21.03.2012. / 08:57

Autor: Hina , Nacional.hr

Rezultati 'ratnih igara'

Izraelsko uvlačenje SAD-a u rat

Dužnosnici su rekli da tzv. ratna igra nije bila osmišljena kao proba za američku vojnu akciju, te naglasili da rezultati vježbe nisu jedini mogući ishod sukoba u stvarnom svijetu

IlustracijaIlustracijaTajna simulacija rata održana ovoga mjeseca kako bi se procijenile posljedice izraelskog napada na Iran, pokazala je da bi udar doveo do šireg regionalnog rata, u koji mogu biti uvučene i Sjedinjene Države i donijeti stotine mrtvih Amerikanaca, izvijestio je u utorak New York Times pozivajući se na američke dužnosnike.

Dužnosnici su rekli da tzv. ratna igra nije bila osmišljena kao proba za američku vojnu akciju, te naglasili da rezultati vježbe nisu jedini mogući ishod sukoba u stvarnom svijetu.

No, igra je potakla strahove među vodećim američkim planerima da bi moglo biti nemoguće spriječiti američki angažman u bilo kojoj eskalaciji sukoba s Iranom, rekli su dužnosnici. U raspravi među kreatorima politike oko posljedica izraelskog napada, ta reakcija može dati jači glas onima u Bijeloj kući, Pentagonu i obavještajnoj zajednici koji su upozorili da se napad može pokazati opasnim za SAD.

General James Mattis, koji zapovijeda američkim snagama na Bliskom istoku i u Perzijskom zaljevu, rekao je suradnicima po završetku vježbe da bi izraelski prvi udarac vjerojatno imao strašne posljedice u cijeloj regiji i za tamošnje snage SAD-a, kazali su dužnosnici za NY Times.

Dvotjedna ratna igra, nazvana Unutarnji pogled, odigrana je prema scenariju po kojem su se Sjedinjene Države našle uvučene u sukob nakon udara iranske rakete u američki ratni brod u Perzijskom zaljevu, pri čemu je ubijeno oko 200 Amerikanaca, prema riječima dužnosnika upoznatog s vježbom. SAD je zatim uzvratio, izvodeći vlastiti napad na iranska nuklearna postrojenja.

Za početni izraelski napad je procijenjeno da bi unazadio iranski nuklearni program za oko godinu dana, dok bi kasniji američki udari usporili iranski nuklearni program za dodatne dvije godine. Međutim, drugi su planeri u Pentagonu rekli da bi američki arsenal bombardera dugog doleta i preciznih projektila mogao učiniti daleko više štete iranskom nuklearnom programu, ako se predsjednik Barack Obama odluči na odmazdu najširih razmjera.

Na kraju je ratna igra ojačala dojam vojnih dužnosnika o nepredvidljivoj i nekontroliranoj prirodi izraelskog napada i iranskog protudara, rekli su dužnosnici administracije.

Sljedećih godinu dana...

Simulacijska vojna vježba održana je od 26. veljače do 3. ožujka u sjedištu Američkog središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) u zračnoj bazi MacDill kraj Tampe, na Floridi i na nekim prekomorskim lokacijama, potvrdio je u utorak glasnogovornik CENTCOM-a John Robinson. Vježba je osmišljena kako bi "poboljšali ritam zapovjedanja u bitci i procijenili sposobnost osoblja za koordinaciju i komunikaciju na modernom bojnom polju", rekao je Robinson za Yahoo News.

Američki dužnosnici vide izraelski napad na Iran kao mogućnost unutar slijedećih godinu dana. Privatno su kazali kako vjeruju da će Izrael vjerojatno dati SAD-u malo ili nimalo upozorenja ako izraelski dužnosnici odluče napasti iranske nuklearne lokacije, navodi NY Times.

Dužnosnici su izjavili kako, prema lancu događaja u ratnoj igri, Iran vjeruje da su Izrael i SAD partneri u svakom napadu protiv iranskih nuklearnih postrojenja i stoga američke vojne snage u Perzijskom zaljevu smatra sudionicima napada. Iranski mlažnjaci progonili bi izraelske borbene zrakoplove nakon napada, a Iranci bi lansirali rakete na američki ratni brod u Perzijskom zaljevu, što bi se smatralo činom rata i omogućilo američku odmazdu.

Unutarnji pogled već je dugo jedna od najznačajnijih vježbi planiranja CENTCOM-a, a provodi se dva puta godišnje da bi se procijenilo kako bi zapovjedništvo, njegovo osoblje i zapovjedna mjesta u regiji reagirala u različitim stvarnim situacijama.

Tijekom godina, takva je vježba korištena za pripremu raznih ratova na Bliskom istoku, uključujući i prosinac 2002. kada je general Tommy Franks, tadašnji zapovjednik CENTCOM-a, iskoristio Unutarnji pogled da testira spremnost svojih postrojbi za predstojeću invaziju na Irak.

"Jasno je kako administracija vjeruje da bi izraelski udar na Iran bio krajnje problematičan", ocijenio je u utorak Ken Pollack, stručnjak za nacionalnu sigurnost s washingtonskog Instituta Brookings i bivši direktor za Perzijski zaljev u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 21.03.12. 09:53

Kakvo smeće od teksta, Bože sauvaj, ne treba Vam ovo Nacional...


registracija
19/4/11

aircanada, 21.03.12. 14:56

koje glupe manipulacije, prvo i osnovno bez američkih bombi i cisterni u zraku židovi ne mogu ništa, dakle pričajte priče nekom drugom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika