23.03.2012. / 09:34

Autor: Nacional.hr

Zbog oporezivanja dividende...

Poslodavci će tužiti državu?

Ergović je potvrdio postojanje pritiska brojnih članica pogođenih oporezivanjem zadržane dobiti koja nije bila isplaćena u posljednjih deset godina kroz dohodak od kapitala uveden Zakonom o porezu na dohodakErgović je potvrdio postojanje pritiska brojnih članica pogođenih oporezivanjem zadržane dobiti koja nije bila isplaćena u posljednjih deset godina kroz dohodak od kapitala uveden Zakonom o porezu na dohodak

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Photo: Davor Puklavec/PIXSELL "Neke članice smatraju da je protuustavno retroaktivno uvođenje oporezivanja dividende i udjela iz dobiti ostvarene i zadržane u ranijim godinama i traže da se pokrene postupak na Ustavnom sudu", rekao je za Poslovni dnevnik predsjednik HUP-a Ivan Ergović, najavljujući moguću ustavnu tužbu poslodavaca protiv države.

Ergović je potvrdio postojanje pritiska brojnih članica pogođenih oporezivanjem zadržane dobiti koja nije bila isplaćena u posljednjih deset godina kroz dohodak od kapitala uveden Zakonom o porezu na dohodak.

Istaknuo je brojne primjere članica poslodavačke udruge u kojima 'ljudi smatraju da su novim poreznim oblikom oporezivanja dohotka od kapitala kažnjeni oni koji nisu isplaćivali zadržanu dobit tijekom krize u odnosu na one koje su dobit isplatili'. Da je sve u početnoj fazi potvrđuje i to što je Ergović naveo da 'nije izrađen konkretni prijedlog za ocjenu ustavnosti novog poreznog rješenja'. Kako se čini, ubrzo bi trebalo doći do raspleta jer, kako mnogi smatraju, HUP ne bi smio bježati od stavljanja tog pitanja na svoj dnevni red.

Netom uspostavljeno zadovoljstvo očekivane suradnje Vlade i HUP-a ne smije postati razlogom za taktiziranje, pa tako Vlado Brkanić iz RRiF-a ocjenjuje da bi HUP zbog velike pobune pogođenih vlasnika tvrtki trebao što prije podnijeti tužbu jer je 'prirodno da štiti interese članova'. "Stručna javnost očekuje da se ukinu sporne odredbe Zakona o porezu na dohodak. Retrogradno porezno opterećenje ostvarene dobiti vlasnicima od 2004. do 2011. je protuustavno jer se retroaktivna primjena zakona može uvesti samo u iznimnim društvenim okolnostima", kazao je Brkanić.

Vezane vijesti

'Trgovanje informacijama iz Porezne uprave je nedopustivo'

'Trgovanje informacijama iz Porezne uprave je nedopustivo'

Nakon što se u medijima pojavila informacija prema kojoj će Ivica Todorić i Emil Tedeschi morati Poreznoj upravi objasniti porijeklo imovine stečene… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika