jer nemamo drugog izbora. Vidis kako smo mi zidovi postena nacija.


registracija
9/3/10

nostradurus, 21.03.12. 11:33

A možda bi trebalo da im se udare sankcije i zabrani uvoz nafte? Arapi bi plakali zbog gubitka tržišta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika