23.03.2012. / 09:08

Autor: Nacional.hr

Razvodnjavanje afere?

Predsjednikove razblaži

Predsjednik se u javnim istupima držao teze kako tvrtke njegova prijatelja Marka Vojkovića u poslovima sa ZAMP-om ostvaruju dobit od samo milijun kuna, ali službeni dokumenti pokazuju da je riječ o znatno većim iznosima

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL "Da je bilo profesionalizma, provjerile bi se brojke i onda biste vidjeli da je visoki rezultat, koji je u jednom trenutku iskazan, zapravo papirnat", rekao je u nedavnom gostovanju u Nedjeljom u 2 predsjednik Ivo Josipović, želeći na taj način sugerirati da afera ZAMP zapravo ne postoji već da su priču fabricirali medijski (ne)profesionalci. No, jedan od njegovih ključnih argumenata s kojim je nastojao srušiti cjelokupnu priču oko afere zapravo je neistinit, piše tjednik Novosti u današnjem broju. Predsjednik se u javnim istupima držao teze kako tvrtke njegova prijatelja Marka Vojkovića u poslovima sa ZAMP-om ostvaruju dobit od samo milijun kuna, ali službeni dokumenti pokazuju da je riječ o znatno većim iznosima.

Tezu o milijun kuna progurao je upravo Vojković, a Josipović ju je naknadno 'promovirao' u javnosti. Novosti u novom broju pišu da papiri koje su objavili prije nekoliko tjedana, a "koji tobože ne prikazuju stvarne rezultate Vojkovićevih tvrtki na poslovima s HDS-om, jesu službeni godišnji financijski izvještaji Vojkovićevih tvrtki, javno dostupni putem državne financijske agencije Fine", a službeno ih je potvrdio i ovlašteni neovisni revizor BDO Croatia. "U njima stoje podaci koje smo naveli, a po kojima su Vojkovićeve tvrtke u samo tri godine zabilježile 29 milijuna kuna čiste dobiti, i to su, dakle, ti 'papirnati' visoki rezultati za koje bi Vojković i Josipović htjeli da povjerujemo kako nisu stvarni", pišu Novosti. Tvrde kako je iz Vojkovićevih financijskih izvještaja vidljivo ne samo da je visoka dobit doista ostvarena, već i da je ta dobit u gotovo cijelom iznosu svake godine isplaćivana vlasnicima.

Od 30. lipnja 2008. godine Vojković je posao s HDS-om prebacio na tvrtku kćer Emporiona, Emporion usluge. Ona je osnovana isključivo za poslovanje s HDS-om od kojeg ostvaruje 98,5 posto prihoda. "Iz Odluke o raspodjeli dobiti i pokriću gubitaka Emporion usluga za 2008. možemo vidjeti da je ta tvrtka u samo pola godine ostvarila 5,4 milijuna kuna neto dobiti te da je od tog iznosa čak 5,1 milijun određen za isplatu vlasnicima, a samo 270 tisuća kuna zadržava se u tvrtci. Nadalje, iz Odluke za 2009. vidimo da je ostvareno 9,05 milijuna kuna dobiti, od čega se isplaćuje 8,6 milijuna kuna, a zadržavaju samo 452 tisuće kuna. Isto je i u Odluci za 2010., kada je od 6,8 milijuna kuna dobiti za isplatu vlasnicima određeno 6,5 milijuna, a zadržava se samo 341 tisuća kuna", pišu Novosti i dodaju da su Emporion usluge ukupno u te dvije i pol godine ostvarile 21,3 milijuna kuna neto dobiti, od čega je čak 20,2 milijuna kuna određeno za isplatu vlasnicima, što znači matičnoj tvrtci Emporion. Da je taj iznos bio samo "papirnat", kao što tvrde Josipović i Vojković, tada ne bi bilo moguće isplatiti 20 milijuna kuna.

Osim neistinite izjave o 'papirnatim' Vojkovićevim prihodima, Josipović je prema navodima Novosti slagao rekavši da 12 godina ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a, odnosno od kada je otišao sa funkcije glavnog tajnika. "Do tada je novinarima tvrdio kako od napuštanja funkcije glavnog tajnika društva ne zna prave brojke, no i to je bila laž. Nakon što smo iz ZAMP-a dobili odgovor u kojem je stajalo da je o svakoj promjeni ugovornog odnosa s Emporionom odlučivalo predsjedništvo HDS-a, dakle tijelo u kojem su sjedili Josipović i Vojkovićeva sestra, predsjednik republike u intervjuu Stankoviću morao je priznati da je kao član predsjedništva HDS-a sudjelovao u produljenju, mijenjanju i prilagođavanju ugovora", pišu Novosti.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 23.03.12. 09:32

Do sada sam imao drugačije mišljenje o Josipoviću... ali mi je sad jasno da je i on, izgleda, ipak samo jedan od Hrvatskih političara.

Takvi u jednoj Švicarskoj ili Njemačkoj nebi niti pola sata ostali na vlasti nakon ovakvih vijesti... pa makar te vijesti i ne bile istinite.

Sasvim je dovoljno da se pojavi sumnja u iskrenost nekog političara... pa da takvi odmah budu suspendirani... bar tako dugo dok se ne dokaže da nisu krivi... ali se i onda vrlo teško opet vraćaju na vlast... jer im narod više ne vjeruje.


registracija
19/4/11

aircanada, 23.03.12. 09:42

lignja, prvi dojam koji ostavlja je onaj pravi


registracija
22/3/10

Fintic, 23.03.12. 10:20

Kad krenemo od temeljnih zakonskih definicija udruge, vjerujem da ćemo naići i na mogućnost sankcioniranja, ili čak ukidanja udruge koja ne radi u skladu sa zakonima. Dakle, HDS je neprofitna udruga, upisana u registru hrvatskih udruga. Statutom udruge je određeno da ista ima stručnu službu, što je ZAMP, ali ta stručna služba je i dalje sastavni dio udruge. Neprofitna udruga smije ostvarivati profit, ali se taj profit mora reinvestirati u udrugu, zabranjeno je podijeliti dobit među članovima udruge, a još je zabranjenije i vjerujem kažnjivije imati model po kojem će se dobit odlijevati preko vanjskih suradnika tipa Emporion.
Preko dvadeset milijuna kuna koje u dvije i pol godine po ovakvom modelu izađu iz udruge i bilježe se kao dobit za isplatu na osobni račun osnivačima vanjskog suradnika (Emporiona) logički predstavlja kazneno djelo. Sad samo treba pronaći u kojim je člancima kojih zakona ovo i opisano kao kazneno djelo!


registracija
1/4/07

ulomax, 23.03.12. 10:55

pa sta sad DORH radi ili postoji zakon da se predsjednike lopove (a ovo je vec drugi u nizu )nesmije hapsiti.Burdus je pljackao od 90-tih,ovaj obiljezava ovo desetljece.Gubu lopovsku komunisticku na Goli otok.


registracija
24/7/11

mrvek, 23.03.12. 12:22

Pa jebote, možemo li mi imati barem jednom nekog normalnog političara i predsjednika?????


registracija
26/2/12

okvardz, 23.03.12. 14:01

A JESTE LUDI VI HRVATI, PA VLAST JE NAJBOLJI BIZNIS, ZA JEBA VAŠ LJUDE, LAŽEŠ I JEDEŠ I PIJEŠ NA NJIHOV RAČUN NAJMANJE 4 GODINE. AKO SE JOŠ NEŠTO STAVI U DŽEP SA STRANE ODLIČNO. TO BIO JANKO ILI MARKO.


registracija
26/2/12

okvardz, 23.03.12. 14:04

a mogli bi tako lijepo funkcionirati bez predsjednika države i još puno tkz. nepotrebnih funkcija u rh.koštaju nas više od koristi. rh nedostaje poštenja i morala, to znaju ovi na vlasti i to koriste. zašte ne šišati ovce, a još ako su nepismeni kao hrvati to bolje.


registracija
26/2/12

okvardz, 23.03.12. 14:05

i josipović nas polako navikava na svoje note, ima da plešemo kako on svira.


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.03.12. 14:11

Jel tko zna što znači 5 pravnika na dnu mora? Tako ide vic. A završava sa: Dobar početak. Nisam ni znao da toliko ima istine u njemu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.03.12. 14:26

Ovo ne može biti istina.Naime, nijedne ozbiljne novine ništa nisu objavile.


registracija
6/10/10

rondalo, 23.03.12. 15:36

Hoće li Baška Voda iznjedriti barem jednog poštenog političara???


registracija
6/10/10

rondalo, 23.03.12. 15:38

Svaka radio postaja pravi izvještaj o tome koje skladbe pušta i koliko puta, idemo provjeriti gdje se je to puštala predsjednikova glazba kad dobije više novca nego Giboni.....


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.03.12. 16:28

A nama govorili da neki Mozart,Bach,Strauss...


registracija
11/1/10

fluid, 23.03.12. 22:38

Eto tako Hrvate prevari Tuđman,pa Mesić pa sada Josipović ! I svi padoše na jeftinom triku - pohlepi ! Najprije su uvjerili sebe kako su pošteni te da će takovi i ostati,potom uvjeriše i nas a kada narod povjerova i ponada se ono - truć ! Usrali se u vlastita usta iz kojih izgovoriše nemoralne laži.Tuđman se preobratio u kršćanina iz porvih redova u katedrali,Mesić od sitnog pesparog štakora odjednom milijune broji a Josipović ništa od toga.On sklada.I to kako sklada.Najbolji od najboljih.Mozart i Šopen p.... dimovi za njega.Njegova ostavština će cijeloj hrvatskoj populaciji u budućnosti,opskrbiti vječnu slavu muzičkog talenta pored svih drugih talenata sa kojima Hrvati raspolažu kao prirodnim darom i nedostižnim talentima.Sramota Josipoviću više nego kriminal.Kako imaš snage još stati i bilo šta izjaviti javnosti nakon svega ovoga ? Ako si si i umislio da si drugačiji,nisi ! Isti si,kako reče "tvoj pulen"iz predizborne kampanje,cijenjeni Bare.E vidiš,on nije isti kao ni ti ni bilo koji do sada usrani političar koji je kročio na političku hrvatsku scenu.Mene je sram takvoga predsjednika ali vaši nedostaci elementarnih kultura i morala su neprevaziđeni.Vi ste svi obični mali štakori.Čisti glodavci.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 24.03.12. 09:52

Lignjo,pozdravljaju te Tadić,Dodik......fuj!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.03.12. 11:59

I još se kurbin sin referira na "ozbiljno novinarstvo" koje ne objavljuje ni retka o njegovom kriminalu.
Pa je stoga ozbiljno.
Ono isto "novinarstvo" koje je u nebo dizalo jednoga Sanadera,razumljivo jer im je poklonio i cijele jedna novine zvane Slobodna Dalmacija?S time i stotine milijuna kuna.Koje ne zanimaju ni drugookrivljenoga Bajića.
Istoga toga Sanadera danas proglašavaju Glavnim kriminalcem.
Na takve se novine poziva Josipović?
Omalovažava najčitaniji portal,On,koji voli komunicirati na netu?
BIJEDA OD ČOVJEKA.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.03.12. 22:22

Nemojte se snebivati i čuditi kao pile dreku. Većina vas je Josipovića izabrala za predsjednika. Pokroviteljstvo nad daljnjom pljačkom, kako naroda od strane HDS-a, tako i naroda od strane Zamporiona (Josipovića). Pljačka je dobila svoju političku zaštitu. I neće stati ovim napisima. Ne zaboravimo da je na Josipovića krenula paljba tek kada se založio za ukidanje Mesićeva ureda.

Iako nisam iznenađen Josipovićevim marifetlucima treba naglasiti da je njegov prethodnik, gdje ovaj slučaj očito pokazuje kako još vlada političkom scenom iz sjene i time dokazuje da u Hrvatskoj postoji paralelna vlast, činio puno gora djela od Josipovićevih. Naime, temeljem njegova lažnog iskaza u Haagu i njegovog dilanja predsjedničkim transkriptima, Hrvatska će dobiti 2 presude za udruženi zločinački poduhvat. Onu Gotovini i onu Praljku.

Kažu da je Mesićevim i Josipovićevim ljubiteljima Žikine dinastije puno važnije tko ih je krao nego tko ih je ubijao i klao. Istina. I ovdje se pokazuje da su ljudi lakše spremni oprostiti izdaju od krađe. O kakvom se tu artificijalnom moralu radi?


registracija
12/1/11

siziff, 26.03.12. 14:34

ZVONKO@

Kada bi ti znao (mogao?) objektivno odvagnuti ono prije, pa usporediti to sa ovime sada, između toga povući paralelu, možda bi tvoja kritika imala daleko veću težinu. Ovako gubiš na kvaliteti i uvjerljivosti

Suma sumarum:
Mislim da je jedan dio dobro zapažen i britko kritiziran, ta brizkost ti fali u odnosu na hadezenjare. Moraš biti komplletno jednake britkosti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika