21.03.2012. / 16:00

Autor: Hina

Beograd: Potvrđena prvostupanjska presuda Veljku Mariću

Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja, priopćeno je u srijedu iz tog suda.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOdjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja, priopćeno je u srijedu iz tog suda.

Žalbu Marićeva branitelja Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu odbio je kao neosnovanu, potvrdivši prvostupanjsku presudu sudskog vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Po ocjeni Prizivnog suda, prvostupanjski sud je o svim činjenicama važnim za donošenje presude dao dovoljne, jasne i argumentirane razloge, koje u pogledu odlučujućih činjenica ne sadrže nikakve proturječnosti ni nejasnoće, kao i detaljne razloge koje u svemu kao pravilne prihvaća i Prizivni sud.

U obrazloženju se također navodi da je u pogledu odluke o kaznenoj sankciji prvostupanjski sud, pravilno odlučujući o vrsti i visini kazne koju okrivljenom treba izreći, imao u vidu sve okolnosti koje su od utjecaja na odmjeravanje kazne. Od otežavajućih okolnosti sud je ocijenio pobude iz kojih je okrivljeni počinio ubojstvo i okolnosti pod kojim je djelo izvršeno, kada se bez razloga ulazi u tuđu kuću i oštećeni hladnokrvno ubija samo zato što je druge etničke pripadnosti, stoji u priopćenju.

Marićev odvjetnik Đorđe Dozet za Hinu je izjavio kako još nije dobio odluku Prizivnog suda te da će o narednim potezima odlučivati nakon što je dobije i pročita njezin sadržaj. Za sada je sigurno to da je presuda pravomoćna i da Marić može iz pritvora biti upućen na izdržavanje kazne u zatvor, kaže Dozet i dodaje kako će o daljim pravnim mogućnostima odlučivati nakon što pročita presudu Prizivnog suda.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je 23. rujna 2011. u Beogradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog Polja.

U obrazloženju presude, predsjednik sudskog vijeća izjavio je kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Marić izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je s više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane. Sukladno tome, sud je zaključio da je Marić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju 2010. uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod sumnjom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji "čišćenja" sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je državno odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Prizivni sud u Beogradu potvrdio je krajem siječnja 2011. odluku prvostupanjskog suda o odbijanju hrvatskog zahtjeva za izručenjem Veljka Marića, koje je podnijelo hrvatsko pravosuđe nakon početka suđenja 7. listopada 2010. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 21.03.12. 16:08

mater j.... srpsku ,cetnicku svima koji propagiraju pomirenje sa stokom srpskom.


registracija
9/2/12

bobance, 21.03.12. 16:28

Da te nije zlostavljao zupnik. Decko.


registracija
10/2/12

Hazu, 21.03.12. 17:04

bobanče,čobanče šiljate glave nemoj da i ti u kolonu odeš sa zakašnjenjem od 17godina,jer znaš da znam otkud šalješ poruke


registracija
10/2/12

Hazu, 21.03.12. 17:05

Više dobio nego svi srbi zajedno u RH


registracija
9/2/12

bobance, 21.03.12. 17:24

Da nije i tebe karao neki biskup u ta smrdljiva usta stoko.


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.03.12. 17:44

Josipović ukidanjem Zakona o ništetnosti, a bez nuđenja zaštitne alternative, izručuje sve branitelje ovom i ovakvom sudu, pozivajući ih da dokazuju svoju nevinost!

Svjedoci su za Veljka Marića govorili da u konkretno vrijeme nije bio uopće u inkriminiranoj blizini a optužnica je potvrđena temeljem obične rukom pisane zabilješke na papiru!


registracija
17/6/05

torpedo, 21.03.12. 18:13

Hej, od kad je Grubisno Polje u Srbiji???!

Ako tko treba sudit za zlocin pocinjen na teritoriju RH, onda je to RH, a ne Srbija.


registracija
20/8/10

McCoy, 22.03.12. 04:04

Greska u tekstu. On nije "hrvatski branitelj" vec ratni zlocinac. Kada ce vec jednom Hrvatska da se suoci sa svojim ratnim zlocinima (i zlocincima)? Iako Mesic tvrdi da se to vec desilo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika