Objavljeno u Nacionalu br. 474, 2004-12-14

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Pobjeda duha nad efektima

Crna komedija 'Noć glupih mrtvaca' srećom nije eksploatacijski filmić, nego suvislo posezanje za klasičnim hororom radi parodiranja

Dean ŠošaDean ŠošaNeodlučni i dosadnjikavi Shaun radi u trgovini elektronskim aparatima i na pragu 30-ih nema pojma što učiniti sa životom. Umjesto sa svojom simpatičnom djevojkom, Shaun živi s dvojicom cimera od kojih ga jedan uspješniji od njega prezire, a drugi besposličarskim stilom života neprekidno vuče prema dnu. Uz to, Shaun ima problematičan odnos s majkom jer nikada nije bio u stanju prihvatiti njezina supruga, svog očuha. Nakon što ga jednog dana djevojka napokon ostavi, Shaun dotakne samo dno. Ipak, uskoro mu stigne nevjerojatna prilika za povrat samopouzdanja. Naime, svijet pogađa epidemija živih mrtvaca – sporih kreatura koje grizu “normalne” ljude šireći opaki virus, a jedini koji ima odlučnosti suprotstaviti im se, barem kad je riječ o njegovoj okolini -upravo je Shaun.

Ovako prepričan sadržaj crne komedije “Noć živih mrtvaca” vjerojatno djeluje bedasto, a i rutinski prijevod njezina naslova može vas asocirati na najprizemniji tip parodije. Uistinu, na prvi bi se pogled moglo zaključiti da je riječ o nekom eksploatacijskom filmiću čiji bi se autori rado okoristili velikim uspjehom nedavne “Zore živih mrtvaca”, obrade istoimenog Romerova klasika koja je proljetos harala američkim kinima.

Srećom, “Noć glupih mrtvaca” je sve samo ne još jedan “Mrak film” ili već spomenuta “Zora”. Riječ je o rijetko viđenom primjeru suvislog posezanja za klasičnim hororom u cilju parodiranja istog. “Noć glupih mrtvaca” obiluje svime onim čega u “Zori živih mrtvaca” nema: bizarnim humorom, satirom i inteligentnim poigravanjem s Romerovim filmovima o zombijima. Glavni šarm filma leži u sveopćoj izokrenutosti: najveći zombi je zapravo glavni junak kojem su živi mrtvaci trebali kao ogledalo u kojem će vidjeti što ga čeka ako se ne trgne. Čak i kada napokon jednom u životu preuzme konce u svoje ruke, jedino sigurno mjesto koje Shaunu pada na pamet kada mora sakriti majku, prijatelje i bivšu djevojku je birtija zbog koje ga je potonja i ostavila! Posluživši se već otrcanim motivom živih mrtvaca, redatelj Edgar Wright i njegov koscenarist Simon Pegg, ujedno i glavni glumac, dopadljivo se i slojevito zezaju na račun cijele vojske suvremenih “Shaunova”, pravih živih mrtvaca koji čekaju starost u birtijetinama čudeći se što im ništa ne polazi za rukom. Uz to, vješto su se narugali i nekim sumanutim horor pravilima poput onoga da se zombiji uvijek kreću nevjerojatno sporo i tromo. Sve u svemu, Wright i Pegg su kreirali jedno iznimno svježe, simpatično i slojevito djelce u kojem je duh odnio pobjedu nad specijalnim efektima, a to danas baš i nije svakodnevni slučaj.

BLITZ
DVD+VHS
‘Shaun of the Dead’; brit. crna komedija; 2004.
R: Edgar Wright
GL: Simon Pegg, Kate Ashfield, Nick Frost, Lucy Davis, Dylan Moran, Nicola Cunningham
FILM: 3
DVD: 2

GLAVOM KROZ ZID
Blitz
DVD+VHS
Njemačko-turska melodrama “Glavom kroz zid”, laureat ovogodišnjeg Berlina, toliko je tužna da je u njoj i seks najtužnija stvar na svijetu. Priča o braku iz koristi jednog pijanca i narkomana i cure koja bi se rado oslobodila okova svoje patrijarhalne obitelji, mogla je skrenuti u moralizatorske tonove i esejiziranje o dodiru različitih kultura, ali njemački Turčin Fatih Akin pametno se koncentrirao na njezinu ljubavnu dimenziju, snimivši zapravo melodramu o bizarnoj ljubavi čija je jedina mana pretjerana razvučenost. “Njemački film s turskom dušom”, napisao je jedan kolega. Uistinu, “Glavom kroz zid” nalik je nogometu koji je nekoć igrao njemački Turčin Mehmet Scholl, samo što je ova utakmica ipak trebala biti riješena prije produžetaka.

Gegen die Wand, njem-tur. melodrama, 2003. R: Fatih Akin GL: Sibel Kekilli, Birol Ünel, Meltem Cumbul, Güven Kirac, Stefan Gebelhoff
FILM: 3
DVD: 1

DIVLJA PROSTRANSTVA
Discovery
DVD+VHS
“Kažu da slika vrijedi tisuću riječi”, izvali usred vesterna “Divlja prostranstva” glavni glumac i redatelj Kevin Costner. Možda, no ovaj put Costner je malo pretjerao. Njegovi lijepi prizori američkih pejzaža u kombinaciji s banalnim riječima ipak ponajprije djeluju kao kič. Jednom davno, Costnerov “Ples s vukovima” nagrađen je hvalospjevima i brojnim Oscarima iako se radilo tek o prosječnom djelcu. “Divlja prostranstva” jednako su prosječan film, samo što su ovaj put umjesto lažnih Indijanaca glavni pravi kauboji. No Costner-redatelj ostao je isti ambiciozni diletant bez smisla za dramaturgiju, sklon karikaturalnoj profilaciji likova, lišen bilo kakva osjećaja za mjeru i ritam. Dobrog Duvalla ipak su načele godine.
Open Range, am. vestern, 2003. R: Kevin Costner GL: Kevin Costner, Robert Duvall, Annette Bening, Michael Gambon, James Russo
FILM: 1
DVD: 1

BAŠ KAO BECKHAM
Discovery
DVD+VHS
Budući da je na uloženih nekoliko milijuna eura zaradio više od 75 milijuna dolara, “Baš kao Beckham” jedan je od komercijalno najisplativijih filmova posljednjih godina. Slatka multikulturalna pričica o mladoj engleskoj Indijki koja trenira nogomet i voli Davida Beckhama nije bez šarma, no ono što pomalo boli jest to da sve te milijune filmu nije donio njegov šarm nego momak iz naslova. Da biste voljeli ovaj film, morate voljeti njega, iznimno talentiranog veznjaka i najdosadnijeg čovjeka na svijetu koji je oženjen posve besprizornom ženom i danas nastupa u dresu “pogrešnog”, “kraljevskog kluba”. Poantu ste vjerojatno shvatili: film nije loš, no Barça je Barça i stoga umjesto “Bend It Like Beckham” molim jedan “Roll It Like Ronaldinho”.

Bend It Like Beckham, am.-brit.-njem. komedija, 2002. R: Gurinder Chadha GL: Parminder K. Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rys-Meyers, Anupam Kher
FILM: 2
DVD: 1

MULAN
Continental film
DVD+VHS
Poput “Pocahontas” i “Mulan” predstavlja Disneyjev prilog političkoj korektnosti 90-ih. Priča filma posuđena je iz kineske tradicije a jaka ženska junakinja zadovoljava trendove jakih žena. Film je na razini onoga što se od Disneyja u najmanju ruku očekuje, dopadljiv red priče, red pjesmica, puno slabiji od “Aladdina”, no dovoljno zabavan da vam uljepša jedno popodne. Prema očekivanjima, dvostruko DVD izdanje “Mulana” iznimno je raskošno, a ako su vam dva diska malo, tu je i još jedan s nastavkom.

Mulan, am. anim. film, 1998. R: Barry Cook, Tony Bancroft GLASOVI: Ming-Na Wen, Lea Salonga
FILM: 3
DVD: 3

SPARTAK
Blitz
DVD+VHS
Romanopisac Howard Fast umro je lani ne dočekavši najnoviju filmsku verziju svoga “Spartaka”, no slobodno se može reći da nije ništa propustio. Solidno producirana mini-serija “Spartak” u najbolju je ruku tek korektno TV djelce koje još ima i tu nesreću da se istim predloškom pozabavio i Stanley Kubrick u jednom od svojih najboljih filmova. Kako bi redatelj Robert Dornhelm Kubricku evenutalno mogao biti rob, jasno je da je svaka usporedba njihovih ostvarenja besmislena. Goran Višnjić je solidan, no bolje mu stoji kuta.
Spartacus, am. mini-serija, 2004. R: Robert Dornhelm GL: Goran Višnjić, Alan Bates
FILM: 2
DVD: 1

VARALICE
ISSA
DVD+VHS
Djelca glasovitog pisca Elmorea Leonarda ekranizirana su često, no filmske adaptacije njegove odlične proze gotovo su u pravilu razočaravale. Steven Soderbergh i Quentin Tarantino snimili su, doduše, prema njegovim predlošcima izvrsne filmove “Daleko od očiju” i “Jackie Brown”, no solidni redatelj George Armitage (“Plaćenik”) ipak se ne može mjeriti sa spomenutom dvojicom. Armitageove “Varalice” kaotično su i dosadnjikavo djelce solidne atmosfere i teško uhvatljive priče koje tek donekle spašava zanimljiva glumačka ekipa.
The Big Bounce, am. krimić, 2004. R: George Armitage GL: Owen Wilson, Morgan Freeman
FILM: 1
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika