22.03.2012. / 14:37

Autor: Hina

MUP: Od nedjelje nisu obvezna svjetla po danu

U noći sa subote na nedjelju 24. na 25. ožujka prelazi se na ljetno računanje vremena i prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, priopćio je danas MUP.

Više neće biti obavezna upotreba svjetala tijekom dana (Foto: Igor Šoban)Više neće biti obavezna upotreba svjetala tijekom dana (Foto: Igor Šoban)U noći sa subote na nedjelju 24. na 25. ožujka prelazi se na ljetno računanje vremena i prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, priopćio je danas MUP.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže vozačima da u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima tijekom vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Ta obaveza za motorna vozila prestaje prelaskom na ljetno računanje vremena, no ostaje za motocikle i mopede koji tijekom cijele godine moraju imati upaljena kratka svjetla. Novčana kazna za taj prekršaj je 300 kuna.

Ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka u dva sata pomicanjem sata jedan sat unaprijed, a završava 28. listopada u tri sata.

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje potrošnje goriva, a time i manja emisija CO2), a prometni stručnjaci smatraju da je bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje jer ona i za sunčanih dana pridonose većoj sigurnosti prometa, a time i smanjenju nesreća.

Dnevna svjetla su posebna svjetla predviđena za vožnju po danu, a uglavnom ih imaju automobili više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i razlikuju se od kratkih svjetala. Većina automobila u Hrvatskoj, po podatcima HAK-a, nema dnevna svjetla te vozači često pogrešno misle da su to kratka svjetla ili svjetla za označavanje vozila.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika