23.03.2012. / 10:01

Autor: Hina

Ban Ki-moon upozorava Sjevernu Koreju

Pred publikom u kojoj su bili vladini dužnosnici, diplomati i profesori, Ban Ki-moon je rekao da je vrlo zabrinut najavom Pyongyanga koji je prošloga tjedna objavio da će sredinom travnja lansirati raketu koja bi nosila promatrački satelit za civilnu namjenu

Ban Ki-moonBan Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je u petak Sjeveru Koreju da bi lansiranje satelita moglo utjecati na međunarodnu humanitarnu pomoć i otežati već ionako tešku situaciju u toj zemlji.

"Takav potez naštetio bi nedavnom diplomatskom napretku i, s obzirom na utjecaj na međunarodne donatore, mogao bi otežati humanitarno stanje u unutrašnjosti zemlje", rekao je glavni tajnik u govoru u Singapuru.

Pred publikom u kojoj su bili vladini dužnosnici, diplomati i profesori, Ban Ki-moon je rekao da je vrlo zabrinut najavom Pyongyanga koji je prošloga tjedna objavio da će sredinom travnja lansirati raketu koja bi nosila promatrački satelit za civilnu namjenu.

To bi bilo jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je.

Sjeverna Koreja najavila je da će između 12. i 16. travnja lansirati satelit, usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti koje to zabranjuju. Lansiranje se planira kako bi se obilježilo sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga.

Ti su sateliti nužni za gospodarski razvoj zemlje i dio su mirnodopskih djelatnosti u svemiru, najavila je ranije Sjeverna Koreja.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici smatraju međutim da je zapravo posrijedi ispitivanje rakete dugog dometa, što je zabranjeno po UN-ovim rezolucijama.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika