21.03.2012. / 12:11

Autor: Nacional.hr

Hrvatskom gospodarstvu hitno su potrebna ulaganja

Za razliku od prethodnih godina, u ovogodišnjem istraživanju sudionici posebice zahtijevaju poboljšanje ulagačke klime odnosno poticanje ulaganja

Ralf BlombergRalf Blomberg"Aktualne procjene trenutačne gospodarske situacije u Hrvatskoj i očekivanog razvoja u tekućoj godini u velikoj su mjeri slične onima iz prethodne godine. Ukoliko rezultati započetih reformi ne donesu promjene, znatno manje tvrtki može očekivati poboljšanje poslovanja u 2012. godini. Stoga se visoka očekivanja vežu uz gospodarsku politiku koja potiče ulaganja", zaključio je Ralf Blomberg, predsjednik Uprave Njemačkohrvatske industrijske i trgovinske komore (DKIHK), prilikom predstavljanja rezultata ovogodišnjeg gospodarskog istraživanja Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Oko dvije trećine sudionika istraživanja trenutačno poslovanje svojih tvrtki ocjenjuje tek kao zadovoljavajuće, a 15 posto kao loše. Oko polovice sudionika navodi da im se promet u 2011. smanjio u usporedbi s prethodnom godinom. Samo 28 posto sudionika istraživanja računa s poboljšanjem svojeg poslovanja u 2012. godini. 80 posto sudionika istraživanja aktualnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i dalje ocjenjuje kao lošu. Više od polovice tvrtki ne očekuje znatnu promjenu situacije u 2012. godini. 37 posto sudionika istraživanja pak očekuje pogoršanje gospodarske situacije tokom 2012., dok je 2011. godine samo 27 posto sudionika računalo s daljnjim negativnim trendom. Dobre vijesti pak stižu s područja zapošljavanja. Slično kao i prethodne godine četvrtina tvrtki očekuje porast broja zaposlenih u 2012., a više od polovice sudionika istraživanja navodi da ne namjerava smanjiti broj zaposlenih u 2012. godini.

Također, pri ocjenjivanju uvoza i izvoza općenito te vanjskotrgovinskih odnosa s Njemačkom, nazire se pozitivan trend. Gospodarsko-političke prednosti Hrvatske kao poslovne destinacije i nužne mjere za poboljšanje poslovnog okruženja prema mišljenju sudionika istraživanja u usporedbi s prethodnom godinom nisu se bitno promijenile. Kao prednosti Hrvatske kao poslovne destinacije navedene su, kao i prethodnih godina, dobar geostrateški položaj, dobro obrazovana i kvalificirana radna snaga, dobro razvijena infrastruktura (izuzev željeznica), prirodni resursi, značajni neiskorišteni potencijali za razvoj tržišta te predstojeći pristup Hrvatske EU.

Za razliku od prethodnih godina, u ovogodišnjem istraživanju sudionici posebice zahtijevaju poboljšanje ulagačke klime odnosno poticanje ulaganja.

"Svi ulagači, hrvatski, ali i njemački, od destinacije za ulaganje općenito očekuju predvidljivost, konkurentne uvjete na mjestu ulaganja, učinkovitu javnu upravu te općenito pozitivan stav prema ulagačima. Ako se ne riješe postojeći nedostaci, to će se naravno i dalje odražavati na odluku ulagača o destinaciji za ulaganje. Stvaranjem odgovarajućih okvirnih uvjeta i ukupno gledano pogodnije klime za ulaganja, Hrvatska ima dobre šanse da postane konkurentna u privlačenju stranih ulaganja. U Hrvatskoj je već realizirano nekoliko njemačkih ulaganja koja mogu poslužiti kao primjer. Među njima se nalaze srednje velike tvrtke koje uz pomoć rastućeg broja djelatnika proizvode isključivo ili uglavnom za svjetsko tržište. Ulažemo maksimalan trud da takvih primjera bude što više. Kao bilateralna Komora u mogućnosti smo podržati i hrvatske tvrtke koje su zainteresirane za ulaganje u Njemačku," navodi Ralf Blomberg.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika