21.03.2012. / 16:03

Autor: Hina

Pušenje je uteg za svjetsko gospodarstvo

Cijena koju zbog pušenja plaća svijet iznosi svake godine jedan do dva posto svjetskog BDP-a i pušenje bi moglo odnijeti oko milijardu života u ovom stoljeću, procjenjuju autori četvrtog izdanja Tobacco Atlas koji su u srijedu u Singapuru predstavili knjigu.

Pušenje stvara ekonomske gubitkePušenje stvara ekonomske gubitkeCijena koju zbog pušenja plaća svijet iznosi svake godine jedan do dva posto svjetskog BDP-a i pušenje bi moglo odnijeti oko milijardu života u ovom stoljeću, procjenjuju autori četvrtog izdanja Tobacco Atlas koji su u srijedu u Singapuru predstavili knjigu.

Ekonomski gubici uključuju izravne i neizravne troškove poput zdravstvenih izdataka za liječenje bolesti vezanih uz pušenje i izgubljene produktivnosti, kažu autori knjige koju je objavio American Cancer Society.

Autori ističu da je točnu cijenu teško utvrditi zbog toga što se neke faktore poput patnje članova obitelji ili bolova ne može mjeriti.

"Tijekom 20. stoljeća duhan je ubio sto milijuna ljudi. Procjena je da će u 21. stoljeću duhan ubiti milijardu ljudi", kazao je glavni autor Michael Eriksen na predstavljanju knjige na svjetskoj zdravstvenoj konferenciji u Singapuru.

Eriksen kaže da je u svijetu danas oko milijardu uživatelja duhana, a oko 600 tisuća nepušača umre svake godine zbog pasivnog pušenja od čega je 75 posto žena i djece.

Kina je najveći svjetski potrošač cigareta i troškovi zbog pušenja u razdoblju od 2000. do 2008. učetverostručili su se u toj zemlji na gotovo 29 milijarda dolara.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika