21.03.2012. / 14:55

Autor: Hina

Srbija: Predsjednički izbori sve manje izvjesni

Odluka o održavanju predsjedničkih izbora u Srbiji, koji bi se mogli održati istoga dana kada i ostali, već raspisani izbori, biti će osobna odluka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, piše u srijedu beogradski ''Danas'' koji, pozivajući se na bliske suradnike srbijanskog predsjednika, međutim ističe kako mogući prvi krug tih izbora ne treba očekivati 22. travnja.

Boris TadićBoris TadićOdluka o održavanju predsjedničkih izbora u Srbiji, koji bi se mogli održati istoga dana kada i ostali, već raspisani izbori, biti će osobna odluka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, piše u srijedu beogradski ''Danas'' koji, pozivajući se na bliske suradnike srbijanskog predsjednika, međutim ističe kako mogući prvi krug tih izbora ne treba očekivati 22. travnja.

Tom beogradskom dnevniku neimenovani suradnici predsjednika Tadića rekli su kako se ovom temom on posljednjih dana uopće nije bavio, jer je zauzet državnim poslovima i putovanjima po Srbiji u cilju poticanja investicija, poljoprivrede i razvoja malih i srednjih poduzeća. Gospodarstvo je, navode oni, njegov i državni prioritet, dok za brižljivije razmatranje eventualnih predsjedničkih izbora ''uopće nije imao vremena''.

Neizvjesnost se time nastavlja, no Tadićevi bliski suradnici za ''Danas'' tvrde da građani Srbije za predsjednika države neće glasovati 22. travnja. List dodaje kako se u dijelu javnosti, ali i unutar same Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, spekulira da bi tog datuma mogao biti održan prvi krug predsjedničkih izbora, kako bi drugi krug mogao biti održan dva tjedna kasnije, 6. svibnja, istoga dana za kada su već raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

S obzirom da od raspisivanja izbora do održavanja prvog kruga treba proći najmanje 30 dana predsjednički izbori bi po tome morali bili raspisani danas ili sutra. Sugovornici ''Danasa'' rekli su da 22. travnja nije u planu te da se oni koji tako govore, pa čak i iz DS-a, bave nagađanjima.

Iz vrha DS-a proteklih se dana moglo čuti da je Tadić taj koji donosi odluku te da će njegovo stajalište biti u interesu države i građana. Dopredsjednik DS-a Dragan Šutanovac kazao je kako se o toj temi svakako razgovara u stranačkim tijelima DS-a, ali da je pretpostavka održavanja predsjedničkih izbora podnošenje ostavke na predsjedničku dužnost, koja je državna a ne stranačka, te da je to pitanje koje nadilazi stranku i na koje njezina struktura neće imati utjecaja.

Ako bi se predsjednički izbori u Srbiji održali redovito po isteku mandata oni bi trebali biti sazvani krajem godine te su se upravo zbog toga pojavile ideje o njihovu održavanju nešto ranije, istodobno s ostalim izborima, što je obrazloženo prije svega praktičkim razlozima uštede, ali i političkim, kao prilika da Demokratska stranka kapitalizira Tadićevu popularnost.

Poziv Tadiću da se ide na predsjedničke izbore proteklih dana uputio je predsjednik vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, dok je predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i aktualni ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić pozvao Tadića na dogovor o izborima, zaprijetivši kako bi, u suprotnome, datum predsjedničkih zbora mogao biti određen "po slobodnoj volji" predsjednice parlamenta (i visoke dužnosnice SPS-a) Slavice Đukić Dejanović.

Iz Tadićeva ureda i iz DS-a za ''Danas'' ocjenjuju kako upozorenja koja na Tadićev račun posljednjih dana upućuju razni političari, prije svih Nikolić i Dačić, nemaju učinka te da su poruke lidera SNS-a i SPS-a prije svega usmjerene prema njihovim biračima, kako bi se stvorila slika da imaju hrabrosti kritizirati i prijetiti predsjedniku države.

Za predsjednika Srbije Tadić je izabran 3. veljače 2008., a petogodišnji mandat mu je započeo nakon polaganja prisege 15. veljače 2008. godine. Prema Ustavu, predsjednički izbori raspisuju se 90 dana prije isteka mandata, a trebali bi biti završeni 30 dana prije isteka mandata.

U slučaju prijevremenih predsjedničkih izbora, Tadić bi prethodno morao podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države. Raspisivanje predsjedničkih izbora u nadležnosti je predsjednice parlamenta, a prema srbijanskom Zakonu o izboru predsjednika Republike, od dana raspisivanja izbora do dana glasovanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika