21.03.2012. / 12:37

Autor: Nacional.hr

Ministarstvo financija izmjenama zakona planira kazniti dužnike

Novi propisi će biti znatno stroži, osnivanje novih tvrtki bit će im zabranjeno deset godina

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMinistarstvo financija namjerava javnom objavom dužnika i izmjenama općeg poreznog zakona planira zaustaviti kriminalne prakse u poslovanju domaćih tvrtki, piše Business.hr.

Država će svim vlasnicima nelikvidnih tvrtki zabraniti osnivanje novih, a zabrana će se odnositi i na članove najuže obitelji vlasnika. Već je uobičajena praksa da vlasnici novih tvrtki moraju potpisati izjavu kako nisu vlasnici ili suvlasnici blokiranih poduzeća. Novi propisi će biti znatno stroži, osnivanje novih tvrtki bit će im zabranjeno deset godina.

Uvest će se skraćeni upravni postupci koji bi se trebali rješavati za najviše 60 dana i vjerovnicima blokiranih tvrtki omogućiti naplatu iz imovine drugih tvrtki dužnika, ali i iz osobne imovine vlasnika blokiranih tvrtki.

Država blokirane tvrtke bez imovine i zaposlenih planira brisati iz sudskog registra, dok će one koje imaju zaposlene pokušati spasiti dogovaranjem modela spasa s vjerovnicima pojedine tvrtke u kojem bi više od 50 posto vjerovnika pristalo na reprogram, otpis dugova ili njihovo pretvaranje u vlasničke udjele.

Prvo će se pokušati spasiti tvrtke iz građevinskog sektora i prerađivačke industrije.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
24/2/12

forest, 22.03.12. 01:22

Sadasnje stanje gdje se duznik smije u lice vjerovniku kad krene u realizaciju zaduznice ili mjenice vise je neizdrzivo. Rak ovog drustva SUDOVI rastezu jasan postupak na nekoliko godina i za to vrijeme vjerovnik propadne. Treba jasno staviti na znanje - ne moze svatko biti podizetnik. Ako se odlucis za poduzetnika tada prihvati odgovornost da se naruceno mora i platiti. Placanje 30/60 dana a ukoliko je proslo 90 dana blokada racuna i stecaj. Ako iznos duga prelazi 100 000 kuna sljedi zatvor za vlasnika i direktora. Na trzistu neka ostanu samo zdrave firme . Vlada mora hitno zakonima uvesti reda na trziste i oduprijeti pritiscima raznih „Todorica“.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika